Košarkaš Burse Derek Nidam (Foto: MN Press)
Košarkaš Burse Derek Nidam (Foto: MN Press)

Plej-of Evrokupa: Bursa opet veruje u čudo, Budućnost na Ulm, sve oči uprte u Špance, Prometej i Turk Telekom

Vreme čitanja: 11min | uto. 11.04.23. | 09:02

Sistem takmičenja obećava nova iznenađenja

Prošle sezone je Dušan Alimpijević napravio čudo sa Bursom i sa sedmog mesta u grupnoj fazi stigao do finala. Na kraju je jedan od glavnih kandidata opravdao očekivanja, pošto je Virtus Bolonja, predvođena Milošem Teodosićem, podigla trofej i plasirala se u Evroligu. Ove se čini da nema izrazitih favorita, što borbu čini još zanimljivijom, ali opšti je utisak da će biti novih iznenađenja.

U osminu finala plasiralo se osam najboljih timova iz Grupa A i B, na čelu sa ukrajinskim Prometejеm i španskom Gran Kanarijom. Sastav Jake Lakoviča je imao najbolji učinak (15-3), te je obezbedio prednost domaćeg terena do samog kraja.

Izabrane vesti

Iza tima sa Kanara redom su mesta u doigravanju izborili Turk Telekom (13-5), Hapoel Tel Aviv (13-5), Promiteas (11-7), Pariz (10-8), podgorička Budućnost (9-9), London Lajonsi (8-10) i Hamburg Tauersi (6-12). Borbu su u prvoj fazi završili Trento (4-14) i Slask (1-17).

Što se tiče Grupe A, na drugom mestu je iza najprijatnijeg iznenađenja takmičenja Prometeja, bio Huventud (13-5), a potom redom i Ulm (11-7), Lijetkabelis (10-8), Burg (9-9), Venecija (9-9), Breša (8-10) i pomenuta Bursa koja je ostvarila čak i lošiji plasman u odnosu na prethodnu takmičarsku godinu kada je bila pravi hit Evrokupa (8-10). Bez četvrtfinala ostali su Kluž (5-13) i Cedevita Olimpija (3-15).

(1) GRAN KANARIJA - BURSA (8)

Jaka Laković i Dušan Alimpijević (Foto: Reuters; Starsport)Jaka Laković i Dušan Alimpijević (Foto: Reuters; Starsport)

Kada se podvuče crta, kao glavni favorit pred početak nokaut faze izdvojila se Gran Kanarija. Ekipa koju je minulog leta preuzeo bivši reprezentativac Slovenije, Lakovič, izgubila je samo tri utakmice (nijednu kod kuće) i jasno istakla visoke ambicije. Tu je, jasno, i Prometej, koji je zbog rata u Ukrajini igrao u Rigi, a jak utisak ostavile su i ekipe Huventuda i Turk Telekoma koji je lider turskog prvenstva ispred Fenerbahčea, Pinar Karšijake i Anadolu Efesa (20-3 učinak u prvenstvu).

Ali pokazalo se i prošle sezone da papir u ovakvim sistemu ne igra tako bitnu ulogu, pa čak ni da podrška navijača ne mora da bude ključna. Dobro su to na svojoj koži osetili Partizan, Andora i Cedevita Olimpija - timovi koje je Bursa dobila na putu ka finalu.

"Neverovatan osećaj. Toga ćemo se svi sećati večno, pričati svojoj deci. Bilo nam je jasno da je Partizan veliki favorit, ali čini mi se da smo tek nedavno shvatili kakav istorijski niz smo napravili. O našim podvizima pričalo se i u Americi. Bodrili su nas i domaći i strani igrači. Bilo je to nešto zaista posebno. Pritisak je bio na Partizanu koji se vratio u Evrokup sa Željkom Obradoviće i hteo da se domogne Evrolige. Igrali su kod kuće, sa gomilom navijača. Bili smo autsajderi, nije bilo pritiska i bili smo dobro pripremljeni", rekao je za sajt Evrokupa pred početak plej-ofa košarkaš Burse Derek Nidam, koji je i prethodne sezone bio važan šraf u Alimpijevićevoj ekipi. Ove je prvi trojkaš takmičenja (tri po nastupu).

Sastav srpskog stručnjaka i ove sezone čeka veoma težak zadatak na startu protiv Gran Kanarije koju na terenu predvode Džon Šurna (11,1 poen), Nikolas Brusinu (10 poena), Aleksandar Balcerovski (8,9 poena i 3,9 skokova), kao i veterani Endru Olbisi (5,7 poena i 4,9 asistencija) i Ej Džej Sloter (10,5 poena).

"Atletski su sjajni, imaju iskustva. Igrao sam protiv Slotera i Olbisija često tokom karijere, tako da im poznajem bekove. Visoki igrači su im napredovali, dobili velike uloge, a imaju i odličnog trenera koji je prethodne sezone predvodio Ulm i koji će u narednim godinama najverovatnije raditi u Evroligi. Jedva čekam da im izađemo na crtu", motivisan je Nidam.

Onuralp Bitim (©MN Press)Onuralp Bitim (©MN Press)

On je jedan od trojice igrača iz prošlosezonskog rostera uz Onuralpa Bitima i povratnika Endrua Endrusa koji je nedavno potpisao ponovo za Bursu, posle neuspešne epizode u Panatinaikosu. Turski reprezentativac je u međuvremenu izrastao u lidera ekipe i jednog od najboljih strelaca Evrokupa sa prosekom od 17,9 poena po meču.

"Teško je neko mogao da pretpostavi takav napredak, iako nam je svima bilo jasno da će biti daleko bolji. Komfornije se oseća ove sezone u ekipi i sa trenerom. Znao je da će dobiti veću ulogu odlaskom Endrusa i Džona Holanda koji su bili zaduženi za poene. Definitivno je preuzeo odgovornost i jedan je od najboljih mladih igrača sa kojima sam imao prilike da igram. Radi sjajan posao".

Šta će biti potrebno da bi se prošao prvi, verovatno i najteži stepenik u eliminacionoj fazi?

"Moramo da smanjimo broj grešaka na minimum i odigramo fizički. Naravno, odbrana mora da bude na visokom nivou. Sa te tri stvari, imamo šansu da pobedimo. Doći će do izražaja i naše iskustvo. Prošle sezone je Partizan počeo meč zakucavanjem i pred kraj se činilo da je sve gotovo. Gubili smo pet razlike (82:77 na 20 sekundi do kraja). To iskustvo će nam definitivno značiti da ostanemo mirni", zaključio je Nidam.

(4) LIJETKABELIS - PARIZ (5)

Nenad Čanak (©MN Press)Nenad Čanak (©MN Press)

Ko god dobije dvoboj na Kanarima, u četvrtfinalu će igrati sa boljim iz duela između litvanskog vicešampiona Lijetkabelisa i debitanta iz Francuske, ambicioznog Pariza.

Nenad Čanak je još jednom napravio odličan rezultat sa ekipom iz Panavežisa, a sada će imati priliku da pred svojim navijačima napravi i iskorak, iako to neće biti nimalo jednostavan zadatak, jer je Pariz imao isti učinak na kraju grupne faze, ali i pozitivan bilans na gostovanjima (5-4).

Iskusni Gediminas Orelik (13,8 poena) i Amerikanac Džamel Moris (14,6 poena) izdvojili su se kao lideri ekipe srpskog stručnjaka, za koju nastupaju i dva srpska košarkaša: Stefan Peno (3,9 poena) i Nikola Popović (9,1 poen).

S druge strane, Parižani imaju nekoliko veoma interesantnih igrača kojima se predviđa budućnost i u NBA ligi. Jedan od njih je snažni centar Ismael Kamagate (izabran na draftu od strane Denvera), koji je na 18 nastupa prosečno beležio 9,2 poena i 8,6 skokova. Kajl Olman se izdvojio kao prvi strelac tima sa 18,6 poena, a Tajron Volas kao najkorisniji (prosečan indeks 18,2) - trenutno četvrti u MVP trci.

(3) HAPOEL TEL AVIV - VENECIJA (6)

Neven Spahija (©Star Sport)Neven Spahija (©Star Sport)

Sa iste strane žreba nalazi se još jedan debitant - Hapoel Tel Aviv. U osmini finala će odmeriti snage sa italijanskom Venecijom koja je loše počela sezonu, ali se podigla pod vođstvom Nevena Spahije i čini se da bi mogla da napravi dar-mar u doigravanju s ozbirom na veliko iskustvi i individualni kvalitet u ekipi.

Predvodnik izraleskog tima je bivši NBA igrač Ksavijer Manford (15,4 poena), a bitne uloge imaju još jedan košarkaš sa NBA iskustvom, bivši član Zadra Činanu Onuaku (11 poena i 7,7 skokova) kao i NBA šampion iz 2016. Džordan Mekre (15,6 poena).

Hapoelom dominiraju američki igrači, a slična situacija je i u italijanskom timu. Mičel Vat je prvi strelac (12,9 poena), korak iza je bivši košarkaš Huventuda Derek Vilis (12,8 poena), dok su za kreaciju zaduženi iskusni Džejson Grejndžer (4,2 asistencije) i italijanski reprezentativac Marko Spisu (4,9 asistencija). Nedavno je ekipu pojačao i Kendrik Rej iz Igokee, tu je i poremeni španski reprezentativac Jankuba Sima, kao i Amedeo Tesitori, Džef Bruks i Rikardo Moraskini koji su u prošlosti često branili boje Azura. Ako dodamo u jednačinu i iskusnog Majkla Bramosa - veoma kvalitetna i iskusna ekipa koja može da dobije svakog protivnika u takmičenju.

(2) HUVENTUD - LONDON LAJONS (7)

Ante Tomić i Alen Smailagić (©MN Press)Ante Tomić i Alen Smailagić (©MN Press)

Jedini bivši šampion Evrokupa susrešće se sa još jednim debitantom. Pobednik duela između Huventuda i London Lajonsa ukrstiće se sa Hapoelom ili Venecijom.

Sastav iz Badalone je prošle sezone važio za jednog od favorita, ali je osvajač iz 2008. godine osetio čari eliminacionog formata i ispao već u osmini finala od Ulma.

Ante Tomić je sa prosekom od 13,2 poena i 5,3 skokova najkorisniji igrač ekipe Karlesa Durana ove sezone, ali važne uloge igraju i zlatni španski reprezentativac Đoel Para (12,9 poena), odlični Dominikanac Andres Feliz (8,9 poena), kao i bivši NBA igrač Kajl Gaj (12,1 poen). Problem je povreda Pau Ribasa koji se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja plej-ofa.

Lajonsi su na opšte iznenađenje stigli do osmine finala, ali su pokazali visok kvalitet. Pre svega individualni, sa bivšim NBA asovima poput Sema Dekera (prvi strelac EK sa 18,9 poena) i iskusnog Kostasa Kufosa (11,8 poena i 8,1 skok). Iskusni hrvatski reprezentativac Tomislav Zubčić takođe ima veliku ulogu (13,1 poen), a važan šraf je i češki reprezentativac Vojčeh Hruban (9,2 poena). Iskusni plejmejker Džordan Tejlor je po dolasku ozbiljno povezao ekipu i jedan je od najboljih asistenata takmičenja sa 5,7 uspešnih dodavanja u proseku.

(1) PROMETEJ - HAMBURG TAUERS (8)

Ukrajinci su vezali 11 pobeda i definitivno su pravo osveženje u takmičenju. Predvode drugi deo kostura i igraće u Rigi koju zovu svojim domom, do samog finala. Možda i u finalu (ako ne prođe Gran Kanarija). Za rivala imaju poletnu nemačku ekipu Hamburga, koju bi prema svemu dosad prikazanom trebalo rutinski da reše, ali...

Ostao je trener Ronen Ginzburg zbog povreda bez dvojice bitnih igrača pred plej-of: nigerijskog reprezentatitca Kejleba Agade i polivalentnog Di Džej Kenedija... U pitanju je tandem igrača sa najvećim indeksom korisnosti u ekipi.

Zato će veća odgovornost pasti na leđa iskusnog centra Ondreja Balvina (9,6 poena i 6,5 skokova), krilnog košarkaš Di Džej Stivensa (13,1 poena i 5,7 skokova), ali i odličnog portorikanskog reprezentativca Đana Klavela (15,1 poen).

Prometej je favorit i bez dvojice ključnih igrača, a Hamburg će pokušati da iskoristi priliku preko snažnog Joelija Čajldsa (14,1 poen i 8,9 skokova), talentovanog Slovenca Žige Šamara (9,6 poena i 6,1 asistenciaj), ali i velikog pojačanja iz Asvela - Entonija Polajta (15,6 poena i pet skokova). Nije se snašao u Evroligi, ali je zato u Evrokupu dominirao na osam upisanih nastupa.

Biće interesantno u Rigi, čini se da bi Hamburg mogao da iskoristi situaciju i napravi jedno od većih iznenađenja, dok bi Prometej trijumfom bez ključnog dvojca pokazao ozbiljnost i karakter potreban za ostvarivanje najviših ciljeva u drugorangiranim takmičenju Starog kontinenta.

(4) PROMITEAS - BURG (5)

Nemanja Dangubić (©MN Press)Nemanja Dangubić (©MN Press)

Ko god bude prošao u Rigi, igraće sa pobednikom susreta između Promiteasa i Burga. Prvi put će se u Patri igrati osmina finala Evrokupa, dok je i francuski sastav izborio istorijski plasman u nokaut fazu. Grci su imali solidnu sezonu, dok je Burg bio pravi hit takmičenja na startu, ali je zbog slabog finiša značajno pao na tabeli (izgubio šest vezanih utakmica pre poslednjeg meča grupne faze).

Promiteas je usred sezone ostao bez prve zvezde Džoa Janga (23,4 poena pre odlaska u Napoli), ali je angažovao adekvatnu zamenu u Džou Tomasonu iz Zenita (14,1 poen). Arnoldas Kulboka je pokazao da ima ruku za najviše domete (14,9 poena i 42,6 odsto sa distance), dok je organizacija igre u rukama Entonija Kovana (12,1 poena i 4,8 asistencija). Odlične partije je ove sezone u dresu tima iz Patre pružao i Nemanja Dangubić koji će sa velikim iskustvom biti veliki adut Joanisa Kristopulosa u plej-ofu.

Glavna snaga Burga leži u američkom tandemu Džejms Palmer (16,2 poena) i Džordan Flojd (13,9 poena) i mnogo toga zavisiće od njihovog doprinosa. Jasno je da će glavni zadatak Promiteasa biti da ih zaustavi kako zna i ume.

(3) ULM - BUDUĆNOST (6)

Erik Grin i Kenan Kamenjaš (©ABA LIGA – Cedevita Olimpija / Aleš Fevzer)Erik Grin i Kenan Kamenjaš (©ABA LIGA – Cedevita Olimpija / Aleš Fevzer)

Podgoričani mogu da budu zadovoljni učinkom u grupnoj fazi, ali sada sledi 40 minuta koji će pokazati da li su spremni za nešto više od pukog plasmana u plej-of. Evrokup je jedan put do Evrolige i čini se jednostavniji od abaligaškog, gde su prepreke dva tima iz elitnog takmičenja Crvena zvezda i Partizan. Utisak je i da je Budućnost dobro prošla što je za rivala dobila Ulm, pre svega jer je mogla i daleko lošije da prođe.

Ipak, nemački sastav je demonstrirao kvalitet, a utisak je da mnogo toga u igri Ulma leži u brazilskom tandemu Bruno Kaboklo - Jago dos Santos. Potonji je stigao iz Flamenga i oduševio (12,7 poena i 6,1 asistencija), a odlično se uklopio sa bivšim NBA igračem Kaboklom, koji je odmah pokazao da ima i evroligaški potencijal (16,9 poena i 7,2 skoka). Uz njih tu je i atletski odlični Karim Jalov (10,6 poena) i jedan od najvećih talenata španske košarke - Huan Nunjez. Mnogi su bili iznenađeni odlukom Reala da ga pošalje na kaljenje u Nemačku, ali to bi moglo da se ispostavi kao dobar potez s ozbirom da je dobio veliki prostor. Da ga čeka lepa budućnost potvrdio je sa prosekom od 7,1 poena i 4,6 asistencija na 18 upisanih nastupa.

S druge strane, glavni adut Budućnosti biće iskusni Erik Grin koji je za kratko vreme preuzeo konce igre u svoje ruke. Briljirao i u ABA ligi i Evrokupu, a na evrosceni je prosečno beležio 17,7 poena na devet nastupa. U reketu se pita Alfa Kaba, bivši igrač Mege u proseku beleži dabl-dabl sa 10,1 poenom i 10,5 skokova. Uz njih tu je i Kanađanin Tre Bel Hejns (11,3 poena i pet asistencija), a velika su očekivanja i pred Džej Džej O'Brajenom (9,6 poena) i Kameronom Rejnoldsom (9,9 poena). Važan šraf u igri Jovanovićeve ekipe je i srpski reprezentativac Marko Jagodić Kuridža, čija uloga na parketu prevazilazi granice statistike (6,5 poena i 3,4 skoka).

(2) TURK TELEKOM - BREŠA (7)

Ukoliko Budućnost uspe da dođe do podviga u Nemačkoj, udariće na boljeg iz duela Turk Telekoma i Breše, gde je veliki favorit sastav iz Ankare. Ekipa Erdema Džana igra sjajnu košarku ove sezone, briljira i u Turskoj, a grupnu fazu Evrokupa okončala je sa pet pobeda na poslednjih šest utakmica. Okupila se zaista vrhunska ekipa u glavnom gradu Turske, sa jasnom ambicijom da se napadne trofej u Evrokupu.

Džerijan Grent je posle neuspešne epizode u Olimpiji Milano vratio stari sjaj i pruža vrsne partije (14,5 poena i 6,2 asistencije). Aksel Butil se još jednom dokazao kao odličan strelac sa prosekom od čak 17,7 poena i izvrsnih 43,2 odsto van linije 6,75. Tajrik Džons dominira pod obručima sa prosekom od 12 poena i 7,5 skokova, a tu su još i Toni Tejlor (12,9 poena), Nejt Sestina (10,8 poena), iskusni Semih Erden i Berk Demir...

Breša je napravila veliko iznenađenje osvajanjem Kupa Italije, iako ne blista u Palakanestru ove sezone. Ipak, izgleda da iskusnom sastavu Alesandra Magra leži eliminacioni sistem, koji po svemu sudeći najbolje izvlači iz bivšeg reprezentativca Amadea Dela Valea (14,6 poena i 4,6 asistencija). Važne uloge imaju i Si Džej Masinburg (11,3 poena), Troj Kopejn (8,9 poena i četiri asistencije), kao i iskusni Keni Gabrijel (9,5 poena i 5,9 skokova). Tu je i bivši košarkaš Partizana i reprezentativac Slovenije Aleksej Nikolić (6,9 poena) koji bi mogao da doprinese u ovakvim mečevima.

EVROKUP - PLEJ-OF (OSMINA FINALA)

Utorak

18.00: (1,30) Prometej (16,0) Hamburg (3,90)

Sreda

18:00: Lijetkabelis - Pariz

19.30: Ulm - Budućnost

20.00: Hapoel Tel Aviv - Venecija

20.00: Huventud - London Lajons

20.00: Promiteas - Burg

21.15: Gran Kanarija - Bursa

Četvrtak

18.45: Turk Telekom - Breša



tagovi

EvrokupBursaDerek NidamDušan AlimpijevićKK Budućnost PodgoricaLijetkabelisNenad ČanakStefan PenoNikola PopovićMarko Jagodić KuridžaKK Turk TelekomGran KanarijaJaka LakovičHuventudKK BrešaKK VenecijaUlmKK HamburgHapoel Tel AvivKK ParizPrometejKK Burg

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara