Kevin Durant (Foto: AFP)
Kevin Durant (Foto: AFP)

Novi potres u NBA, Durant u Finiksu

Vreme čitanja: 3min | čet. 09.02.23. | 07:24

Veliki preokret, Bruklin ostaje bez još jedne zvezde, a Sansi prave fantastičnu trojku

Prvi je nogu povukao Kajri Irving i otišao u Dalas Maverikse. Već je debitovao i to pobedom nad Los Anđeles Klipersima u novom dresu, a sada će Bruklin Netse napustiti i Kevin Durant. Činilo se da od interesovanje Finiks Sansa za njegove usluge neće biti ništa, ali je došlo do preokreta i jedan od najboljih strelaca u istoriji lige karijeru će nastaviti u timu iz Arizone, tvrdi Adrijan Vojnarovski.

Kako se navodi, novi vlasnik Sansa Mat Išibija je rešio da do roka za trejdove (21.00) završi posao i preseli dvostrukog NBA šampiona u Finiks. Još neverovatnije zvuči da za njegove usluge put Bruklina neće morati da pošalje ni Krisa Pola, dok je bilo jasno da Devin Buker neće menjati sredinu.

Izabrane vesti

Sansi sa Durenta daju Netsima Mikala Bridžisa, Kema Džonsona, Džeja Kraudera, četiri pika prve runde i zamenu pikova za draft 2028. godine, a uz veliku zvezdu NBA lige dobiće i iskusnog Ti Džej Vorena.

Dakle, stvara se nova sila na Zapadu, pošto će trener Sansa Monti Vilijams na raspolaganju imati paklenu trojku - Krisa Pola, Devina Bukera i Kevina Duranta. Ostaje da se vidi šta će biti sa Deandreom Ejtonom koji nije uvršten u trejd, ali se nalazi na radaru Dalasa.

Ostao je Finiks bez dvojice važnih igrača u trejdu, ali i pticama na grani je jasno da je napravio paklen posao. Bridžis je izrastao u elitnog defanzivca, Džonson u pouzdanog šutera, ali preboleće Vilijams njihov odlazak uz jednog od najboljih poentera u istoriji lige.

Sjajna stvar za tim iz Arizone je i što je Durant vezan ugovorom do leta 2026. godine, doduše sa prosečnom godišnjom platom od tričavih 48.554.830 dolara.

Netsi sa druge strane očigledno odustaju od ozbiljnijih ambicija ove sezone, pošto im se ključna trojka svela na Bena Simonsa (ako je ikada i postao njen deo). Trener Žak Von sada na raspolaganju ima solidnu ekipu, sa dobrim igračima poput Spensera Dinvidija, Bridžisa, Dorijana Fini Smita, Džonsona, talentovane Nika Klekstona i Kema Tomasa, iskusne Kraudera i Petija Milsa, odličnog, ali staklenog šutera Džoa Herisa, kvalitetnog defanzivca Rojsa O'Nila ali teško da je to dovoljno za ozbiljnije rezultate. Pritom, nije otpisano da u narednih petnaestak sati naprave još neki trejd i neke iskusnije igrače razmene za mlađe ili pikove.

Što se tiče Duranta, proveo je prvih devet godina u Oklahomi, ali iako je došao blizu, nije uspeo da osvoji titulu. Usledio je ozloglašeni prelazak u redove jednog od najboljih timova u istoriji lige - Golden Stejt Voriorese - sa kojim osvaja dva prstena (2017, 2018). Bio je i MVP u oba finala.

U dogovoru sa Irvingom leta 2019. godine je prešao u Netse, iako je bio ozbiljno povređen i otpisan za prvu sezonu. Na kraju im se priključio i Džejms Harden, ali zajedno na parketu nisu kliknuli.

Netsi su beležili rezultate ispod svih očekivanja, Irving je pravio probleme van terena, Durant minulog leta zatražio trejd. Usledio je i odlazak trenera Stiva Neša, a kada su počeli da igraju najbolju košarku od stvaranja velike trojke, raspali su se u samo nekoliko dana.

Durantov prelazak u Finiks je jasan pokazatelj da želi još koji prsten na ruci, a šanse mu u ovom trenutku deluju veoma dobro sa Polom i Bukerom, koji doduše nemaju nijednu titulu u svojim rezimeima. Kej Di će to pokušati da promeni.

Ovaj 34-godišnji košarkaš u tekućoj sezoni prosečno beleži 29,7 poena po nastupu i osmi je strelac lige. NBA as sa 13 Ol-star nastupa, četiri titule najboljeg strelca i MVP iz 2014. godine na 978 upisanih nastupa tokom karijere ima prosek od 27,28 poena, što je četvrti najbolji rezultat u istoriji iza Majkla Džordana (30,12), Vilta Čemberlena (30,07) i Eldžina Bejlora (27,36), ali ispred igrača sa najviše poena ikada Lebrona Džejmsa (27,23).


tagovi

Kevin DurantBruklin NetsFiniks SansMikel BridžisKris PolDevin Buker

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara