(AFP)
(AFP)

Nikola Jokić u ulozi Zorana Radmilovića: Majstorska radionica u koju svi svraćaju zbog zabave (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 13.01.24. | 06:31

Tripl-dabl kao od šale, a dodavanja Gordonu poput umetničkih dela za pobedu Denvera nad Nju Orleansom

Amerikanci imaju izraz „passer“. U bukvalnom prevodu „dodavač“. Možda bi mogli malo da prošire fond reči, makar za ono što prikazuje Nikola Jokić i izmisle novu ne bi li dočarali kako izgleda kad najbolji košarkaš planete deli lopte. I nama ponestaje ideja, samo znamo da to nisu obične asistencije. Pre će biti potezi košarkaškog genija. Da je pre vek i po otišao u Sjedinjene Države sigurno ne bi izmislio struju kao Nikola Tesla, ali bi i tad, kao što i danas radi, pokazao šta znači korišćenje uma.

Makar dva primera iz meča Denvera sa Nju Orleansom (125:113) to ilustruju. Prvi je način na koji je „spojio“ sa obručom Erona Gordona. Da igra fudbal zvali bi ga Lionel Mesi, jer, valjda, samo Argentinac može bez gledanja da omogući saigraču poentiranje.

Izabrane vesti

Da, da, bez gledanja. Leđima okrenut obruču..

I, iz drugog ugla...

Drugi je ideja da spoji sa košem Gordona na malo drugačiji način. Posle polukontre, mangupski, jednim okom gleda levo, drugim desno, a zapravo procesuira informacije brže od savremenog računara i omogućava Aronu da zakuca.

Onda recite da to nije genijalnost.

Sa takvim igračem u sastavu Denver može sve, pa i da maltene rutinski savladao goste iz Luizijane. Što može da se podvede pod očekivano, ali ne zaboravite da su Pelikansi stigli u Kolorado posle sedam uzastopnih pobeda na strani, da su prethodno dobili Skaramento i Golden Stejt 33 i 36 razlike (!?), da bi protiv Nagetsa vodili samo tokom prve četvrtine (ne više od pet razlike) i tu su im se ambicije o podvigu ugasile. Razlog: kad košarku igraju majstori onda šegrti gledaju i zapisuju.

A Jonas Valančijunas je naspram Nikole Jokića podsetio na Nenada Nenadovića u Majstorskoj radionici Zorana Radimilovića. Učenik! Talentovan, perspektivan, ali i dalje sa rupama u znanju. Iako tri godine stariji, jedan od boljih litvanskih centara modernog doba izgledao je neuko naspram srpskog zanatlije, na čiji "čapraz divan" klijentela svraća pre svega da bi se zabavila. Usput nešto i naučila.

Zar to ne potvrđuju i ovi detalji?

Čak i u takvim okolnostima, Valančijuas je bio jedan od efikasnijih igrača Nju Orleansa, međutim, mogao je samo da hvata beleške kako izgleda uticaj na tim, pošto je partija Nikole Jokića bila baš to – timska. Čak vredna tripl-dabla, mada Somborac ionako kaže da ga baš briga za brojeve. Njegov um drugačije funkcioniše od onih kojima objašnjava kako košarka može da bude lagana. Za igranje i posmatranje, pa je tako skoro „rekreativno“ ubacio 27 poena, podelio 14 asistencija i uhvatio deset lopti.

Imao je sjajne saradnike, jer je u prvoj deonici povukao Majkl Porter Džunior (dobacio do 18 poena), kasnije se nadovezao Džamal Mari (15), Eron Gordon zabeležio 15... Od startera je samo Kentavijus Kaldvel Poup ostao na jednocifrenom učinku (osam). Dovoljno da Denver protiv zahuktalog Nju Orleansa potvrdi kako je naučio da reaguje na poraze, jer u poslednje vreme obavezno dobije prvu utakmicu posle neuspeha. Onaj u Juti ga je baš zaboleo i neko je morao da plati.

Baš kao što se i Orlando „nacrtao“ Majamiju, kako bi ekipa sa Floride zalečila ranu nastalu porazom od Oklahome. Dobila je naredni meč na svom parketu (99:96), uz nekoliko dobrih poteza još jednog Srbina, Nikole Jovića, koji je ubacio četiri poena, zabeležio tri skoka i četiri asistencije za 25 minuta na parketu.


NBA LIGA, REZULTATI I STRELCI

Atlanta – Indijana 108:126

/Mari 29 – Hild 18/

Detroit – Hjuston 110:112:

/Burks 19 - Šengun 29/

Filadelfija – Sakramento 112:93

/Haris 37 – Foks 21/

Čikago – Golden Stejt 131:140

/De Rozan 39 – Tompson 30/

Memfis – Los Anđeles Klipers 119:128

/Džekson 21 – Džordž 37/

Majami – Orlando 99:96

/Robinson 23 – Bankero 25/

Minesota – Portland 116:93

/Gober 24 – Voker 17/

San Antonio - Šarlot 135:99

/Vembanjama 26 – Bol 28/

Juta – Toronto 145:113

/Markanen 22- Sjakam 27/

Denver – Nju Orealns 125:113

/Jokić 27 – Vilijamson 30/



 


tagovi

Nikola JokićDenverDenver NagetsNBA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara