Hose Marija Iskijerdo i Željko Obradović (Star sport)
Hose Marija Iskijerdo i Željko Obradović (Star sport)

Projekat Željko Obradović

Vreme čitanja: 5min | pet. 31.03.23. | 11:38

Paralela sa Fenerbahčeom, rivalitet sa Crvenom zvezdom, zašto je bilo potrebno vreme, kakav stil košarke se igra sa Egzumom kao plejmejkerom...

Partizan Mozzart Bet je priča Evrolige!

Parni valjak se nalazi na korak od plasmana u plej-of u povratničkoj sezoni posle osam godina, pobeđuje velikane evropske košarke u atmosferi za pamćenje, obara rekorde Evrolige u poseti… Gledanje Partizan Mozzart Beta u Areni je postalo stvar prestiža, kako nedavno reče Željko Obradović.

Izabrane vesti

O fenomenu Partizana u Evroligi danas piše i ugledni madridski dnevnik As. Pred okršaj Partizana i Real Madrida, španski dnevnik je pronašao “insajdera” u svlačionici crno-belih, koji im je do detalja opisao kakav projekat je započet u Beogradu dolaskom najtrofejnijeg evropskog trenera svih vremena Željka Obradovića i zašto je Partizan Mozzart Bet tako posebna priča evropske košarke.

Španski trener Đozep Marija Iskijerdo je već 10 godina asistent Obradoviću. Upoznali su se još pre 30 godina u Huventudu. Španac je sa Željkom bio od prvog dana u Fenerbahčeu, a saradnju su nastavili i u Partizanu.

Ulaznice su rasprodate još pre mesec dana. Baš kao za Olimpijakos i za Barsu”, objašnjava Iskijerdo na početku razgovora za As kakva atomsfera večeras čeka Real Madrid.

Dolazak devetostrukog prvaka Evrope na klupu Partizana je domah izazvao euforiju i velika očekivanja, ali ta prva povratnička sezona nije bila uspešna za Partizan. Crvena zvezda ih je pobedila u finalu plej-ofa ABA lige a Bursa iznenadila u Evrokupu.

“Mogu da povučem paralelu sa Fenerbahčeom, gde smo stigli u junu i to nas je koštalo u prvoj szeoni. U Partizan smo došli krajem juna 2021, zatekli smo igrače sa ugovorima za sledeću sezonu i nije bilo mnogo posla za manevrisanje. Fenerbahče je bio klub sa budžetom od 30.000.000 evra a ovde nismo zatekli ni trećinu tog budžeta”.

Ni ova sezona nije krenula baš najbolje, ali od sredine decembra kao da je Partizan Mozzart Bet ubacio u petu brzinu ka plasmanu u plej-of. Od 13. decembra i pobede nad Asvelom, Partizan u Evroligi ima skor 13-5 što je 72 odsto uspešnosti. Lideri Olimpijakos i Real trenutno imaju 71 odsto.           

“Ove sezone je tim više adaptiran prema našim željama. Nismo počeli baš dobro ali naporan rad i bolje upoznavanje Željkovog mentaliteta od strane igrača sada daju plodove. Ostvarili smo 26 pobeda na poslednje 32 utakmice ali i dalje smo daleko od konačnog cilja. Samo jedan poraz u pogrešnom momentu može da obećavajuću sezonu pretvori u katastrofu. Ali i pored toga, uživamo u ovom putovanju i u promeni igre. Ne samo kolektivnoj promeni već i individualnoj.

Đozep Marija Iskijerdo (Star sport)Đozep Marija Iskijerdo (Star sport)

As zapaža da je Obradovićev Partizan nešto posebno u Evroligi. Postiže u prosku 84,5 poena po meču i samo su Baskonija i Real Madrid efikasniji. Zbog stila igre, brzine, vertikalnosti i fizičke dominacije, Partizan dosta poena postiže sa linije slobodnih bacanja po čemu je prvi u Evroligi. Obradovićev Partizan igra drugačije od novih trendova u košarci. Daje prednost akcijama za dva poena umesto šutiranju trojki. Sa samo 21 pokušajem za tri poena po utakmici, Partizan Mozzart Bet je poslednji u Evroligi.

“Mi smo tim sa velikim napadačkim talentom koji još mora da usvoji neka defanzivna pravila. Kada smo to shvatili i kada smo poboljšali donošenje nekih odluka u napadačkoj fazi igre, sve se preokrenulo. Što se tiče stila igre, važna je i priprema šablona. Ako dovedete Egzuma da vam bude plejmejker, ne možete čekati 24 sekunde u napadu i kockati se sa šutem spolja. Egzum je tu za otvorenu igru, za brzinu, za kontranapad, da napada ‘jedan na jedan’”.

Na početku projekta 2021. dva strateška pojačanja su bila Kevin Panter i Zek Ledej.

“Oni su bila dva kamena temeljca u projektu koji nije rađen sa kratkoročnom vizijom, već sa namerom da se stvori nešto važno. Obojica su to vrlo dobro razumeli. I treneri su tada potpisali trogodišnje ugovore”.  

Otkriva Iskijerdo i koliko je na Obradovića lično uticao povratak u svoju zemlju i Beograd.

“Na Obradoviću sam video promenu. Badalona, Madrid, Trevizo, Atina, Istanbul… Bio je odsutan od kuće 30 godina i mislim da mu povratak jako prija. Smireniji je i više uživa. Zašto? Zato što je u svom gradu, sa svojom porodicom, sa svojim prijateljima, u svojim kafanama, u svojoj kući... I to mu daje mir. Istina je da ima dodatni pritisak jer radi u svojoj zemlji, ali on je taj koji uvek postavlja standarde. Uvek to radi. Od prvog minuta sezone do poslednjeg napada u plej-ofu”.

Partizan nije ozbiljan projekat samo zbog Obradovića. U direktorskoj kancelariji sedi legendarni Zoran Savić, a navijači pružaju neverovatnu podršku.

“Iako je Partizan sportsko društvo sastavljeno od više klubova, košarka je ta koja preovladava. Napunili smo Štark arenu sa 20.000 gledalaca na svakoj utakmici, a način na koji nas oni guraju je impresivan. Postali su naš igrač više. Beograd nije baš veliki grad. Nije kao Madrid ili Istanbul. Ali ovde se na svakom koraku susrećete sa ljudima iz košarke. Sa igračima koji su idoli nacije poput Kićanovića, Rebrače, Danilovića, Bodiroge… Učite koašrku od njih i usput se smejete anegdotama od pre 30 ili 40 godina”.

Nezaobilazna tema za novinara Asa je bio i rivalitet Partizana i Crvene zvezde.

“I u drugim gradovima ima rivaliteta ali ovde je to na maksimumu. Svi želimo da pobedimo i to nas onda nekad tera da pokušamo i više nego što zaista možemo da damo. Na ulici srećete navijače Partizana i Zvezde i oni vam uglavnom kažu: ‘Pobedićemo’. To je OK. Vrući momenti su kada se igra utakmica i nekoliko sati pre i posle nje”.

Iskijerdo kaže da bi se sada kladio da će Srbija i naredne sezone imati dva predstavnika u Evroligi.

“Da, voleo bih to. Ova dva kluba pune dvorane i navijači nas prate sa ogromnom strašću. Ko god da je rival. Protiv Reala će biti 20.000 ljudi ali mi smo i protiv Asvela imali 17.000 navijača. Po mom mišljenju, bez 'nameštanja stolice', važno je nagraditi klubove koji navijaju za košarku. Voleo bih da se normalizuje atmosfera i u domaćoj košarci gde se obično dešavaju incidenti, ali nije na meni da im delim lekcije”.

Tek na kraju Iskijerdo se dotakao večerašnjeg okršaja sa Realom koji dobro poznaje. Aktuelni Realov trener Ćus Mateo i Iskijerdo su zajedno bili deo stručnog štaba Real Madrida u sezoni 2002/2003 kod Havijera Imbrode.

“Viđao sam Real u najboljem i najgorem izdanju ove sezone. Uostalom, kao i sve druge timove, jer je nemoguće uvek pobeđivati tokom 10 meseci. Ne samo zbog našeg fizičkog, taktičkog i tehničkog stanja, već i zbog povreda. Kalendar je nehuman za igrače. Neki će odigrati više od 90 utakmica u sezoni i samo će preći iz jedne u drugu sezonu. Ili sa samo 15 dana odmora. Sada se Real digao i tu je. Da li će biti šampion? Ne znam. Nadam se da ćemo to biti mi”.

 


tagovi

Đozep Marija IskijerdoŽeljko ObradovićDante Egzum

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara