Trofej za osvajača ABA 2 lige (©ABA 2 liga - Dragana Stjepanović)
Trofej za osvajača ABA 2 lige (©ABA 2 liga - Dragana Stjepanović)

Predlog za kompletiranje ABA 2 lige: Kvalifikacije da odrede poslednjeg učesnika

Vreme čitanja: 2min | pon. 17.07.23. | 20:33

Vojvodina bi se tako borila za mesto u drugom rangu regionalnog takmičenja na parketu

Zanimljivo je bilo na Skupštini Jadranske lige, govorilo se dosta o poštovanju društvenog ugovora, a kako to pitanje nije rešeno odlučeno je da se sastanak nastavi u ponedeljak.

Jedna od tema biće i imenovanje poslednjeg učesnika ABA 2 lige za takmičarsku 2023/24. Prema nezvaničnim saznanjima Mozzart Sporta, pred klubove biće stavljen predlog koji je možda i najpošteniji - da se četiri kandidata za 14. člana drugog ranga regionalnog takmičenja nađu u kvalifikacijama. Pobednik istih dobio bi status učesnika ABA 2 lige naredne jeseni.

Izabrane vesti

Podsetimo, za poslednje takmičarsko mesto i specijalnu pozivnicu prijavila su se četiri kluba - Vojvodina kao trećeplasirani tim Košarkaške lige Srbije, zatim Bosna i Sparsi kao predstavnici Bosne i Hercegovine, te slovenačka Ilirija.

Upravo zato što su se četiri kandidata javila za jedno mesto, postoji ideja da se odigraju kvalifikacije po sistemu polufinale-finale, ali u dve utakmice - kod kuće i na strani. Polufinalni okršaji igrali bi se krajem septembra, a finalni dueli početkom oktobra. Žreb bi odredio polufinalne parove kao i ko bi u prvom susretu bio domaćin, a novosadski sastav tako bi dobio svojevrsnu drugu šansu da se na parketu izbori za učešće u ABA 2 ligi.

Taj predlog trebalo bi da se nađe na stolu tokom Skupštine Jadranske lige uz još jednu važnu temu. Kako se može čuti, postoji mogućnost da se dosadašnji finalni turnir u sistemu Fajnal ejt, gde jedna utakmica određuje pobednika i ko prolazi dalje, zameni takođe varijantom gde bi klubovi četvrtfinale, polufinale i finale igrali na dva meča u zbirnom rezultatu, odnosno kod kuće i na strani. Tako bi se dala realnija šansa za sve da odu do samog kraja, odnosno da se izbegne to da jedna utakmica odluči rasplet cele sezone... ABA 2 liga tako bi mogla da postane još zanimljivija, mada se pokazala kao dobar projekat i u aktuelnom formatu koji vuče korene iz doba pandemije virusa korona.

Sada prvo da vidimo ko će biti 14. učesnik za predstojeću sezonu. Imena trinaest klubova već je poznato i to su: Zlatibor i subotički Spartak iz Srbije, Borac Banjaluka i Široki iz BiH, Podgorica i Sutjeska iz Crne Gore, Cedevita Junior i Šibenka iz Hrvatske, Pelister i TFT Mozzart Skoplje iz Makedonije, kao i MZT koji je ispao iz najvišeg ranga ABA lige, te Šenčur i Helios iz Slovenije.


tagovi

KK VojvodinaABA 2 liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara