Kalinić i Džekiri (©Star Sport)
Kalinić i Džekiri (©Star Sport)

Očekujte neočekivano: Borbena Zvezda zaledila Kazanj!

Vreme čitanja: 6min | pet. 11.02.22. | 18:47

Velika pobeda ekipe Dejana Radonjića protiv kandidata za Top 8

Timski moto Crvene zvezde ove sezone može da bude: "Očekujte neočekivano". Jer, trijumf ekipe Dejana Radonjića u Kazanju može da se podvede kao uspeh kojem teško da se neko nadao pred put u Rusiju. Ne posle ubedljive Uniksove igre i pobede u Beogradu pre dva i po meseca, pa ni prošlonedeljnih poraza od milanske Olimpije i Monaka. Atomskom energijom, borbenim pristupom i pre svega odbranom na gornjoj granici Crvena zvezda je potpuno zasluženo dobila jednog od ozbiljnih pretendenata za Top 8 i pomrsila mu račune pred završnicu ligaškog dela - 84:77 (22:11, 21:32, 20:22, 21:12).

Koliko posle ovakvog podviga na Malom Kalemegdanu žale za nekim propuštenim šansama – poput Monaka prošle sedmice – teško da ćemo saznati, ali Crvena zvezda je još jednom dokazala da bi u nekim boljim okolnostima, odnosno da lista povređenih igrača nije bila toliko dugačka, uz izostanke zbog virusa korona, bilo i te kako osnova da se razmišlja o plasmanu u četvrtfinale. Možda je večerašnji trijumf ponovo upalio iskru nade, a da li će iz iste buknuti plamen saznaćemo posle završnice Kupa Radivoj Korać, kada sledi gostovanje Panatinaikosu (25. februar).

Izabrane vesti

Nije ni ova utakmica bila bez propusta, logičnih uspona i padova u skraćenoj centarskoj rotaciji, pošto je Majk Cirbes i dalje van stroja, ali najvažnije od svega je to što je Crvena zvezda uspela da smogne snage da se bori do kraja, da izbegne beograski scenario i jedan od najpotentnijih sastava evropske košarke svede na razuman broj poena.

-----------------------------

UNIKS KAZANJ – CRVENA ZVEZDA 77:84

/11:22, 32:21, 22:20, 12:21/

Dvorana u Kazanju.

Gledalaca: -

Sudije: Bendžamin Himenez, Medi Difala, Jurgis Laurinavičijus.

UNIKS: Spisu 17 (6as), Dž. Braun 13 (6sk), Kenan -, Brentli 2, Zajcev 7, Hezonja 18 (9sk), Klimenko -, Uzinski 2, Džekiri 7 (6sk), Mejo 6, Voroncevič 5, Komolov -.

CRVENA ZVEZDA: Lazarević 2, Volters 19 (4sk), Davidovac 3, Mitrović 10 (3as, 2uk, 2sk), Lazić -, Kalinić 20 (6sk), Dobrić 5, Holins 10, Ivanović -, Marković 5 (6as, 3sk), Vajt 8 (6sk), Kuzmić 2.

-----------------------------

Utakmica je prvi put počela da se “lomi“ u tri minuta do kraja treće deonice. Uniks je posle trojke Dejana Davidovca i rezultat 58:56 počeo da melje protivnika i pretilo je da se rezultatski potpuno odlepi i možda poslednjoj deonici da potpuno drugačiji smisao. Tonje Džekiri je izvukao faul Luke Mitrovića za dodatno slobodno bacanje, da bi klupa Zvezde dobila tehničku posle koje je Marko Spisu odveo Uniks na 62:56 uz minut i po na semaforu. Seriju domaćina zaokružio je Andrej Voroncevič trojkom kojom je kaznio propust Zvezdine odbrane i prednost je otišla na maksimalnih devet poena (65:56). Umesto velikog pada, Zvezda se podigla iz nokdauna i uzvratila udarac. Kreator velikog povratka bio je Stefan Marković! Nekadašnji reprezentativac Srbije prvo je pogodio trojku, da bi zatim presekao dodavanje Spisua u reket čime je na drugoj strani razigrao Mitrovića. Dobio je nekadašnji kapiten i faul od Džekirija za dodatno slobodno bacanje koje nije iskoristio, ali je još jedna dobra odbrana dovela Holinsa da Hezonjin propust na sekund pretvori u dva slobodna bacanja za 65:63.

Mitrović i Hezonja (©MN Press)Mitrović i Hezonja (©MN Press)

Sa minimalnim zaostatkom je Zvezda i te kako mogla da živi, jer je ubrzo po otvaranju poslednje deonice Mitrović još jednim pametnim polaganjem vratio utakmicu na “nulu“. Uniks je kontraofanziva beogradskog sastava potpuno demoralisala i poremetila koncencpiju jer umesto verovatno komotne dvocifrene razlike, posle Kalinićeve minijature ponovo je bio u zaostatku. Nije mnogo pomogla ni nova, peta Spisuova trojka koja je nakratko vratila Uniksu prednost, jer je Zvezda imala psihološki momenat na svojoj strani i samim tim veliki motiv da se do kraja izbori za ono po šta je došla.

Kratkotrajna rezultatska klackalica ubrzo je prerasla u Zvezdinu potpunu kontrolu zahvaljujući vezanim trojkama Kalinića i Voltersa za 75:71 na pet i po minuta do kraja utakmice. Uniksova igra od tog momenta skroz se okrenula naglavačke, što se najviše ogledalo kroz niz grešaka i promašaja Marija Hezonje. Za razliku od meča u dvorani Aleksandar Nikolić, večeras je hrvatski reprezentativac delovao na momente izgubljeno iako je dao jedan poen više nego u prvom susretu. Uzimao je neke prilično teške šuteve, a pre svega preterivao u nameri da baš on okrene stvari, zbog čega je Uniks ozbiljno patio... Višeminutni post domaćina kaznio je Holins trojkom za velikih 78:71 na manje od četiri minuta do kraja, a kada je Kalinić teškim pogotkom odbio poslednji nalet i pogodak Hezonje za tri, utakmica je bila rešena. Zasluženo u Zvezdinu korist!

Teško je reći kome idu najveće zasluge za večerašnji brejk! Gledajući samo napadački učinak sve ide na vodenicu dvojca Kalinić – Volters koji je zajedno skrojio 39 poena, od čega srpski as jedan više od američkog pleja. Mada su i van suve statistike zaista izgledali kao Zvezdini komandanti na parketu, držali su loptu u ključnim minutima i donosili velike odluke iz kojih je Zvezda profitirala. Kaliniću će ovakvo izdanje dosta značiti posle slabe role protiv Monaka. Volters je, opet, igara u minus fazi odigrao vrhunski i tako došao do svoje prve dvocifrene partije nakon četiri utakmice. Marković je takođe dao veliki udeo trijumfu potezima iz finiša treće deonice, a utakmicu je završio sa pet poena, šest asistencija, tri skoka i jednom ukradenom loptom. Konačno je popularni Pefi zaigrao blizu prepoznatljivih izdanja iz dresa Srbije, što može samo da bude veliki podstrek i za njega i za celu ekipu. Mitrović je uz 10 poena imao tri završna dodavanja i po dve uhvaćene i ukradene lopte, ali je i on svojim razmišljanjem i kreativnim odlukama utkao svoje ime u pobedu. Holins je napravio dosta toga korisnog u oba smera, a uz deset poena dopisao je još tri skoka, dve ukradene lopte i jednu asistenciju. Eron Vajt ponovo je bio sveprisutan u reketu i dodao je osam poena uz šest skokova.

Zvezdina odbrana je uradila veliki posao. Pored 12 ukradenih lopti, dosta se korisnog postiglo u nameri da se sputaju glavni izvori Uniksovih poena. Hezonja jeste ubacio 18 poena uz dobre procente (7/12 iz igre, 4/7 za tri), ali je “prodao“ šest poseda što je umanjilo pozitivnu sliku o njegovom učinku. Ajzea Kenan se posle 17 poena u prvom delu sezone večeras nije upisao u listu strelaca, ali je njegov doprinos pokrio Spisu. Italijanski reprezentativac ne pamti bolju partiju u Evroligi, nije ih ni u karijeri imao previše na ovoj visini, pogotovo jer je trojke šutirao 5/6! Podelio je još šest asistencija i generalno dosta razvlačio Zvezdinu odbranu, ali nije bio presudan faktor. Džon Braun je dopisao 13 poena, dok su nedostajali minuti Lorenza Brauna koji je meč gledao u civilu.

Zvezda u nedelju od 19 časova dočekuje Zadar i potom sledi završnica nacionalnog kupa na kojem brani trofej osvojen prošle godine u Novom Sadu.

EVROLIGA – 26. KOLO

Četvrtak

Alba – Zenit 76:67

/Lo 14 – Beron 18/

Monako – Žalgiris 82:83

/Džejms 18 – Gifi 15/

Olimpijakos – Anadolu Efes 87:85 (75:75)

/Slukas 23 – Plajs 14/

Makabi Tel Aviv – CSKA 84:75

/Vilbekin 23 – Lundberg 17/

Olimpija Milano - Baskonija 89:78

/Hol 15 - Kostelo 23/

Petak

Uniks Kazanj - Crvena zvezda 77:84

/Spisu 17 – Kalinić 20/

20.00: (1,70) Asvel (14,5) Panatinaikos (2,30)

20.45: (1,80) Real Madrid (14,5) Barselona (2,15)

Odloženo

Fenerbahče - Bajern Minhen

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaEvroligaUNIKS KazanjMario HezonjaNikola KalinićNejt VoltersLuka MitrovićEron Vajt

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara