undefined
undefined

Partizan u Podgorici protiv tradicije duge osam godina i za osiguranje druge pozicije

Vreme čitanja: 4min | ned. 13.03.22. | 08:09

Crno-beli poslednji put protiv Budućnosti u Crnoj Gori slavili još 2014. godine

Derbi kola zakazan je za večeras od 19 časova u Podgorici. U prepunoj dvorani Morača, Budućnost dočekuje Partizan u meču koji bi dosta toga mogao da odredi kada je u pitanju gornji deo tabele ABA lige. Kako sada stvari stoje Zvezda je prednjači na prvom mestu pošto Partizan nije uspeo da prebaci potrebnu razliku od 15 poena na prethodnom večitom derbiju pa je sada cilj obezbediti drugo mesto. Glavni rival je baš Budućnost koja na svojoj strani ima veliku tradiciju.

Čak osam godina Partizan čeka na pobedu u Podgorici. Crno-beli su poslednji put slavili još 2014. godine kada je na klupi bio Duško Vujošević, a u sastavu Bogdan Bogdanović, Saša Pavlović, Dragan Milosavljević... Od tada Partizan je promenio čak sedam trenera i sada je osmi stigao - Željko Obradović. U međuvremenu su na klupi sedeli Petar Božić, Aleksandar Džikić, Muta Nikolić, Nenad Čanak, Andrea Trinkijeri, Vlada Šćepanović i Sašo Filipovski.

Izabrane vesti

Budućnost je u pomenutom periodu nanizala čak sedam pobeda, a sada je pitanje da li su u stanju da nastave veliki niz trijufa.

Podgoričani su trenutno u padu forme sudeći po rezultatu. Na prethodna dva meča upisali su poraze. Posebno šokantan je bio onaj u Zadru prethodnog vikenda kada su Zadrani slavili sa 65:63. Nekoliko dana kasnije u Evrokupu su izgubili od Cedevite Olimpije. Ljubljančani su bili surovi pošto su slavili sa 14 poena prednosti (92:78).

U Budućnosti nekoliko imena se izdvaja, Pre svih Vili Rid i Džastin Kobs. Obojica ubaciju nešto preko13 poena po meču u ABA ligi. Prati ih Di Džej Sili sa 12,9 poena. Ostatak tima je znatno ispod.

Zanimljivo da su oba tima slična kada su procenti šuta u pitanju. Partizan i Budućnost su na oko 35 posto uspešnosti. Slični su i po proseku poena. Partizan je nešto bolji sa 82,3 poena po meču, dok je Budućnosti na 80,44. Partizan je treći u ligi, samo su ispred Zvezda i Budućnost.

Crno-beli već imaju spreman recept za Budućnost pošto su u prvom ovosezonskom derbiju slavili sa 75:66. Sjajnu utakmicu odigrao je Alen Smailagić koji je za 29 minuta upisao 20 poena i sedam skokova, a pratio ga je Aleksa Avramović sa 17 i Zek Ledej sa 11.


Ipak, crno-beli moraju da budu na maksimalnom oprezu. Pre svega zbog velikih oscilacija. Izabranici Željka Obradović su odigrali spektakularno protiv Zvezde, a onda manje od 48 sati kasnije katastrofalno protiv Lijetkabelisa u Evrokupu. Od tada je prošlo nekoliko dana, crno-beli su u punom sastavu trenirali i očekuje se da maksimalno spremno uđu u meč ABA lige.

"To je utakmica koja spada u svojevrsan derbi ABA lige. Neću da kažem da je to rivalstvo poput onog koje imamo sa gradskim rivalom, Zvezdom ali je opet na neki način vrlo živopisno. Uvek su to kvalitetne utakmice i uvek ima šta da se vidi. Oni su ove godine kao i do sada napravili odličan tim sa dobrim trenerom koji igra dobro. To je utakmica koja može mnogo toga da nam donese a isto tako i da nam oduzme u slučaju da ne budemo na nivou na kom želimo da budemo. Odradili smo dva dobra treninga, mislim da smo odradili dobru pripremu. Hrabrost, odlučnost i koncentracija će biti potrebni za pobedu u Podgorici", poručio je Rade Zagorac

(2.30) Budućnost (14.5) Partizan (1.70)

Trener Željko Obradović očekuje neizvestan meč.

"Duel protiv iskusnog i izuzetno kvalitetnog tima. Imamo utakmicu koja dosta toga može da odluči. Mislim da su oni u stanju da odigraju veoma dobro. Pokazali su to tokom cele sezone, igrali su veoma dobru utakmicu i protiv nas u Beogradu koja je bila neizvesno do same završnice. Očekuje nas veoma neizvesna utakmica", istakao je Željko Obradović

Ono što je za sada sigurno za meč u Podgorici je činjenica da će tribine biti prepune. Već tokom subote Budućnost je obavestila javnost da su sve karte rasprodate i da se očekuje istinski košarkaški spektakl. Tako je meč najavio trener domaćih i nekadašnji trener Partizana Aleksandar Džikić.

"Igramo utakmicu pred rasprodatom dvoranom. Igramo protiv punog sastava odličnog protivnika. Igramo protiv tima koji vodi najtrofejniji trener. Igramo važan meč za plasman u regionalnom takmičenju. Moramo da damo sve od sebe".

Nešto opširniji bio je Vladimir Micov, takođe nekada član Partizana. Iskusni krilni igrač je letos neočekivnao napustio Olimpiju MIlan, bilo je i glasina da bi mogao u Partizan, ali na kraju se vratio u Podgoricu, na mesto gde je stekao košarkašku afirmaciju. Danas je bitan deo plana trenera Džikića.

"Važan meč za nas, derbi kola jer nam u Moraču dolazi Partizan. Nadam se da će dvorana biti popunjena i da ćemo dobiti podršku sa tribina. U ovaj meč ulazimo nakon dva uzastopna poraza. Ne dočekujemo utakmicu u najboljem raspoloženju, ali znamo da nam predstoji borba za drugo mesto. Mislim da imamo šanse. Iako dugo nisam igrao na ovim prostorima, mislim da Partizan sedam godina nije pobedio ovde. Nadam se da ću i ja biti dio istorije u kojoj Partizan napušta Moraču pognute glave. Verujem da ćemo odigrati dobru utakmicu i uključiti se u borbu za drugo mesto", rekao je Micov.


ABA LIGA - 22. KOLO

Petak

Igokea - Zadar 79:67

/Jošilo 17 - Tompson, Karter 16/

Split - Mornar 76:67

/Džons 18 - Jeremić 20/

Subota

Borac - Krka 77:68

/Hejl 23 - Tomas 19/

Nedelja

17.00: (1.20) Cedevita Olimpija (19.0) Mega Mozzart (5.00)

19.00: (2.30) Budućnost (14.5) Partizan (1.70)

21.00: (1.45) FMP (15.00) Cibona (3.05)

Ponedeljak

18.00: Crvena zvezda - Studentski Centar

*** kvote su podložne promenama



tagovi

KK Budućnost PodgoricaKK PartizanABA liga

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara