Dilon Bruks, Domantas Sabonis, Rasel Vestbruk i Džef Grin (©AFP)
Dilon Bruks, Domantas Sabonis, Rasel Vestbruk i Džef Grin (©AFP)

Ode i Džef Grin iz Denvera! Sabonisu 217.000.000 dolara od Kingsa, Lendejl u Raketama za 32.000.000

Vreme čitanja: 4min | ned. 02.07.23. | 10:26

Vestbruk potpisao novi ugovor sa Klipersima, Hjuston završava i Bruksa, dok se Mils neće zadržati u Teksasu...

Ludilo NBA “free agency“ se nastavlja novom serijom dogovora koji pljušte na sve strane.

Kao što smo već pisali, Partizan Mozzart Bet definitivno je ostao bez Dantea Egzuma, dok je šampionski sastav Denvera posle Brusa Brauna i Tomasa Brajanta izgubio Džefa Grina.

Izabrane vesti

Prema izveštajima iz SAD, iskusni košarkaš dogovorio je jednogodišnju saradnju sa Hjustonom po kojoj će zaraditi 6.000.000 dolara. Nagetsima je rotacija igrača sa klupe sada drastično oslabljena, pogotovo sa odlscima Brauna i Grina koji su bili važni šrafovi ekipe tokom prošle sezone.

U Hjustonu se dosta toga dešava, pa je tako dogovoren transfer Dilona Bruksa. On je sa Raketama našao zajednički jezik za četvorogodišnji ugovor vredan 80.000.000 dolara, a zanimljivo je da će mu godišnja plata biti manja kako vreme prolazi. Bruks je stavio tačku na šestogodišnji boravak u Memfisu gde je izrastao u jednog od ključnih članova startne petorke i vrsnog defanzivca na krilu. I pored toga Grizlisi su odustali od ideje da vrate Bruksa, najviše zbog neadekvatnog ponašanja i loše selekcije šuta.

Pored Bruksa, franšiza iz Teksasa završila je dolazak Džoka Lendejla koji je postao slobodan igrač posle isteka ugovora u Finiksu. Reprezentativac Australije i nekadašnji igrač Partizan Mozzart Beta ima dogovor za četvorogodišnju saradnju tešku 32.000.000 dolara. Ipak, samo prva godina je gaantovana, mada se može reći da mu je ovo prvi jači ugovor otkako je u NBA.

Hjuston je još ranije potpisao Freda Vanvlita, pa je vrlo jasno da je ideja da ekipa napravi iskorak i postane konkurentnija na Zapadu sa novim trenerom Imeom Udokom. Put Hjustona je krenuo i Peti Mils, s tim što će mu to biti usputna stanica jer će on biti deo posla koji dovodi Bruksa u Teksas. Rakete šalju dva nekadašnja pika prve runde Atlanti, Titija Vašingtona i Usmana Garubu, kao i draft kompenzaciju.

Posle nekoliko ozbiljnih dogovorenih ugovora, na tu listu stiže i Domantas Sabonis. Litvanac je sa Kingsima dogovorio produžetak na još pet godina za 217.000.000 dolara, uključujući tu 195.000.000 dolara svežeg priliva novca. Njemu će ugovor za narednu sezonu biti pojačan za 8.600.000 dolara i iznosiće oko 30.600.000 dolara. Bitna stavka je da Sabonis neće uzeti maksimalan dostupan ugovor pošto je sa Kingsima dogovorio nižu platu kako bi klub imao mogućnost da se dodatno pojača u narednom periodu.

Pre Sabonisa Sakramento je završio sve detalje nove saradnje sa Harisonom Barnsom za 53.000.000 dolara na tri godine, dok Saša Vezenkov stiže kao MVP Evrolige iz Olimpijakosa za 20.000.000 na isti period. Takođe stiže i centasr Aleks Len za 3.200.000 dolara u narednoj sezoni.

Los Anđeles Klipersi odlučili su da zadrže Rasela Vestbruka kome će pripasti 7.800.000 dolara za naredne dve sezone. Dogovor podrazumeva i opciju izlaska za igrača sledećeg leta.

Nije delovalo da će Vestbruk ostati, ali je među Klipersima pronašao konačno sredinu u kojoj je potpuno prihvaćen, najviše zahvaljujući Kavaju Lenardu i Polu Džordžu. Ovom društvu možda se pridruži još jedna superzvezda, Džejms Harden ili Demijan Lilard koji su nedavno podneli zahteve za trejd. Dok se to ne dogodi, Klipersi mogu da se pohvale rukovanjem sa Kej Džej Martinom koji stiže iz Roketsa za dva buduća pika druge runde. On je prošle godine imao 12,7 poena i 5,5 skokova uz 57 odsto iz igre.

Njujork Niksi su dodali Dontea Divinćenca za 50.000.000 dolara na četiri godine. Divinćenco će ponovo deliti svlačionicu sa Džejlenom Bransonom i Džošom Hartom, bivšim saigračima sa univerziteta Vilanova. On je imao solidnu sezonu u Golden Stejtu gde je beležio 9,4 poena, 4,4 skoka i 3,5 asistencija kroz 72 utakmica, od čega je u 36 bio starter. Šutirao je za tri poena sa gotovo 40 odsto uspešnosti. Nedavno je odbio mogućnost da kroz opciju sa Voriorsima produži ugovor za 4.700.000 dolara u sezoni koja dolazi i dobio je mnogo više na drugom mestu.

Oklahoma je posle Vasilija Micića završila i transfer Džeka Vajta na dvogodišnji ugovor. On je proteklu godinu proveo u Denveru, tačnije razvojnom timu Grand Rapidsu.

Toronto Darka Rajakovića dogovorio je Džejlena Mekdenijelsa za 9.300.000 dolara na dve godine. On je posle skoro četiri godine u Šarlotu bio kratko u Filadelfiji gde je skupio 24 utakmice uz 6,7 poena u proseku. Imao je minutažu i tokom plej-ofa, mada se Siksersi nisu proveli lepo...

San Antonio je našao sporazum sa centrom Sandrom Mamukelašvilijem za jednogodišnju saradnju od 2.000.000 dolara.


tagovi

Džef GrinDenver NagetsNBA ligaDilon BruksPeti MilsDomantas SabonisRasel VestbrukDonte DivinćencoKošarkaški transferiHjuston Rokets

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara