Šabaz Nejpir (Foto: Starsport)
Šabaz Nejpir (Foto: Starsport)

Prilika za Zvezdu da ispere gorak ukus najvećih ovosezonskih razočaranja

Vreme čitanja: 5min | čet. 11.01.24. | 14:41

Posle teškog poraza u Francuskoj, crveno-beli igraju protiv Olimpije Milano i Šabaza Nejpira

Pre manje od 48 sati, košarkaši Crvene zvezde su pretrpeli najteži poraz u dosadašnjem toku sezone. Dozvolili su jednom od najslabijih timova u Evroligi, Asvelu, da ih savlada i ubaci im 100 poena i to u trenutku kada su počeli da hvataju priključak u plej-of trci. Srećom, već večeras (20.30), u novom kolu elitnog takmičenja imaju priliku da se iskupe, pošto gostuju jednom od direktnih konkurenata u za plasman u doigravanje, Olimpiji Milano. Motiva će biti na pretek, pošto će ih u Mediolanum forumu dočekati košarkaš od kojeg se mnogo očekivalo u crveno-belom, a koji je zabo nož u srce navijačima pre nešto manje od mesec dana - Šabaz Nejpir.

Amerikanac koji je doveden da bude jedan od lidera ekipe i neko ko će praviti razliku na evro-sceni je posle brojnih turbulencija i razočaravajućih nastupa, sredinom decembra odlučio da ne pomogne ekipi u duelu sa madridskim Realom jer je u pregovorima da napusti klub. Stigao je kao veliko pojačanje, a izašao na zadnja vrata. Pobegao od odgovornosti i ostavio saigrače na cedilu. Odavno, a možda i nikad, jedan igrač nije tako izneverio pristalice i klub sa Malog Kalemegdana.

Izabrane vesti

No, utisak je da je ekipa Janisa Sferopulosa bez njega prodisala i upisala neke od najvećih pobeda u sezoni. Sada je vreme i da ispere gorak ukus koji su ostavila dva najveća ovosezonska razočarenja - Nejpirov brodolom i poraz od Asvela.

To neće biti lak zadatak, jer Olimpija Milano je u seriji dobrih rezultata. Posle tesnog poraza od Olimpijakosa u Pireju na startu 2024, savladala je Bajern i Albu u Evroligi, dobila Trento u domaćem prvenstvu. Amerikanac koji je sezonu počeo u Beogradu je po povratku u Mediolanum forum imao nekoliko dobrih partija, pre svega u Palakanestru, dok u Evroligi statistički nije pružio mnogo više nego u Zvezdi, ali je utisak da ima drugačiji govor tela, da se više trudi i igra agresivnije i požrtvovanije nego što je to radio u crveno-belom dresu srpskog šampiona.

Ali, daleko od toga da sve u igri ekipe Etorea Mesine zavisi od bivšeg košarkaša Crvene zvezde. Iako su van stroja igrači poput Ševona Šildsa, Bilija Berona, Maodoa Loa i Nikole Mirotića, iskusni stručnjak i dalje ima veoma kvalitetnu ekipu na okupu. Kapiten Nikolo Meli je preuzeo dodatnu odgovornost usled kadrovske situacije i igra - kapitenski. Pravi je lider na terenu i daje primer ostalima. Devon Hol odlično koristi dodatno prostor koji je dobio. Bio je među najboljima u minula tri trijumfa, ubacio 19 poena Bajernu, 16 Trentu i 14 berlinskoj Albi. Domaći košarkaši iz spoljne linije Dijego Flakadori, Stefano Tonut i mladi Đortano Bortolani na svakom susretu igraju sa posebnim žarom i veoma dobro koriste priliku zbog povreda, a tu su i prekaljeni Kajl Hajns, te iskusni šampion sveta Johanes Fojtman, snažni Aleks Pojtres. Olimpija je potpisala i bivšeg NBA košarkaša Rodnija Mekgrudera pred duel sa Zvezdom, ali pitanje je da li će on nastupiti iako je već registrovan za nastupe u Evroligi.

Kako bilo, forma i kvalitet rostera sa kojim raspolaže Mesina ukazuju da Zvezdu čeka još jedan težak zadatak. Pritom, Manekeni kod kuće po pravilu imaju granitnu odbranu, pa su dosad u Evroligi dozvoljavali protivnicima tek nešto više od 70 poena i dobili su sedam od 11 odigranih mečeva pred svojim navijačima. Uz sve to, Olimpija je vezala šest pobeda protiv Zvezde na evro-sceni. Crveno-beli nisu dobili italijanskog šampiona od novembra 2020.

GRANICA ZA POENE ŠABAZA NEJPIRA U MOZZARTU - 14,5

Ipak, iako je mnogo toga protiv njih, jasno je da Sferopulosova četa ima čemu da se nada u Prestonici mode. Kvalitet je pokazala na startu kalendarske godine, potrebno je da pristupi meču kao što je to uradila u Istanbulu i protiv Partizana prošle sedmice. Da igra agresivno i fokusirano u odbrani od prvog minuta, a u napadu bi trebalo da dobije i pojačanje u odnosu na pomenute mečeve, pošto se očekuje povratak Luke Mitrovića u tim. Iako je uspela da nadomesti njegov učinak protiv Fenera i večitog rivala, videlo se koliko je njegov doprinos u napadu nedostajao timu protiv Cedevite Olimpije i Asvela. Da, odbrana je popustila u oba pomenuta meča, pa su zato pretrpljeni i porazi, ali isto tako je u Ljubljani i Vilerbanu Zvezda imala nekoliko prilika da slomi rivala, ali nije uspela da ih iskoristi. To bi definitivno bilo lakše sa Mitrovićem u timu, jer čini napad raznovrsnijim, sposoban je i individualno da povuče, poenima iz reketa da sigurnost ekipi i uvede je u mirnije vode.

GRANICA ZA POENE MILOŠA TEODOSIĆA U MOZZARTU - 9,5

Uz sve to, Majk Tobi je odigrao dve veoma loše utakmice. Izostao je njegov napadački doprinos, a u odbrani je imao velikih problema na preuzimanjima, što su bekovi Cedevite Olimpije i Asvela maksimalno koristili. Sa Mitrovićem bi to takođe bilo drugačije, pa je jasno da će Luka biti od velike pomoći ekipi u Milanu, ukoliko, kao što je najavljeno, nastupi po prvi put od susreta u Atini sa Panatinaikosom, kada se i povredio.

Poraz u Francuskoj je bio bolan, ali je susret sa Olimpijom Milano idealna prilika da se zaleče rane i ponovo uhvati priključak u plej-of trci. Jedini što se u ovom trenutku čini kao nemoguća misija to je da Zvezda stekne prednost u međusobnim okršajima sa Manekenima, s ozbirom da su u Beogradu slavili sa ubedljivih 71:93. Ipak, sama pobeda bi bila sasvim dovoljna, jer nema sumnje da bi svako potpisao tri pobede iz dva vezana dupla kola Evrolige. Nakon Milana sledi lakši raspored, biće prilike da se napune baterije i nastavi pohod ka zacrtanim ciljevima. A ko zna, možda i neko novo lice stigne na Mali Kalemegdan, s ozbirom da je trener Sferopulos istakao da će se posle obaveza u tekućoj sedmici razmišljati o potencijalnom ojačavanju igračkog kadra.

EVROLIGA - 21. KOLO

Četvrtak

18.45: (1,25) Fenerbahče (17,0) Bajern (4,70)

20.15: (1,60) Panatinaikos (16,0) Monako (2,65)

20.30: (1,75) Milano (15,0) Crvena zvezda (2,60)

20.45: (1,20) Real Madrid (19,0) Valensija (5,50)

Petak

18.30: (1,70) Anadolu Efes (15,0) Virtus Bolonja (2,40)

20.30: (1,25) Barselona (17,0) Žalgiris (4,70)

20.30: (1,80) Baskonija (15,0) Olimpijakos (2,25)

20.30: (1,60) Partizan Mozzart Bet (16,0) Makabi (2,65)

21.00: (1,45) Asvel (16,0) Alba (3,20)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Šabaz NejpirOlimpija MilanoKK Crvena zvezdaLuka MitrovićJanis Sferopulos

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara