Foto: AFP
Foto: AFP

Počela NBA novotarija: Prvi utisak - od terena bole oči (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 04.11.23. | 04:12

Lilard radio ono njegovo, Vasa Micić igrao 12 minuta u tesnom porazu Oklahome od Golden Stejta

Novotarija NBA lige zvanično je počela. In Season tournament ili u slobodnom prevodu na naš jezik NBA kup startovao je u noći između petka i subote uz nekoliko vrlo interesantnih duela i detalja - Lilardovog standardnog blistanja u "Dame time-u", strašnog otpora koji je Oklahoma pružila protiv Golden Stejta, promašene pobede Čikago Bulsa u režiji Zeka Levina. Ali pre no što se bacimo na utakmice, da ukratko podsetimo šta je NBA kup.

Zapravo, čista opčinjenost komesara Adama Silvera evropskim fudbalom rodila je ideju da se usred sezone uporedo sa ligaškim utakmicama igraju utakmice novog takmičenja i da njihovi rezultati ulaze u standardnu tabelu NBA lige. Navikli smo već da Amerikanci neretko umeju da eksperimentišu i menjaju ustaljenje sisteme koji odlično funkcionišu, pa su tako, opet u želji za komercijalnom ekspanzijom i novčanom dobiti koju ona nosi lansirali projekat NBA kupa sa šest grupa od po pet timova od kojih će svaki odigrati po četiri meča u svojoj grupi (dva kod kuće, dva na strani) i pokušati da se izbori za četvrtfinale.

Izabrane vesti

U ogromnoj želji da privuku pažnju i opčine publiku, sve je usmereno upravo ka promociji novonastalog takmičenja. Zvanični tviter nalog NBA lige koji ima blizu 45.000.000 pratilaca prekršten je u NBA In-Season Tournament, od parketa u halama širom Sjedinjenih Američkih Država napravljen je cirkus. Podloga toliko šljašti u jarkim bojama da prosto bole oči. Da ne pričamo o jednoj vrsti skrnavljenja tradicije velikana poput Bostona, Čikaga i Los Anđeles Lejkersa, koji uz Nju Orleans i Portland nikada u istoriji franšiza nisu nastupali na alternativnim parketima. Ali opariće se franšize dodatno od novih paketa TV prava.

Ali da se vratimo na košarku. Ona bi trebalo da bude najvažnija, kako je pričao i Džimi Batler kada su ga novinari upitali za mišljenje o novom takmičenju.

Uprkos najdominantnijoj poenterskoj partiji večeri i 45 ponea Džejlena Bransona, Njujork Nisku nisu preveslali prepreku zvanu Milvoki. Jer Lilard je ponovo radio ono njegovo, dominirao kada se utakmica lomila. Prvo je pogodio trojku za vođstvo 104:103, zatim došao do vrlo važnih poena uz faul četrdesetak sekundi pre kraja i pogodio i dodatno bacanje za 107:103, da bi tačku na meč završen rezultatom 110:105 stavio sa dva pogođena slobodna bacanja.

Neizvesnu završnicu ponudila je i utakmica Čikaga i Bruklina (109:107). Zek Levin je išao na liniju penala pri rezultatu 109:106, a na semaforu je ostalo još pet sekundi. Nakon pogođenog prvog bacanja, logična odluka je bila da namerno promaši drugo pet sekundi pre kraja, a da Bulsi traže skok i eventualne poene nakon toga. Lopta se volšebno vratila u Levinove ruke, ali je on promašio trojku za pobedu.

Strašan otpor Golden Stejtu pružila je Oklahoma u meču sa zbirno 280 poena - 139:141, ali je na kraju Stef Kari ipak pokazao zašto je obeležio prethodnu deceniju u NBA ligi. Doduše, u trenutku kada je Stef položio loptu za pobedu, Drejmond Grin i Džoš Gidi su dotakli mrežicu i obruč i sudije su isprava poništile pobedonosni pogodak, ali su nakon pregledanja snimka procenili da je Gidi prvi dirao mrežicu i da je koš regularan.

Na nešto više od četriri minuta pre kraja Tanderi su imali šest poena prednosti i vođstvo 133:127, ali je tim iz Ouklenda već u narednih tridesetak sekundi izjednačio zahvaljujući Drejmondu Grinu i Kleju Tompsonu. Do kraja se igralo u egalu, na jedan posed, a na 39 sekundi do kraja Tompson je sa dva pogođena penala doneo Voriorsima prednost 137:136. Čet Holmgren (na kraju 24 poena) je takođe sa dva uspešna bacanja okrenuo klackalicu na drugu stranu. Usledio je alej-ap Gerija Pejtona III, pa dva bacanja Lua Dorta, a na 139:139, logično, lopta je išla u ruke Stefa Karija. Krenuo je Kari neustrašivo na polaganje i doneo pobedu Golden Stejtu.

Vasilije Micić je proveo 12 minuta na parketu, većinu u prvom poluvremenu i za to vreme uspeo da upiše pet poena, tri asistencije i jedan skok uz šut iz igre 2/5.

NBA TURNIR (petak na subotu)

ZAPADNA KONFERENCIJA

Grupa A (Memfis, Finiks, LA Lejkers, Juta, Portland)

Portland - Memfis (u toku)

Grupa B (Denver, LA Klipers, Nju Orleans, Dalas, Hjuston)

Denver - Dalas (u toku)

Grupa C (Sakramento, Golden Stejt, Minesota, Oklahoma, San Antonio)

Oklahoma - Golden Stejt 139:141

/Dort 28 - Kari 30/

ISTOČNA KONFERENCIJA

Grupa A (Filadelfija, Klivlend, Atlanta, Indijana, Detroit)

Indijana - Klivlend 121:116

/Tarner 27 - Mičel 38/

Grupa B (Milvoki, Njujork, Majami, Vašington, Šarlot)

Milvoki - Njujork 110:105

/Lilard 30 - Branson 45/

Majami - Vašington 121:114

/Hiro 24 - Kuzma 22/

Grupa C (Boston, Bruklin, Toronto, Čikago, Orlando)

Čikago - Bruklin 107:109

/Derozan 24 - Fini Smit 21/

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

NBA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara