Foto: KSS
Foto: KSS

Od Dragana Kićanovića do Nikole Topića: 28 zlatnih medalja za 52 godine zemlje košarke

Vreme čitanja: 3min | uto. 01.08.23. | 09:23

Istorija ovajanja najsjajnijih odličja u mlađim reprezentativnim selekcijama

Posle nešto slabijih rezultata ovog leta u mlađim košarkaškim selekcijama, Srbiju je obradovala juniorska ekipa (U18) u Nišu koja je predvođena Nikolom Topićem došla do zlatne medalje, čak 28. u istoriji naše zemlje u mlađim košarkaškim kategorijama (Jugoslavija i Srbija). Iza nas je Španija koja u svim mlađim selekcijama ima 15 medalja, ali treba reći da je poslednjih godina baš Španija ta koja uzima najviše medalja, bez obzira na uzrast. Više od pola veka je prošlo od prvog zlata koja je osvojena u kadetskoj ekipi.

Prvo zlato je Jugoslavija je osvojila još 1971. godine u selekciji kadeta. Tada je trener bio pokojni Mirko Novosel, a na terenu su blistali Mirza Delibašić, Dragan Kićanović i Dragan Todorić. Zlata smo osvajali na evropskim prvenstvima do 16 godina još 1979, 1983, 1987. godine. Tih godina na scenu su se pojavili igrači kao što su Žarko Paspalj i Vlade Divac... Potom smo imali sušan period u ovom godištu sve do 1997. godine kada su Mladen Šekularac, Vladimir Tica i Miljan Pavković doneli zlato. Dve godine kasnije isto rade Bojan Bakić, Dušan Đorđević i Mirko Kovač. U 21. veku takođe krećemo snažno sa Mlađanom Šljivančaninom, Vladimirom Micovim, Darkom Miličićem, Kostom Perovićem, Lukom Bogdanovićem. Oni se kite zlatom 2001. godine. Potom dolazimo do izvanredne generacije koju je predvodio Miloš Teodosić, zajedno sa Milenkom Tepićem, Draganom Labovićem i Nemanjom Aleksandrovim. Oni su kao kadeti pokorili Evropu 2003. godine. Ispostaviće se da je ova generacija dominirala u svim mlađim uzrastima. Poslednje zlato u kadetskom uzrastu smo osvojili 2007. godine. Bila nam je to 10. titula za igrače do 16 godina, a tada su deo ekipe bili Nemanja Jaramaz, Danilo Anđušić, Branislav Đekić i Dejan Musli.

Izabrane vesti

U selekciji do 17 godina se igra Svetsko prvenstvo i to tek od 2010. godine, a u toj selekciji imamo samo jednu medalju i to bronzanu osvojenu 2014. godine. U ovom godišu zlatnu medalju je osvajala samo jedna zemlja - Sjedinjene Američke Države.

Dolazimo do juniora, tačnije selekcija do 18 godina gde smo sada zagospodarili zahvaljujući Nikoli Topiću i ostalim momcima koji su svrgli dvostruke šampionae Špance u Nišu. Ovde smo prvo zlato osvojili 1972. godine kada je ekipa bila predvođena već pomenutim Todorićem, Delibašićem i Kićanovićem. Tokom decenija su se ista imena pojavljivala poput Divca, Dražena Petrovića, Aleksandra Đorđevića, Predraga Danilovića... u ovoj selekciji smo osvojili čak 11 zlatnih medalja.

Pre medalje u Nišu, na najsjajniju smo čekali pet godina, ekipa predvođena Markom PecarskimUrošem TrifunovićemFilipom PetruševimDaliborom Ilićem se popela krov Evrope 2018.godine.

Ponovo idemo na svetska prvenstva. Ovoga puta za igrače do 19 godine gde imamo dva zlata. Prvo smo osvojili na legendarnom turniru u italijanskom Bormiju kada je Svetislav Pešić sa klupe predvodio asove poput Tonija Kukoča, Aleksandra Đorđevića, Vladu Divca, Dina Rađu... na tom šampionatu smo savladali i Amerikance.

Nešto slično smo uradili tačno 20 godina kasnije u Novom Sadu. Tada je trener bio Miroslav Muta Nikolić, a na parketu su bili Milan Mačvan, Stefan Marković, Stefan Stojačić, Mladen Jeremić, oni su u finalu nadigrali Amere koji su imali i Stefa Karija.

Poslednju medalju u ovom uzrastu smo osvojili 2013. u Pragu kada smo došli do srebra. Amerika je bila bolja od Srbije koja je imala Vasu Micića, Nikolu Milutinova, ali i Nikolu Jokića koji doduše nije imao veliku minutažu na tom šampionatu.

Od 1992. godine uvedeno je i Evropsko prvenstvo za igrače do 20 godina. U toj selekciji imamo pet zlatnih medalja. Prva je osvojena 1998. godine kada su tim predvodili Igor Rakočević, Marko Jarić, Dejan Milojević... Blistali smo 2006. i 2007. sa već pomenutom ekipom koju je vodio Miloš Teodosić. Poslednje zlato za igrače do 20 godina je osvojeno 2015. godine kada su Jaramaz, Gudurić i Zagorac nadigrali Špance.



tagovi

juniorska košarkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara