(AFP)
(AFP)

Posle 115 godina odsviran kraj amaterizma u američkom koledž sportu

Vreme čitanja: 3min | čet. 01.07.21. | 14:59

Savet NCAA dozvolio studentima da potpisuju komercijalne ugovore

Više od jednog veka, tačnije 115 godina, sportsisti koji su posle srednje škole odlučili da se posvete prvo obrazovanju na američkim fakultetinma, nisu mogli da potpisuju profesionalne ugovore bilo koje vrste. Ipak, sada je odsviran kraj takvom pravilu pošto je Savet američke univerzitetske lige (NCAA) glasao za to da sportisti mogu da koriste svoj imidž u komercijalne svrhe, odnosno da na takav način prihoduju finansijska sredstva.

Izabrane vesti

"Važan dan za sportiste, jer će od sada imati više prilika da koriste svoj ime i lik", izjavio je Mark Emert, predsednik NCAA u čijem je sistemu preko 460.000 studenata iz raznih sportova, podeljenih u tri divizije, u zavisnosti od nivoa.

Ovakvu odluku NCAA je doneča na pritisak samih studenata koji su prvo naterali 19 saveznih država SAD, uključujući uticajne poput Teksasa i Floride, da stave van snage koncept "studentskog sporta" kojeg su se koledž asocijacije uvek pridržavale.

Istovremeno sportistima će biti dozvoljeno da potpišu ugovore sa agentima, uz uslov da obaveste univerzitete o ovom i o drugim komercijalnim ugovorima, poput sponzorstava.

"Obrazovni centri biće odgovorni za utvrđivanje da li se ove aktivnosti uklapaju u zakone svake države", navedeno je u dokumentu koji je potpisala NCAA.

Ključan korak ka potencijalčnoj monetarizaciji "lika i dela" koledž sportista napravljen je pre nekoliko nedelja kada je Vrhovni sud SAD sa devet glasova "za", bez ijednog "protiv", utvrdio da NCAA krši zakone o konkurenciji postavljanjem ograničenja u vezi sa obrazovanjem i prednostima koje univerziteti mogu pružiti sportistima.

"NCAA nije iznad zakona i argumenti da sportisti ne plaćaju stipendije ne može da prikrije stvarnost: Njihov model bi bio nelegalan u skoro bilo kojoj drugoj industriji u SAD", navodi se u obrazloženju odluke Vrhovnog suda.

A kako je sve počelo?

Krajem septembra 2019. godine država Kalifornija je donela zakon kojim se, počevši od 2023. godine, školama brani da sankcionišu sportiste koji dobijaju novac za podršku dok su na fakultetu. NCAA je taj zakon nazvala "egzistencijalnom pretnjom" za amaterski sport, da bi se samo mesec dana kasnije Odbor guvernera NCAA jednoglasno složio da je vreme da se modernizuje Pravilnik o imenu, slici i imidžu (NIL) i naložio svim divizijama (1, 2, 3) da do januara 2021. donesu pravila kojima omogućavaju sportistima da zarađuju.

Krajem aprila 2020. Radna grupa NCAA iznela je Diviziji 1 na koji bi način trebalo da promeni pravila, uključujući detalje o mogućnostima i ograničenjima za buduće sportske ugovore. Savet Divizije 1 formalno je podneo predložene promene u novembru 2020. sa planovima da se stave na glasanje u januaru 2021.

Polovinom juna 2020, Florida je izglasala državni zakon (sa stupanjem na snagu 1. jula 2021), što je značajno skratilo vreme za stvaranje jedinstvenog nacionalnog rešenja.

Mesec dana kasnije predsednik NCAA, ponovio je zahtev za pomoć Kongresu u stvaranju saveznog zakona o NIL. Nekoliko senatora pozvalo je Emerta i NCAA da prošire obim reformskih napora ako žele pomoć sa Kapitol Hila.

Već početkom avgusta grupa fudbaleri Pac-12 konferencije zapretila je bojkotom sezone, deleći spisak zahteva koji je uključivao davanje igračima dela prihoda od atletskog odeljenja.

Grupa koledž zvezda okupila se nedelju dana kasnije i izjavila da namerava da u budućnosti formira udruženje univerzitetskih fudbalera.

Savet Divizije 1 je 11. januara 2021. odlučio da na neodređeno odloži glasanje o NIL, da bi se 1. aprila 2021. predsednik NCAA Mark Emert sastao sa trojicom košarkaša koji su pokušavali da podignu svest (koristeći hešteg #NotNCAAPoperty) o nečemu što vide kao nepravedan odnos prema studentima-sportistima. Igrači su zatražili od NCAA da usvoji privremeno odricanje određenih koraka i tako omogući svim sportistima da zarađuju od ugovora tokom sledeće školske godine dok se ne donesu trajnije odluke.

Polovinom juna 2021. šefovi šest konferencija, uključujući i tri najveće (ACC, SEC, Pac-12) predložili su plan kojim bi se pojedinim školama dozvolio da kreiraju sopstvene politike NIL politika. Novi predlog pojavio se pošto je u junu na nekoliko saslušanja u Senatu bilo jasno da zakon neće biti uskoro usvojen na saveznom nivou...


tagovi

NCAAkoledž košarka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara