Željko Obradović i Saša Obradović (© Star sport)
Željko Obradović i Saša Obradović (© Star sport)

Obradović spremno dočekuje Obradovića: Karakter glavna prednost Partizana, ne zavisi sve od Pantera

Vreme čitanja: 5min | sre. 31.01.24. | 08:23

Trener Monaka Saša Obradović izdvojio je vreme za Mozzart Sport pred veoma bitan okršaj u 24. kolu Evrolige sa Partizanom koji dolazi u Kneževinu posle teškog poraza od Crvene zvezde u derbiju ABA lige

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Monte Karla)

Ako postoji idealan scenario Monaka za duel sa Partizan Mozzart Betom (sreda, 19.00), onda je to sigurno ono što se dogodilo u nedelju uveče protiv Crvene zvezde. Po ko zna koji put ove sezone tim Željka Obradovića je sam sebi iskopao rupu, ovoga puta 21 razlike duboku, da bi potom u neverovatnom maniru ostao kratak za preokret. Da je ušao šut Alekse Avramovića, pričali bismo o još jednom istorijskom preokretu, ovako ćemo istaći da klub iz Humske nema previše vremena za tugovanje, jer Saša Obradović čeka u Kneževini da produbi probleme šampiona ABA lige u jednom od najvažnijih susreta u sezonu u okviru 24. kolo Evrolige.

Izabrane vesti

Ne gledam ja Partizan kroz prizmu ABA lige, već kroz ono što rade u Evroligi, a rade neke fantastične stvari vredne pohvale. Za mene je Partizan tim koji ima kvalitet za velike domete, vidim ih kao plej-of ekipu“, kao iz topa govori Obradović za Mozzart Sport dok mu listamo sve prilike gde je Partizan imao veliki zaostatak

Iako to trener Monaka nije hteo da uzme kao ključni podatak, činjenica je da je Partizan ove sezone u velikom broju utakmica dopuštao sebi ogroman deficit. Setimo se samo Evrolige i mečeva protiv Panatinaikosa, Žalgirisa, Crvene zvezde, Fenerbahčea, Olimpije Milano i Makabija. Na svim tim susretima Partizan je imao dvocifren zaostatak i uspevao da pronađe način da dođe do trijumfa. Međutim ima i poveći broj slučajeva kada to nije izveo, pre svega u ABA ligi. Dovoljno je samo da navedemo Megu, Igokeu i Crvenu zvezdu Sva tri puta je crno-beli tim imao minus 20 i svaki put je dolazio na korak do preokreta i ostajao kratak.

Nema dileme da to jeste problem za Partizan. Na nekim utakmicama su ulazili slabije, ali svaki tim ima neki svoj problem. Ne postoji ekipa u Evropi koja nema problem. I mi smo imali sličnih startova ove sezone na nekim utakmicama, ali onda pogledate samo karakter Partizana. Oni su se svaki put vraćali, kao po pravilu. Meni je to znatno značajniji podatak. Da se nikada ne predaju. Glavni kvalitet ovog tima Željka Obradovića je baš taj karakter i na to treba da obratimo posebnu pažnju kada Partizan bude kročio na parket naše dvorane.“

Ako je suditi po prethodnim mečevima – okršaj Monaka i Partizana uvek donese uzbudljiv susret sa puno lepih poteza u kojima može da uživa čitava Evropa. Dovoljno je samo da se prisetimo prošle sezone kada je Kevin Panter postigao trojku koja je obezbedila plasman klubu iz Humske mesto među osam najboljih, a ove sezone je Majk Džejms imao svoju predstavu u Beogradu kada je iz nemoguće situacije pogodio trojku za produžetak u krcatoj Štark areni, ali je Monako ostao kratak za pobedu u dodatnih pet minuta.

Ljudi misle, zaustavi Pantera i pobedio si Partizan. Ili sa druge strane ako zaustaviš Majka Džejmsa da si odradio ceo posao protiv Monaka, to ni blizu nije tačno. Svakako je Kevin Panter bitan faktor, kao što je i Majk bitan za nas. To niko ne spori, ali i mi i oni imamo veliki broj kvalitetnih igrača. Kevin stvara prostor drugima pa zato imamo priliku da vidimo izdanja Džejmsa Nanelija, Doužera i ostalih koja su na vrlo kvalitetnom nivou. Takođe, i mi imamo igrače koji su pokazali kvalitet i želju za nadmetanjem“.

Statistika kaže da i Monako i Partizan neuporedivo bolje igraju na svom parketu. Monako je na 10 utakmica u Kneževini slavio sedam puta. Dok je Partizan ove sezone kao gost trijumfovao samo tri puta. Protiv Asvela, Žalgirisa i Valensije.

Ništa to ne mora da znači. Svaka utakmica je priča za sebe. Ko je pratio pomno, zna da je Partizan bio vrlo blizu da pobedi neke utakmice kao gost poput one protiv Olimpijakosa, isto tako je mogao da izgubi neke na svom terenu. Košarka je takav sport, igraju dve ekipe, sve je uvek moguće“.

Ipak, činjenica je da Monako ulazi u ovaj meč posle dve izuzetno bitne pobede koje su ga učvrstile na šestom mestu sa 13 pobeda, jednom više od crno-belih.

Izdanja protiv Reala i Efesa su nešto ka čemu težimo. Igrali smo timski, nismo gubili moral u nekim teškim situacijama protiv Efesa i polako smo krenuli da hvatamo onu formu koja nas je krasila prošle sezone zbog koje smo na kraju i bili na Fajnal foru. Opet, Partizan je potpuno druga utakmica, Željko Obradović je ponovo oformio sjajan tim koji ume da igra fantastičnu košarku što je uostalom odlika svih njegovih timova. Zbog toga kažu da je najbolji u ovom poslu, a za mene definitivno jeste najbolji. Tu nema dileme“.

Šta je onda ključ pobede kada se sastanu dva izuzetno kvalitetna tima koja pucaju od talenta i napadačkog potencijala?

Fokus. Uvek je fokus ključan. Ko ne bude padao kako utakmica bude tekla, taj će imati priliku da dođe do pobede. Nema tu nekih tajni ili čarobnog sastojka. Igraš utakmicu koja traje 40 minuta, čitaš svaku situaciju koja je pred tobom, donosiš prave odluke, kada se te stvari saberu, tako dolaziš do pobede. Ipak, smatram da će početak meča biti bitan, ko bolje otvori može da diktira dešavanja i tempo meča“.

Za kraj istakli smo vrlo bitnu stavku. Oba tima su u potpunosti zdrava i svi igrači će biti na raspolaganju.

Imali smo velikih problema sa Džordanom Lojdom koji je za nas vrlo bitan igrač, sada je tu situacija znatno bolja. U šampionatu Francuske smo imali priliku da odmorimo neke momke kao što je Motijeunas. Iako ja nisam neko ko voli da kalkuliše, već želim da igram uvek na najjačim mogućem sastavom, ali jednostavno to nekada nije ni moguće u ovakvom ritmu. To je problem svih timova pa i nas i Partizana. Očekujem dobru utakmicu, neizvesnu utakmicu gde se pobednik neće znati do samog kraja“, završava razgovor za Mozzart Sport Saša Obradović jer raspored obaveza je takav da naredni trening već počinje. Kako kaže, najbitniji za pripremu protiv Partizana.

EVROLIGA - 24. KOLO

Utorak

Asvel - Fenerbahče 73:83

/Skot 26 - Motli 24/

Bajern - Baskonija 112:109 posle produžetka

/Ibaka 21 - Hauard 27/

Crvena zvezda - Valensija 82:64

/Nedović 27 - Džons 11/

Olimpijakos - Alba 101:87

/Kenan 31 - Matišek 12/

Real Madrid - Makabi 106:101

/Musa 19 - Boldvin 28/

Sreda

19.00: (1,45) Monako (16,0) Partizan Mozzart Bet (3,20)

19.00: (2,40) Žalgiris (15,0) Anadolu Efes (1,70)

20.15: (1,50) Panatinaikos (16,0) Milano (3,00)

20.30: (1,30) Barselona (17,0) Virtus Bolonja (4,10

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanKK MonakoSaša ObradovićŽeljko ObradovićEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara