Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pau i Luise - bilo je zadovoljstvo

Vreme čitanja: 4min | uto. 03.08.21. | 17:19

Dokazali su da je klasa večna

Osvanuo je 29. jul, igra se meč Španija - Argentina na Olimpijskim igrama u Tokiju. U reketu stoje dvojica legendi. Četvorka pored četvorke, majstor pored majstora. Njih dvojica zajedno 82 godine. I pored toga - obojica drugi najbolji po indeksnim poenima na kraju utakmice u svojim timovima.

Ako neko obistinjuje izreku da su godine samo godine, a da je klasa večna. Zaista je večna. I da se nađu na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu, niko ne bi smeo da se zakune da opet ne bi bili jedni od najboljih na parketu. Toliko su moćni Pau Gasol i Luis Skola. Dve hodajuće legende svetske košarke.

Izabrane vesti

Gasol je zvanično izjavio da se oprostio od reprezentacije Španije te da više neće nositi dres Furije (kao ni njegov brat Mark Gasol), dok je argentinski div dobio ovacije na kraju meča protiv Argentine, a svi argentinski mediji mahom pišu da je i njegova reprezentativna karijera završena ovim učešćem u Tokiju.

Gasol je najbolji igrač u istoriji Španije. Skola je najbolji košarkaš u istoriji Argentine. Kakve dve klase, dva majstora.

"Koliko samo emocija u poslednjem aplauzu. Hvala ti Luise Skola na svemu što si nas naučio svih ovih godina. Uvek si bio vodeći primer. Sjajan saigrač. Aplaudiram stojeći", napisao je legendarni Manu Đinobili.

Sve je prokomentarisao i selektor Argentine Serhio Ernandez.

"Bio je najbolji i najneverovatniji igrač koji je rođen u našoj teritoriji. Odveo nas je na neverovatna mesta i sve što mogu da kažem je - hvala".

Fakundo Kampaco je dodao da želi da Skola nastavi da igra...

"Biti ovde na njegovom oproštaju... ili možda ne. Želeo bih da nastavi da igra. Legenda. Naterao nas je da verujemo da možemo da imamo našu sopstvenu priču", rekao je Kampaco.

Ipak, Skola misli drugačije…

"Uvek sam pokušavao da se izvučem iz ovakvih situacija, nizak udarac. Kraj je, to je to. Pomalo sam emotivno potučen. Odlazim. U miru. Vreme je da idemo, da dođu nova lica", rekao je Skola.

Skola je odigrao pet Svetskih šampionata i pet Olimpijskih igara u dresu Argentine. Ima zlato i bronzu sa Olimpijskih igara i dva srebra na Svetskim prvenstvima.

Pau Gasol je za reprezentaciju Španije debitovao 2001. godine i oprašta se od nje tačno 20 godina kasnije. U te dve decenije stale su jedna svetska i tri evropske titule, kao i „brdo“ ostalih medalja sa velikih takmičenja.

Veoma sam srećan zbog svega što sam doživeo sa reprezentacijom. Žao mi je što se opraštam porazom, ali neće ta poslednja utakmica biti mera mog nastupa u državnom timu, već sve ono što sam uradio u prethodnih 20 godina“, rekao je Pau.

Ozbiljna je koincidencija da su Gasol i Skola deliki poziciju, delili umeće, delili majstorstvo i obojica (Gasol zvanično, Skola poluzvanično) završili reprezentativnu karijeru.

Luis Skola je bio vinovnik najsrećnije i jedne od najnesrećnijih utakmica u istoriji srpske reprezentativne košarke. Izgubio je od Jugoslavije 2002. godine, dobio nas u Kini 2019. godine. O sudarima sa Pau Gasolom i da ne pričamo, često nam je dolazio glave, kao što je to bio slučaj u Poljskoj 2009 na Evropskom prvenstvu.

Ali, sada kada se sve pogleda unazad, to su toliko veliki igrači da ni porazi ne padaju teško. Nije sramota izgubiti od Gasola i Skole. Ako ne poštujemo tuđe veličine, ne možemo očekivati da drugi poštuju naše.

KAKO SE GASOL I SKOLA ISTORIJSKI POZICIONIRAJU?

Ako uzmemo da su Olimpijske igre i Svetsko prvenstvo u košarci dva najveća takmičenja, pa kada se na to sve doda Evropsko prvenstvo, a kod Skole Fibin Amerika Kup, dolazi se do sledećih rezultata: ispred Gasola su samo Aleksandar Belostenjij ( 12 medalja, SSSR), Dražen Dalipagić (13 medalja, SFRJ), Genadij Voljnov (13 medalja, SSSR), Krešimir Ćosić ( 14 medalja, SFRJ) i najbolji u ovom aspektu - Sergej Belov (15 medalja, SSSR).

Luis Skola ima zbirno 13 medalja na OI (dve), SP (dve) i Amerikupu (devet). Kvantitativno gledano bolji je od Gasola, ali je i činjenica da je teže doći do medalje na takmičenju najboljih reprezentacija Evrope, nego što je to slučaj u Južnoj Americi.

Poređenja radi u odnosu na Skolu Gasol nema olimpijsko zlato, a Skola u odnosu na Španca nema zlato sa SP. Ako ćemo još da poredimo, legendarni Dražen Dalipagić poseduje oba najveća zlata, te još tri sa Evropskih prvenstva.

Pored čuvenog Praje, zlato sa OI i SP poseduju i svi ostali igrači koji su pozicionirani ispred Gasola, a poseduje i Dragan Kićanović. Vlade Divcu nedostaje olimpijsko zlato, ali poseduje dva sa Svetskih prvenstava.

Gasol i Skola - istinske košarkaške legende.

Oni su novi dokaz da se po završetku karijera velikih igrača u 99% situacija ističe se njihov uspeh u reprezentativnom dresu. Ova dvojica su žive legende Španije, Argentine i svetske košarke. Možda će nastaviti još malo u klupskoj košarci, ali sa reprezentativnom je gotovo.

Brada je osedela. Vreme je za mlađe.

Bilo je zadovoljstvo gledati ih.



tagovi

Luis SkolaPau Gasol

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara