Nikola Jokić i Nemanja Nedović protiv Slovenije (Foto: MN Press)
Nikola Jokić i Nemanja Nedović protiv Slovenije (Foto: MN Press)

Poraz koji ne boli, nastup koji obećava: Rađanje tandema Nikola Jokić - Vasa Micić

Vreme čitanja: 5min | čet. 18.08.22. | 09:23

Košarkaška reprezentacija Srbije nije uspela da savlada Sloveniju pred ispunjenim tribinama dvorane Stožice, ali je prikazala dobru igru

(Od specijalnih izveštača iz Ljubljane)

Izabranici Svetislava Pešića su u okviru priprema za drugu fazu kvalifikacija za Mundobasket i Evropsko prvenstvo u dvorani Stožice gostovali Sloveniji. Posle 45 minuta velike borbe, domaćin je u pravom košarkaškom spektaklu, pred ispunjenim tribinama naneo poraz srpskoj selekciji (97:92).

Izabrane vesti

Nisu Orlovi uspeli da se revanširaju Slovencima za poraz u finalu prethodnog Evrobasketa, ali nadu uliva vrlo dobra igra naših reprezentativaca, pre svega ključnog tandema Nikola Jokić - Vasilije Micić. Utisak je da su dobri temelji napravljeni i da će stvari doći na svoje kada na red budu došli takmičarski mečevi.

As Denvera je još jednom pokazao zašto je dve godine zaredom proglašavan za najkorisnijeg igrača NBA. Ako je i bilo onih koji su se pribojavali da će mu biti potrebno određeno vreme da se ponovo navikne na evropsku košarku, Nikola je sinoć u Ljubljani dokazao da je tranziciju napravio u treptaju oka.

Susret je okončao sa 26 poena, 12 skokova i šest završnih dodavanja, a koliko su Slovenci bili nemoćni u pokušajima da ga zaustave govori i činjenica da su ga čak 13 puta faulirali. Utisak je da je bilo još nekoliko situacija u kojima su arbitri mogli da ga pošalju na liniju penala, ali jednostavno nisu u datom trenutku najbolje procenili situaciju.

Majk Tobi, inače novi centar Barselone, bio je zadužen za čuvanje srpskog centra. Delovao je nemoćno u duelima sa NBA zvezdom iz Sombora. Ostavljao ga je Jokić u prašini, uspevao pored Amerikanca čak i da pokupi sopstvene promašaje. Delovao je zaista impresivno. Razlika u klasi bila je više nego očigledna.

Nikola Jokić je bio motor srpske reprezentacije, koja je pod njegovom komandom igrala raznovrsnu košarku u napadu. Uz sve to u ključnim trenucima utakmice odbrana tima koji je selektor Pešić po prvi put u ovakvom sastavu okupio početkom meseca bila je na veoma visokom nivou. Posebno u četvrtoj deonici, kada se istakao Nikola Kalinić čuvajući prvu zvezdu rivala Luku Dončića (ubacio samo četiri poena).

Vasilije Micić je odlično ispratio centra Denvera sa 17 poena i čak osam završnih dodavanja, što ukazuje da su ofanzivni lideri Srbije pronašli način da zajedno funkcionišu na terenu. Kada se doteraju još neke finese, čemu i služe pripremni mečevi, nema sumnje da će napad Srbije biti silan.

"Ovo je bio dobar test za nas u ovom trenutku priprema. Mislim da smo odigrali na solidnom nivou, a oni su izvanredno, pogotovo Luka. Ali, to je nešto što će nas očekivati u svakom meču na Evropskom prvenstvu. Potrebno je da se ohlade glave, da se spremimo za sledeći trening i idemo dalje", rekao je Micić posle utakmice.

Na kraju su Orlove, pored određenih sudijskih odluka, poraza koštali i loši procenti šuta. Ubacili su 12 trojki, ali iz 39 pokušaja (30 odsto). Na crtu izlazili u 35 navrata i loptu kroz obruč provukli samo 22 puta. Bilo je i otvorenih šuteva sa distance koji nisu ušli, ali s ozbirom na period priprema u kojem se nalaze, teške noge od napornog rada na trenizima - jasno je da će se procenti kako se takmičarski mečevi budu bližili biti samo bolji.

"Teško je igrati protiv Slovenije. To je dobra ekipa koja igra sa četiri ofanzivna igrača, izuzetnim šuterima. Čak i Amerikancem Tobijem koji je pokazao da može da pogađa sa distance. Mislim da smo dobro zatvorili sve rupe u odbrani, što je teško i onda vas košta u nogama i nemate snage u napadu. Promašili smo penale, šuteve, ali znam da će to čim uđemo u naš ritam biti bolje. Nedostaje nam i svežine, jer smo puno trenirali", rekao je Svetislav Pešić.

Iako nije dobijena, utakmica u Ljubljani će bez sumnje biti od velike koristi selektoru i njegovim izabranicima. Duel u Stožicama imao je takmičarsku draž, jasno se videlo da oba tima žarko žele da pobede. Tribine su bile ispunjene do poslednjeg mesta kao da je u najmanju ruku eliminacioni meč na kontinentalnoj ili čak planetarnoj smotri, a atmosfera kao da je bilo samo finale. Sve to još bolje će pripremiti Srbiju za izazove koji slede.

Slovenci su ovoga puta imali više sreće, ali ne smemo zaboraviti da je veći deo selekcije Aleksandra Sekulića već dugi niz godina na okupu u državnom timu, kao i da je branilac kontinentalnog trona pre sinoćnje utakmice odigrao još četiri. Srbija je pred duel u Stožicama imala samo proveru iza zatvorenih vrata protiv Crne Gore (82:73), a pritom se u ovom sastavu prvi put okupila početkom avgusta. Na sve to, za razliku od sinoćnjeg rivala, Nemanja Bjelica i Aleksa Avramović imaju problema sa povredama, dok je Pešić u Ljubljani odlučio da odmori zvezde moskovskovskog CSKA i Fenerbahčea Nikolu Milutinova i Marka Gudurića, kao i perspektivnu "peticu" Partizana Balšu Koprivicu. Dakle, Srbija nije bila kompletna.

"Odigrali smo kvalitetnu utakmicu, oba tima su dala maksimum, bilo je izjednačeno tokom većeg dela meča. U poslednjem trenutku je mogla otići u oba smera, ali ekipa Slovenije je imala više staloženosti i privela je meč kraju kao pobednik. Bilo je zadovoljstvo igrati u ovakvom ambijentu, ova utakmica će nam mnogo značiti u narednom periodu, verujem da ćemo iz nje dosta toga izvući i bolje se spremiti za ono što dolazi", rekao je posle susreta centar Dušan Ristić, koji je sa devet poena ostavio vrlo dobar utisak.

Pobeda u Stožicama ne boli. Najvažnije je da su svi ostali zdravi, da je stepen uigranosti sve veći i da je kod naših igrača izražena ogromna želja za pobedom. Bacali su se po terenu za svaku loptu, bodrili jedni druge, konstantno komunicirali kako na terenu, tako i na klupi. Videlo se da postoje timski duh i zajedništvo. Ne treba zanemariti ni činjenicu da nisu burno reagovali kada sudijske odluke nisu bile najjasnije i nisu im išle naruku. Jasno je da veruju u tim, da imaju strpljenja i da na zdravim nogama rastu kao ekipa i spremaju se za napad na evropsku medalju. U Stožicama šutevi nisu ušli. Ući će kad bude bilo potrebno.


Pišu: Bojan BREZOVAC i Nikola MILORADOVIĆ


tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeNikola JokićSvetislav PešićVasilije MicićNikola KalinićDušan Ristić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara