Balša Koprivica (©Star Sport)
Balša Koprivica (©Star Sport)

Partizan Mozzart Betu treba više od ’odrađivanja posla’, Koprivica u prvom planu

Vreme čitanja: 5min | pet. 16.02.24. | 09:24

Crno-beli sada treba da pokažu kvalitativni iskorak u odnosu na četvrtfinale, jer Vojvodina ima veliki motiv da napravi iznenađenje

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Niša)

Neslaganje Tristana Vukčevića i Željka Obradovića oko toga da li je utakmica sa Hercegovcem bila "super" ili nije, delovalo je na trenutak komično, ipak pokazuje izuzetnu razliku u pogledima na sveukupan utisak koji je Partizan Mozzart Bet ostavio u Čairu. Mladi krilni centar je verovatno razmišljao o ambijentu, punoj dvorani, možda čak i prisustvu nekoliko stotina navijača Hercegovca koji su sve vreme podržavali svoje miljenike, pa i na činjenicu da je Partizan ostvario pobedu bez velike potrošnje... Osvajač devet evropskih titula jasno je poručio da je njegov tim samo "odrađivao posao" i osetilo se kroz njegove reči da nije previše bio zadovoljan onim što su igrači ponudili.

Izabrane vesti

Partizan je kredit za takav pristup potrošio protiv, objektivno, najslabijeg rivala, a već protiv Vojvodine (TV Arenasport, 21.00) potrebno je da pokaže više od pristupa kakav je bio u četvrtak uveče. To možda ne bi bilo u prvom planu da Parni valjak već neko vreme nije u silaznoj putanji forme. Taj trend jeste prekinut protiv Igokee u Laktašima i ekipa je dobila novi elan uz feštu koju su napravili partizanovci iz Republike Srpske, no i protiv Hercegovca su se videle neke stare boljke, od statičnih napada, do nepotrebnog traženja individualnih rešenja i slabe zaštite reketa na skoku, što bi jači rivali verovatno ozbiljnije kaznili.

21.00: (1,85) Vojvodina (hendikep 16,5 poena) Partizan Mozzart Bet (1,85)

Naravno, treba u obzir uzeti dve stvari: realni kvalitet Hercegovca, koji opet treba pohvaliti zbog zalaganja i borbe svih 40 minuta, odnosno to što ekipa nije dozvolila da klone rano i utakmicu pretvori u udaranje bokserskog džaka. Te to što je Željko Obradović vodio računa o potrošnji. Suštinski, nije bilo potrebe da ona bude veća od onoga što je potrebno da se ostvari pobeda.

Pi Džej Doužer odigrao je samo osam, a Frenk Kaminski nepunih petnaest minuta. Za ostale se ne može reći da su se naročito potrošili, uprkos dužem boravku na terenu. Kapiten Kevin Panter izabrao je dobar trenutak da ispuca ćorke pošto je za 21 minut ubacio jedan šut iz igre (1/4) uz isti učinak sa linije slobodnih bacanja. Slično je prošao i Džejms Naneli pošto je za skoro 19 minuta šutirao 1/5 iz igre. Zek Ledej je u napadu pokazao više i ubacio 12 poena (3/7 iz igre, 5/5 slobodna bacanja), mada je Aleksa Avramović posle nekoliko slabijih rola sinoć povezao redove i osim 11 poena (3/5 za tri) podelio sedam asistencija.

Crno-bele može da ohrabri i povratak Uroša Trifunovića, čiji je značaj za ekipu veliki, pogotovo u odbrani. Jasno mu je Obradović dao najviše minuta od svih, proveo je na parketu zbirno tačno dve i po četvrtine, kako bi ga “probio“ znoj i osetio takmičarski ritam pred ozbiljniju utakmicu koja sledi protiv Vojvodine.

Odluka šefa stručnog štaba da povede Frenka Kaminskog prilično je jasna – nekadašnji centar Šarlota, Finiksa, Atlante i Hjustona je de fakto u boljoj formi od Bruna Kabokla i pre svega trenutno može da donese mnogo više u napadačkom polju od njega. Sinoć je rutinski ubacio 11 poena za bezmalo 15 minuta i pokupio pet lopti. Nije tajna da defanzivni kvaliteti Kaminskog nisu na zavidnom nivou i da Obradović često pokušava da to "sakrije" kroz razne postavke, zbog toga je iskusni stručnjak i istakao posebno doprinos Balše Koprivice.

Srpskog centra su tokom prethodnih godinu i po dana povrede dosta mučile i taman kada bi uhvatio zalet, ispao bi iz rotacije što je dosta usporilo njegov razvoj. Ipak, Koprivica je izabrao dobar trenutak da pokaže više, jer Partizanu treba još jedan centar u rotaciji, pogotovo u situaciji kada je Alen Smailagić ostao van ekipe zbog blago povišene temperature.

Protiv Igokee Koprivica je odigrao jednu od najboljih partija sezone i uz 13 poena ostao na skok do dabl-dabla koji je upisao prethodne večeri sa takođe 13 poena i 14 skokova. Uz to, celoj ekipi je takođe mnogo važno i to što je podelio čak pet blokada i tako naterao protivnika da više traži rešenja van reketa. Kako ga protiv Vojvodine čeka duel protiv centra visokog kvaliteta poput Zorana Nikolića, jasno je da će Koprivica morati da povuče više u odbrani i izmori protivnika kako bi Kaminski imao više prostora u napadu. Svestan je i toga Željko Obradović, zbog čega je verovatno i želeo da rečima hvale dodatno podigne samopouzdanje svom centru.

Svakako, protiv Vojvodine Partizan mora brže, agresivnije i sa više koncentracije. Najviše u protoku lopte, jer iako su zapisane 23 asistencije protiv Hercegovca, Partizan je dugo tražio pogrešna rešenja u napadu i kada je prebacio centar teže sa strelišta u srce reketa, sve je bilo mnogo lakše. Sa dobrim rešenjima "dole" Partizan je lakše disao i uspeo je da se u drugom poluvremenu rezultatski odlepi.

Još jednom se kao ozbiljna boljka crno-belih pokazao defanzivni skok. Košarkaši Hercegovca uspeli su da uhvate čak 13 lopti u protivničkom reketu, dve više nego što su Partizanovi igrači pokupili na drugoj strani terena. Mada ovaj detalj nije imao negativan uticaj na konačni ishod, poziva na oprez protiv Vojvodine koja je agresivnom i raznovrsnom odbranom anestezirala Megu i tako dolazila do lakih poena, pa i skokova iz kojih se kasnije dizala razlika.

Crno-beli nisu oduševili nekoliko hiljada svojih pristalica, ali su napravili prvi korak ka finalu i večitom derbiju koji svi iščekuju još od trenutka kada je žreb za Mozzart Kup Radivoja Koraća završen. Ako je u svlačionici Vojvodine ostalo snage za još jedno izdanje kao protiv Mege, biće to ozbiljan izazov za Partizan, a za Lale šansa da pokažu šta mogu u najozbiljnijem testu kvaliteta.

MOZZART KUP RADIVOJA KORAĆA

ČETVRTFINALA

Sreda, 14. februar

Č1 - Borac Mozzart - Čačak 94 64:73

/Segu 21 - Grojić 20/

Č2 - Crvena zvezda - FMP Železnik 80:75

/Nedović 20 - Kuzmić 18/

Četvrtak, 15. februar

Č3, Mega - Vojvodina 92:100

/Plavšić 21 - Ašćerić 22/

Č4, Partizan Mozzart Bet - Hercegovac Gajdobra 92:67

/Vukčević 15 - Dimić 14/

POLUFINALA

Petak, 16. februar

P1, 17.00: (1,85) Čačak 94 (hendikep 26,5 poena) Crvena zvezda (1,85)

P2, 21.00: (1,85) Vojvodina (hendikep 16,5 poena) Partizan Mozzart Bet (1,85)

FINALE

Subota, 17. februar

21.00: Pobednik polufinala 1 - Pobednik polufinala 2


tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetKK VojvodinaMozzart Kup Radivoja KoraćaKup Radivoja KoraćaKup Radivoja Koraća 2024.Željko ObradovićMiloš Isakov Kovačević

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara