Nikola Jokić (©AFP)
Nikola Jokić (©AFP)

Nenad Miljenović: Odbrana u piku i odgovor na Majamijev šut ključni, Jokić pokazao da je najbolji na svetu

Vreme čitanja: 8min | čet. 01.06.23. | 18:43

“Ono što više raduje od samih rezultata je način na koji je Denver došao do finala. Velika su pitanja bila oko Denverove odbrane. Napad nije bio sporan, svi znaju kako ofanzivno ekipa izgleda i šta može. Bilo je i oko toga nekih pitanja, da li Denverov napad može da ostane na nivou iz ligaškog dela, na kraju se ispostavilo da je napad sjajan, a odbrana ipak ta koja je Denver dovela ovde“, kaže nekadašnji Jokićev saigrač

Kada je govorio o putu koji je Nikola Jokić prešao od dolaska u NBA do danas, trener Denvera Majkl Meloun poručio je da “svako laže ko kaže da je sve ovo očekivao“. Verovatno su samo oni u Koloradu verovali u Jokićevu sposobnost da odvede Denver do prvog finala u istoriji franšize, a ta vera se dosad višestruko isplatila.

Ne samo da su Nagetsi dobili igrača koga će mnogi pamtiti kao jednog od najboljih svih vremena, već bi eventualno osvajanje prstena Jokiću dalo status božanstva među članovima “Nuggets Nation“.

Izabrane vesti

Denver je na delu potvrdio zašto je najbolji tim Zapada, ali je Majamijev plasman u novo finale mnoge iznenadilo. Srpski plejmejker, nekadašnji Jokićev saigrač i sada stručni konsultant na televiziji Arenasport Nenad Miljenović za Mozzart Sport napominje da je Majamijev put vanserijski, ali da je Denver ipak pokazao klasu u dosadašnje tri serije...

“Veće je iznenađenje Majami, pogotovo zbog puta koji su prošli. U plej-inu su izgubili prvu utakmicu od Atlante i onda su maltene igrali za ulazak u plej-of. Gubili su na dva minuta pre kraja od Čikaga. Kada su to pobedili Milvoki koji je bio označen kao prvi favorit u celom NBA za osvajanje titule i ekipa sa najboljim skorom. Majami je njih pobedio, ali uz skupu cenu povrede Tajlera Hiroa. Onda su izbacili Njujork, pa onda i Boston, koji je verovatno bio druga najbolja ekipa pred plej-of. Izbacili su ekipe u serijama gde nisu imali prednost domaćeg terena“, kaže Miljenović za Mozzart Sport i dodaje:

“Denver prvi put od ’balona’ na Floridi ima celu ekipu na okupu. Drugačije su malo okolnosti, ima dosta novih igrača, pogotovo igrača uloge. Udarna trojka Jokić – Mari – Porter je sazrela, u pravim su godinama. Čekao sam da vidim kako će stvari da izgledaju u plej-ofu s obzirom da je Denver prošle sezone bio značajno oslabljen u plej-ofu, kao i godinu ranije. Zato smo svi želeli da vidimo da li su ekipa spremna za najveće domete. Denver je pokazao da to jeste. Odigrali su tri jako dobre serije i zasluženo su u finalu. Majami je veće iznenađenje, ali nisu ni svi videli Denver ovde, ali kao prvi nosilac sa Zapada i ekipa u naletu pokazao je da je spreman za ovo“.

Denverov plej-of izgleda veličanstveno kada se posmatraju stvari sa strane. Od petnaest izgubljene su samo tri utakmice, protiv Minesote, Finiksa i pogotovo Lejkersa prikazana je čista nadmoć koja je dovela do toga da ekipa ima praktično sedam dana više za odmor od rivala...

“Ono što više raduje od samih rezultata je način na koji je Denver došao do finala. Velika su pitanja bila oko Denverove odbrane. Napad nije bio sporan, svi znaju kako ofanzivno ekipa izgleda i šta može. Bilo je i oko toga nekih pitanja, da li Denverov napad može da ostane na nivou iz ligaškog dela, na kraju se ispostavilo da je napad sjajan, a odbrana ipak ta koja je Denver dovela ovde. Ono što je možda najveće iznenađenje jeste način na koji se Denver adaptirao na razne postavke protivnika“.

Šta konkretno?

“Videli smo drugačiju odbranu od pik’n’rola Nikole Jokića u seriji sa Finiksom, udvajanja na Bukera i Durenta. S druge strane, potpuno drugačija je odbrana bila protiv Minesote i Lejkersa. Pokazali su fleksibilnost u defanzivnim šemama koje su jako bitne za ovu fazu sezone, mogućnost adaptacije na ono što protivnik postavi je možda najvažnija stvar. Denver je pokazao da to ima“, nema dilemu Miljenović i dalje obrazlaže:

“Sada ćemo videti kako će to izgledati protiv Majamija, protiv ekipe koja ima jako dobre šutere i to se vidi kroz ceo plej-of. Jedno od najvažnijih pitanja ove serije je kako će Denver braniti pik’n’rol s obzirom da je Majami ekipa koja može da kazni propuste za razliku od, na primer, Finiksa koji je imao nešutere oko Durenta i Bukera. Majami ima šutere koji mogu da kazne ako nateraju Denver da budu više u piku sa Jokićem, što će otvoriti situacije četiri na tri na strani pomoći Nagetsa. Videćemo kako će Denver odgovoriti na taj izazov“.

Kada smo pričali o Denverovim izdanjima u doigravanju, još više u oči upadaju partije celog tima u poslednjih nekoliko utakmica ligaškog dela sezone. Ispostaviće se da je Majkl Meloun na vreme oborio formu i tempirao je za najvažnije utakmice?

“To je stvarno bilo zatišje pred buru. Poslednjih deset utakmica odigrali su ispod svog energetskog nivoa u odnosu na prethodni deo sezone. Pošto su već imali obezbeđeno prvo mesto na tabeli, onda su se spremali za plej-of, psihički i fizički. Malo su kalkulisali sa minutima i intenzitetom igre. Ono što je zabrinulo sve jeste činjenica da, osim u ’balonu’ nije bilo dobrih rezultata u plej-ofu. Svaka sitnica koja može da podseti na tako nešto, može da nas navede da pomislimo da nije to – to. Zbog njihovog pedigrea, pokazali su tokom ovog plej-ofa da su dobro postupili kada su malo spustili loptu i spremali se za ove utakmice. Igra treba da raduje, ne samo rezultati Denvera u plej-ofu“.

Rekao si da će važna biti Denverova odbrana od pika i kako će zaustaviti šut Majamija, da li su to glavna pitanja uoči finala?

“To jesu važna pitanja, ali druga dva su vezana za dvojicu glavnih igrača Majamija, Batlera i Adebaja. Iz pik’n’rol igre videćemo da li će Majami moći da iskoristi Adebaja kao u nekim utakmicama protiv Bostona, jer u nekima i nije. Takođe, koliko će Jokić uspeti da sačuva Adebaja. Nije Adebajo klasan napadač, ali je neko ko mora da bude izuzetno agresivan u napadu, Jokić će morati da reaguje i smanji njegov učinak u napadu jer je važan igrač za Hit. Voli da napadne u ranoj fazi, voli da igra jedan na jedan, može da pogodi sa penala, sa tri metra... Majami će sigurno probati da napadne Nikolu preko Adebaja. Druga strana je Batler“.

Kako očekuješ da se Denver postavi prema Batleru?

“Ne znam da li će na njemu krenuti Eron Gordon ili Koldvel Poup. Neko će sigurno biti na startu, ali će se menjati kroz seriju. Boston je dosta preuzimao Džimija i to radio jako dobro, u većem delu serije su ga dobro branili. Denver, čini mi se, nema taj luksuz da preuzima Batlera sa Jokićem, ali možda može da ide preuzimanje, pa udvajanje. Takva vrsta odbrane je ležala Denveru u proteklom periodu, da Nikoli stigne pomoć kada preuzme, gde dođe do udvajanja, a posle toga Jokić napušta isto i traži svog igrača. Čuvanje Batlera i Adebaja biće ključno što se tiče odbrane Denvera, dok Majami mora da pogodi šuteve od igrača kao što su Robinson, Strus, Martin... Tačnije, otvorene šuteve koje će im Denver davati kontaktom“.

Pominje se i povratak Tajlera Hiroa, da li će i koliko moći da doprinese igri s obzirom na prirodu povrede i koliko dugo ga nije bilo?

“Napravio je pauzu od mesec i po dana, ono što mi se čini jeste da je Majami izgledao bolje bez njega. Da li bi isto bilo sa njim, ne znam. Pronašli su rotacije, minute i uloge određenim igračima koji nisu bili tu pre povrede Hiroa. On sigurno ne može da uđe u startnu petorku s obzirom na povredu i generalno hemiju koja sada postoji među igračima Majamija. Dankan Robinson igra odlično u plej-ofu, ulazi sa klupe i neko je ko preslikava ulogu Hiroa, u nekoj manjoj razmeri. Pitanje je da li Robinson i Hiro mogu da budu zajedno na parketu kada se igra odbrana i da mogu da isprate Denverov napad. Robinson je u dobrom ritmu i daje Majamiju dosta toga u igri. E, sada, da li će Spolstra odlučiti da vrati Robinsona na klupu i vrati Hiroa posle 45 dana, to je pitanje“, rekao je naš sagovornik i dodao:

“To će najviše zavisiti od rezultata koji Majami napravi u prve dve utakmice u Denveru. Ako dobije jednu od dve utakmice, što im jeste cilj, onda će rotacije ostati iste i da Hiro neće biti korišćen dokle god im ne zatreba. Njega bi Spolstra mogao da iskoristi kao nekog keca iz rukava u slučaju da osete da im neka utakmica izmiče iz ruku, pa da ga probaju jer će i on imati otvorene šuteve iz pika s obzirom na način na koji se Denver brani. Ukoliko Denver dobije obe utakmice, a Hiro je projektovan da se vrati za treću, očekujem da će se vratiti“.

Bio si sa Nikolom Jokićem na početku njegove karijere, zajedno ste rasli kao igrači i sada svi možemo da vidimo do kojih je visina stigao. Kako iz tvog ugla izgleda put koji je prošao Jokić na putu do onoga što je danas?

“Niko ovo nije očekivao. Nikola je u poslednjoj sezoni pre odlaska u NBA bio MVP ABA lige, igrali smo zajedno tada u Megi. Niko nije mogao da projektuje da će doći do ovih visina. Iz tog ugla nama su svi ti igrači u NBA izgledali kao vanzemaljci. Mislim na Lebrona, Kajrija, Durenta... Tada je teško da uopšte možeš da zamisliš da neko odavde može da igra košarku na tom nivou. Za Nikolu je bio najbolji potez to što je otišao u NBA na vreme, sa 20 godina. Otišao je u trenutku kada je najviše trebalo da radi na svom telu. On stilom igre savršeno odgovara NBA ligi, s obzirom da ima mnogo više prostora za manevar, odbrane se igraju drugačije, Nikola je sjajan dodavač i igra sa sjajnim atletama. Našao je brzo sebe u celom tom sistemu. Vremenom je svojim talentom i kvalitetom nadograđivao sebe. Kroz karijeru je postao još veći profesionalac nego što je to bio kao mlađi. Dosta radi na svom telu, pa i na igri. Vremenom je to dalo rezultat i pre tri sezone postao je prvi MVP sa ovih prostora u istoriji. Sada ima sjajnu priliku da kruniše karijeru titulom koja mu je sigurno mnogo važnija od toga što bi eventualno bio trostruki uzastopni MVP“.

Svi kažu da bi verovatno menjao MVP nagrade za titulu...

“Definitivno. Da ga pitate da li bi tri puta zaredom bio MVP ili da uzme titulu sada, siguran sam da bi uvek izabrao ovo drugo. Nešto jako lepo je pred njim, ostao je još taj jedan korak i svi se nadamo da će ga napraviti. Bilo bi sjajno najviše iz razloga što je bilo mnogo pitanja u javnosti oko toga da li je Nikola pobednički igrač, da li defanzivno može da istrpi neke stvari. Sada je pokazao da je najbolji igrač na svetu i titula bi bila kao kruna“, zaključuje Miljenović.

NBA FINALE – TERMINI

Prva utakmica

02.30: (1,35) Denver (14,0) Majami (3,70)

Druga utakmica

Ponedeljak, 02.00: Denver – Majami

Treća utakmica

Četvrtak, 02.30: Majami – Denver

Četvrta utakmica

Subota, 02.30: Majami – Denver

Peta utakmica*

Utorak, 13. jun, 02.30: Denver – Majami

Šesta utakmica*

Petak, 16. jun, 02.30: Majami – Denver

Sedma utakmica*

Ponedeljak, 19. jun, 02.00: Denver – Majami

* - U slučaju da bude potrebe.


tagovi

Nikola JokićDžimi BatlerBem AdebajoNBA ligaDenver NagetsMajami HitNBA finaleNBA plej-of

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara