(©Starsport)
(©Starsport)

Neumorna Radonjićeva četa očitala novu lekciju Makabiju za 4/4 kod kuće

Vreme čitanja: 5min | čet. 10.03.22. | 20:45

Četvrti vezani trijumf u Evroligi, šesti vezani nad Makabijem kod kuće i Zvezda je veliki korak ka četvrtfinalu elitnog takmičenja

Četvrti meč u sedam dana, ali košarkaši Crvene zvezde ne posustaju. Izvukli su i poslednji atom snage i nošeni sjajnom podrškom sa tribina na pleća oborili Makabi iz Tel Aviva (84:77). Upisali 11. recku u Evroligi (kada se izuzmu rezultati sa suspendovanim ruskim timovima) i domogli se mesta među osam najboljih na pet utakmica do kraja regularnog dela!

Velika pobeda, četvrta vezana u društvu najboljih. Redom je Zvezda tukla Baskoniju, Fenerbahče i madridski Real, a večeras i Ponos Izraela. Nekako su puleni Dejana Radonjića smogli snage da se potuku sa još jednim velikanom evropske košarke. Igrali sa neverovatnom energijom iako su se pre samo tri dana na istom mestu tukli do poslednjih sekundi sa Kraljevskim klubom.

Izabrane vesti

Trudio se Radonjić kao i na svakom meču do sada da koliko god je moguće ravnomerno raspodeli teret i uvek ima što svežiju petorku na parketu. Bilo je ocilacija, ali borili su se crveno-beli za svaku loptu maksimalno, dok im je pesma sa tribina davala neophodnu snagu.

Stekla je Zvezda i 16 poena prednosti sredinom druge četvrtine, ali je Makabi početkom drugog poluvremena uspeo da poravna. Usledio je novi nalet srpskog šampiona, ali je još jednom gost imao spreman odgovor. Na ulasku u 30. minut preokrenuo je rezultat i stigao do prve prednosti na utakmici... Postavljalo se pitanje, da li Zvezda posle silnih napora ima snage da se još jednom vrati? Dobrić joj je dao veštačko disanje u smiraj treće deonice sa šest vezanih poena. Nastavila se velika borba u odlučujućem kvartalu, ali je zahvaljujući mini seriji srpskog beka uspevala da drži situaciju pod kontrolom. Ponovo se odlepila, sve dok se Džejms Naneli nije probudio. Još jednom je ušao u strašnu seriju, ali ovoga puta to nije bilo dovoljno za preokret. Pronašli su crveno-beli neophodnu energiju i snagu da izdrže sve nalete gostiju iz Tel Aviva i na najbolji način okončali niz utakmica kod kuće - 4/4 za crveno-bele u Pioniru.

U prvom poluvremenu je energijom i požrtvovanjem plenio Ostin Holins. Odigrao je odlično na oba kraja terena i ubacio 11 poena. Ipak, početkom drugog poluvremena se povredio posle jednog ofanzivnog skoka. Poleteo je u svom stilu, iskočio iz gužve i uhvatio loptu jednom rukom, ali je nezgodno doskočio. Odmah je legao sa bolnom grimasom na lici, a kada je čuo podršku sa tribina bio je spreman da nastavi da igra i kroz bol. Naravno, Radonjić to nije dozvolio, izveo ga je iz igre i izmamio ovacije svih prisutnih u Pioniru. Nije se Amerikanac vraćao do kraja utakmice, što je bio još jedan hendikep za tim sa Malog Kalemegdana. Na kraju je i tu prepreku uspeo da preskoči.

Nikola Kalinić je povukao u nastavku, probudili su se i Dobrić i Davidovac, pogodili neke važne šuteve. Odradio je i Stefan Lazarević dobar posao u odbrani, pomogao crveno-belima da limitiraju prvu Zvezdu rivala Skotija Vilbekina na samo četiri poena u nastavku. Kalinić je susret okončao sa 15 poena i po pet skokova i asistencija, uz dve ukradene lopte. Nejt Volters je bio drugi strelac sa 12, a odmah iza Holinsa je sa 10 bio Dobrić. Ostali nisu došli do dvocifrenog učinka, ali je svaki od 11 igrača koji su kročili na parket dao ogroman doprinos. Treba izdvojiti i Kuzmića, koji je susret okončao sa po osam poena i uhvaćenih lopti.

Zvezda je kontrolisala skok, uhvatila čak 18 lopti pod protivničkim košem što je gotovo nestvaran podatak kada se u obzir uzme da je "kratka" na centru zbog povrede Majka Cirbesa, ali i da je u poslednje vreme izložena nehumanim naporima. Rivalu je dozvolila da dođe do samo četiri ofanzivna skoka. Uz sve to prikazala je odličnu timsku igru i zabeležila 20 timskih asistencija.

U redovima Ponosa Izraela se istakao bivši igrač Fenerbahčea Naneli sa 24 poena, 14 je dodao Vilbekin, pola koša manje Derik Vilijams, dok je dvocifren sa 10 poena bio i Ante Žižić (za 29 minuta).

-------------------------------

CRVENA ZVEZDA - MAKABI TEL AVIV 84:77

/24:10, 18:29, 23:21, 19:17/

Dvorana: Aleksandar Nikolić, Beograd.

Gledalaca: Preko 6.000;

Sudije: Boris Rižik, Emilio Perez, Rejn Perandi.

CRVENA ZVEZDA: Lazarević 2, Volters 12 (3sk, 2as), Davidovac 5, Mitrović 6 (6sk, 3as), Lazić 3, Kalinić 15 (5sk, 5as), Dobrić 10 (5sk), Holins 11, Simonović -, Ivanović 7, Vajt 5, Kuzmić 8 (8sk).

MAKABI TEL AVIV: Vilbekin 14, Evans 4, Kalojaro -, Vilijams 13, Rejnolds 4, Sorkin -, Dibartolomeo 6, Tomas 2 (5sk), Koen -, Naneli 24 (4as), Žižić 10 (6sk), Ziv.

-------------------------------

Sjajno su crveno-beli otvorili meč. Zaigrali sa velikom dozom energije, kao da u poslednjih sedam dana nisu tri puta izlazili na parket. Zadavao im je muke Ante Žižić, ali su ubrzo zategli odbranu i nastavili da zatrpavaju koš rivala. Posle serije 7:0 stekli su i prvu dvocifrenu prednost u drugoj polovini uvodne deonice (17:6), a onda došli i do viška od 14 poena. Pogađali su sa distance, igrali vrlo raznovrsno i gotovo na prepad uhvatili rivala.

Usledio je ipak odgovor Ponosa Izraeal početkom druge četvrtine, vezali su gosti šest poena, ali Zvezda nije klonula. Imala je snage da uzvrati i dođe do nove maksimalne prednosti sredinom drugog perioda (35:19). Raspucao se potom Džejms Naneli i sa nekoliko vezanih poena pokrenuo Makabi. Usledila je serija 20:7 sastava iz Tel Aviva i prednost srpskog šampiona se očas istopila. Makabi je praktično terao crveno-bele da rešenja traže šutevima sa distance, ali lopta nije htela u koš. Na veliki odmor otišlo se sa svega tri poena prednosti u korist domaćina.

Crveno-bele je sa 11 poena predvodio Ostin Holins, dok su po sedam dodali Nikola Ivanović i Nejt Volters. Neumorni Kalinić je ponovo punio brojne statističke kolone, pa je prvo poluvreme okončao sa četiri poena, po tri skoka i asistencija, kao i dve ukradene lopte.

(©Starsport)(©Starsport)

Posle neophodnih 15 minuta pauze, košarkaši Crvene zvezde su se na parket vratili sa novom energijom. Nije ih pokolebala ni trojka Derika Vilijamsa za izjednačenje u smom astartu. Vezali su 11 poena, pogodili tri trojke preko Kalinića, Voltersa i Vajta koji je loptu kroz obruč provukao sa "parkinga" za opšte oduševljenje u dvorani. Nije se ipak sastav iz Tel Aviva dao predati. Mic po mic se vraćao, Vilijams je nastavio da pravi probleme Radonjićevoj ekipi, da bi gosti na ulasku u 30. minut meča stigli do preokreta i prve prednosti na utakmici (60:59). Ipak, Dobrić se nije dao slomiti. Trojka, pa faul nad Zvezdinim bekom pri novom šutu sa distance. Ubacio je sva tri penala na manje od tri sekunde do kraja deonice i doneo crveno-belima ogromnih +5 pred poslednji odmor.

Nastavili su Radonjićevi izabranici gde su stali završnici treće deonice i ponovo stekli dvocifrenu prednost (+12), ali je Naneli odbijao da prizna poraz. Vratio je u život goste novom serijom, ali samo na kratko. Zbili su košarkaši Crvene zvezde redove, odigrali smireno i pametno do kraja susreta i na kraju upisali veliku i više nego zasluženu pobedu.

EVROLIGA - 29. KOLO

Četvrtak

Crvena zvezda - Makabi 84:77

/Kalinić 15 - Naneli 24/

Alba - Olimpijakos U TOKU

Asvel - Baskonija U TOKU

Real Madrid - Olimpija Milano U TOKU

Petak

19.00: Žalgiris - Barselona

20.00: Monako - Anadolu Efes



tagovi

KK Crvena zvezdaKK Makabi Tel AvivDejan RadonjićOstin HolinsNikola KalinićOgnjen DobrićNejt VoltersDejan DavidovacOgnjen Kuzmić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara