Dežonte Mari, Bojan Bogdanović, Zek Lavin, Brus Braun i Keli Olinik (©AFP)
Dežonte Mari, Bojan Bogdanović, Zek Lavin, Brus Braun i Keli Olinik (©AFP)

Približava se kraj roka za NBA trejdove: Deset igrača koji bi mogli da se nađu u razmenama

Vreme čitanja: 8min | pet. 19.01.24. | 16:22

Od srpskih igrača pominje se samo Bogdan Bogdanović, ali teško da će kapiten srpske reprezentacije otići iz Atlante

NBA liga je došla u period godine kada su u fokusu trejdovi. Poslednji rok za menjanje igrača se opasno bliži, to će se dogoditi 8. februara, a u Torontu nisu želeli da čekaju toliko puno. Oni su dva svoja važna igrača, O Dži Anunobija i Paskala Sjakama, poslali u Njujork, odnosno Indijanu i sada grade ekipu oko Skotija Barnsa.

O trejdovima igrača Reptorsa se priča praktično od početka sezone pa su dva velika imena skinuta s liste igrača koji bi mogli da promene klubove. U nastavku teksta pročitajte ko bi u narednim sedmicama mogao da završi u razmenama klubova. U fokus smo stavili deset imena, ali pomenućemo još nekoliko igrača.

Izabrane vesti

DEŽONTE MARI (Atlanta Hoks)

U Atlanti su odlučili da priznaju grešku koju su napravili u sastavljanju ovog tima koji je trenutno na skoru 17-23 i drži poslednje mesto koje vodi u plej-in turnir. To je daleko od onoga šta su Hoksi očekivali pa je logično da je većina igrača, zapravo valjda svi osim Treja Janga i Džejlena Džonsona, na listi za trejd. No, onaj o kome se najviše priča je Dežonte Mari oko čijeg dovođenja je bilo dosta kontroverzi jer je bilo pomalo čudno da Jangu dovodite igrača koji voli da igra s loptom u rukama. To se pokazalo kao loš izbor, a iako Mari ima dobre brojke ove sezone - 21 poen, te po 4,8 skokova i asistencija, jasno je da njih dvojica moraju da se razdvoje. Mari je zanimljiv na tržištu - ima 27 godina, a ovog leta je potpisao novi ugovor do 2028. godine. Tih 114.000.000 dolara nije previše u aktuelnim NBA okvirima, a problem bi mogla da bude klauzula o povećanju plate od 15% u slučaju trejda, ali igrači se često toga odreknu. Za Marija je zanimanje pokazao San Antonio, a bilo bi nam drago da se vrati kod Grega Popoviča i da ga vidimo kako igra s Viktorom Vembanjamom.

Atlanta je spremna da trejduje i druge igrače, pa bi i Bogdan Bogdanović mogao da ode, ali čini nam se da bi Hoksi želeli da ga zadrže jer ima dobar ugovor i odlično sarađuje s Jangom. Ono što bi u Atlanti trebalo da pokušaju je da trejduju Klinta Kapelu i tako otvore prostor za Onjeku Okongvua koji je mlađi, a de fakto igra na istom nivou.

ZEK LAVIN (Čikago Buls)

Situacija sa Zekom Lavinom i Čikago Bulsima je pomalo pa smešna. Arturas Karnišovas je po dolasku u Čikago napravio sve da bi zadržao Lavina, odnosno naterao ga da potpiše novi ugovor pa su Bulsi trejdovali pikove imlade igrače za Nikolu Vučevića i Demara Derozana. To se nije pokazalo najboljom opcijom, posebno nakon povrede Lonza Bola. Kakav je tim Čikago mogao da ima bez tih trejdova - petorku s Kobijem Vajtom, Lavinom, Francom Vagnerom - kojeg je Orlando uzeo Čikagovim pikom, Laurijem Markanenom i Vendelom Karterom.

Uglavnom, sada je situacija da Lavin ima ugovor na još četiri godine, a koji je potpisan 2022. i vredeo je ukupno 215.160.000 dolara. No, Bulsi igraju bolje bez njega, a generalno nisu dobri jer imaju skor 20-23. Lavin se nalazi na listi za trejdove, ali taj ugovor će jako teško da uzme bilo koja ekipa, s tim da Bulsi žele zauzvrat da dobiju nekoliko pikova i po mogućnosti još nekog mladog igrača. Sve u svemu, čini nam se da će do bilo kakvog trejda za Lavina teško da dođe, ali će se sigurno o njemu pričati do zadnje sekunde prelaznog roka.

Pominje se da bi iz Čikaga mogli da odu i Demar Derozan i Aleks Karuzo. To ipak zavisi od toga kakve će rezultate Bulsi imati do 8. februara, a sigurni smo da nijedan navijač Čikaga ne bi hteo da ode Karuzo. Derozan bi mogao da ode ako Bulsi ne uspeju da se reše Lavina jer Derozanu ugovor ipak ističe na kraju ove sezone.

TERI ROZIR (Šarlot Hornets)

Šarlot opet ima lošu sezonu. Zbog raznih povreda i loših odluka Hornetsi su na odnosu 8-30 i logično je da već sada nemaju nikakve ambicije za bilo kakav rezultat. Takođe bi bilo logično da menjaju Terija Rozijera koji ima odličnu sezonu u kojoj je na proseku od 24 poena, 6,7 asistencija, 3,7 skokova i 1,1 ukradenoj lopti. Njegov ugovor je takođe dobar - ima ga za ovu i sledeću sezonu dok je ugovor za 2025/26 timska opcija. Mnogi klubovi bi želeli da imaju takvog šutera u svom timu, a Šarlot bi ga sigurno dao za jedan pik prve runde. Možda je Majami njegova sledeća stanica?

MALKOLM BROGDON (Portland Trejlblejzers)

Do kada je Malkolm Brogdon ovog leta stigao u Portland iz Bostona bilo je jasno da će on da bude na listi za trejd jer Blejzersima jednostavno u ovoj fazi nisu potrebni veterani. Sve zanima samo kakvog je zdravlja Brogdon, a s obzirom na to da je odigrao 31 utakmicu i u njima ima prosek od 14,8 poena, 5,1 asistencije i 3,4 skoka, jasno je da je spreman na najveće izazove. I ugovor mu je OK, ima ga za ovu i sledeću sezonu pa bi Portland mogao za njega da dobije jedan pik prve runde.

Oko Portlanda se pominje i opcija da neko uzme Džeramija Grenta. On bi mogao da pomogne mnogim timovima, ali nismo sigurno da će bilo ko da uzme igrača koji ima ugovor do 2028, pritom težak 160.000.000 dolara.

BOJAN BOGDANOVIĆ (Detroit Pistons)

Oslobodite Bojana Bogdanovića iz Detroita! Pomalo je tužno gledati kako hrvatski veteran igra u ovako slabim Pistonsima. Bogdanović iz noći u noć igra dobro, na proseku je od 19,8 poena, 3,8 skokova, 2,7 asistencija i 1,1 ukradenoj lopti uz 40,6% za tri, ali Pistonsi gube li gube. Ne znamo zašto bi Detroit insistirao da Bogdanović ostane kod njih do kraja sezone, a sigurni smo da bi on pomogao gotovo svim ekipama u ligi. I on ima ugovor do kraja sledeće sezone, a Detroit bi trebalo da bude zadovoljan ako za njega dobije pik prve runde.

TAJS DŽONS (Vašington Vizards)

Detroit je trenutno najslabija ekipa lige, ali Vašington nam se čini najbesmislenijom jer ne vidimo kod njih neku budućnost za razliku od Pistonsa koji ipak imaju neke zanimljive mlade igrače. Zbog toga bi trejd za Tajsa Džonsa bio očekivan jer je on koristan plejmejker koji može da pomogne mnogim ekipama, a ugovor mu traje do kraja ove sezone. Bilo bi lepo videti ga u Minesoti, ali pitanje je mogu li Vukovi da ga dovedu, a ako San Antonio ne uspe da dođe do Dežontea Marija, onda bi trebalo da pojure Džonsa. Njegov brat Trej je već u Sparsima.

DORIJAN FINI SMIT (Bruklin Nets)

Verujemo da je Bruklin spreman da trejduje bilo kojeg igrača, osim trojice - Mikala Bridžisa, Kamerona Džonsona i Nikolas Klekstona. Dorijan Fini-Smit se čini dobrom opcijom za mnoge klubove. On je jako dobar u odbrani dok je u napadu ove sezone na 9,4 poena, 4,8 skokova i 1,3 asistencije uz 40,1% šuta za tri. Idealno bi se uklopio u Boston, a nije neki problem ni činjenica da ima ugovor do 2026. Ako je nekome ipak ta dužina ugovora problem, onda je tu Rojs O'Nil kao nešto slabija verzija Finija Smita, ali s ugovorom koji ističe na kraju ove sezone.

MARKUS SMART (Memfis Grizlis)

Verujemo da niko u Memfisu ne bi pričao o trejdovanju Markusa Smarta da im je sezona imalo bolja. Ovako, kada je Dža Morant izgubljen do kraja sezone, a Dezmond Bejn najmanje na šest nedelja, Grizlijima ne ostaje ništa drugo nego da tankuju i puste ovu sezonu da ode od njih. U takvoj situaciji bi mogli da naprave trejd za Markusa Smarta koji je dokazan odbrambeni igrač s tri izbora u najbolju defanzivnu petorku lige, a takvi igrači su uvek potrebni. Za njega bi Memfis sigurno mogao da dobije jedan pik prve runde i možda još nekog mladog igrača, a Smartov ugovor do 2026. nije problem ni za jedan tim.

BRUS BRAUN (Toronto Reptors)

Ne znamo hoće li Toronto odlučiti da ostavi Brusa Brauna u ekipi, ali nekako se logičnim čini da ga opet trejduju. On se prošle sezone dokazao kao igrač koji može da pomogne šampionskoj ekipi, a ugovor mu je odličan jer svaka ekipa može da ga otpusti nakon ove sezone. Toronto može za njega da dobije pik prve runde, ali ima i dovoljno novca na seleri kepu za sledeću sezonu da ga ostavi u timu.

KELI OLINIK (Juta Džez)

Teško je proceniti šta će Deni Ejndž da radi s ovom ekipom Jute jer su oni previše dobri da bi bili na dnu tablice i dobili neke visoke pikove, ali nisu toliko dobri da bi bili među šest ekipa koje idu u plej-of. Pominje se da bi mogli da trejduju Laurija Markanena, ali u tome ne vidimo nikakvog smisla, niti da će da se dogodi pa je na listi Keli Olinik. On ima ugovor do kraja sezone, a centar s dobrim šutem za tri dobro dođe mnogima. Recimo, Boston bi bio idealan za njega jer im takav igrač baš treba, a Olinik je već igrao tamo. Naravno da Ejndža dobro poznaju u Bostonu i znaju da će za Olinika morati da daju pik prve runde.

OSTALI

Moramo još četiri imena da pomenemo iako mislimo da neće doći do tih trejdova. Dosta se poslednjih dana priča da bi Sakramento želeo da dovede neko pojačanje u trejdu za Herisona Barnsa, ali to bila greška jer je Barns dobar igrač, a neko prebrzo ulaganje bi od Kingsa moglo da napravi tim kakav je sada Atlanta. Lejkersi se sve vreme pominju kao potencijalni kupci, a to znači da će Dianđelo Rasel morati da ode jer nemaju nikakvog drugog materijala za trejdove. I za kraj tu su dvojica košarkaša Indijane - Badi Hild i Ti-Džej Mekonel. Obojica se pominju oko mnogih trejdova, obojica su dobri igrači, ali sada, kada su Pejsersi doveli Sjakama nekako nema smisla da ulaze u bilo kakav trejd kojim bi oslabili tim.

Piše: Emir FULURIJA

NBA LIGA

01.00: (1,60) Šarlot (13,0) San Antonio (2,60)

01.00: (2,95) Orlando (13,0) Filadelfija (1,50)

01.30: (1,35) Boston (14,0) Denver (3,70)

02.00: (1,40) Majami (14,0) Atlanta (3,35)

02.00: (1,80) Nju Orleans (12,5) Finiks (2,25)

04.00: (2,95) Portland (13,0) Indijana (1,50)

04.30: (1,40) LA Lejkers (14,0) Bruklin (3,35)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Dežonte MarejTeri RozirZek LavinMalkolm BrogdonTajs DžonsDorijan Fini SmitMarkus SmartBrus BraunKeli OlinikToronto ReptorsDetroit PistonsJuta DžezMemfis GrizlisBruklin NetsŠarlot HornetsČikago BulsAtlanta HoksNBA liga

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara