Tina Krajišnik i Brijana Stjuart (©FIBA)
Tina Krajišnik i Brijana Stjuart (©FIBA)

Protivnik u četvrtfinalu sa druge planete: Srbiju čeka nemoguća misija protiv SAD

Vreme čitanja: 2min | sre. 28.09.22. | 21:28

Naše reprezentativke bi samo svetsko čudo odvelo među četiri najbolja tima, duel na programu u četvrtak od četiri časa ujutru

Još pred početak Svetskog kupa za košarkašice, svi timovi su sigurno već imali u mislima da ukoliko žele do završnice - jedino šta mogu unapred da priželjkuju je da u četvrtfinalu zaobiđu selekciju SAD. Nadale su se i izabranice Marine Maljković da žreb neće biti najsuroviji prema njima, ali sreća ih nije pogledala. U četvrtak ujutru od 4 časa našu reprezentaciju čeka nemoguća misija jer im na megdan izlaze Amerikanke.

Za košarkaše SAD se jasno zna koliko su dominantni u odnosu na ostale svetske ekipe. A za žene može da se čuje često konstatacija da je razlika čak i veća nego u muškoj košarci. To je zaista tim sa druge planete.

Izabrane vesti

Nema više u nacionalnom dresu legendi poput Dajane Taurazi, Sju Bird... U odnosu na tim koji je osvojio olimpijsko zlato prethodne godine nisu tu Britni Grajner, Tina Čarls, Silvija Fouls... Međutim, njihova reprezentacija i na ovom prvenstvu pokazuje da niko ne može da joj priđe.

Dovoljno je baciti pogled na rezultate u grupi - protiv Belgije 87:72, Portorika 106:42, Kine 77:63, Južne Koreje 145:69, Bosne i Hercegovine 121:59 - pa još jednom konstatovati - nije baš morala ova Amerika.

Imaju na raspolaganju prilično mladu ekipu, u kojoj su dve najstarije igračice rođene 1992. godine. Podmlađivanje nije donelo nikakav pad... Očekuje se da Stjuart, Lojd, Tomas, Grej... samo nastave putem kojim već godinama idu. Na poslednjih 11 svetskih prvenstava Amerika ima osam zlatnih medalja, jedno srebro i dve bronze. Sada juri četvrtu uzastopnu titulu. Na olimpijskim igrama ima sedam vezanih najsjajnijih odličja.

Neće evropske šampionke u četvrtak ujutru imati baš ništa da izgube. Ako se budu borile kao i na prethodnim utakmicama, sigurno da će zadovoljne otići kući. Iako znaju da je protivnik veliki favorit, neće istrčati na teren da upišu poraz, već će sigurno do poslednjeg trenutka verovati u svetsko čudo.

(FIBA)(FIBA)

Tina Krajišnik i drugarice su ostvarile do sada tri pobede - protiv Japana, Malija i Francuske, dok su poražene u duelima sa Kanadom i Australijom. Podmlađeni i dodatno oslabljeni sastav ima zbog čega da bude ponosan, a neka naredni meč odigra za svoju dušu. Ne pruža se prilika svakog dana da se deli teren sa najvećim zvezdama WNBA.

Kad su te prilike u pitanju, do sada su Srbija i SAD na crtu izašle četiri puta. Prošle godine u polufinalu Olimpijskih igara rivalke su slavile 79:59. Pre toga su pobedile i u kvalifikacijama za isto takmičenja - 88:69. Na OI 2016. rezultat je bio 110:84 za SAD, a 2014. na Svetskom kupu 94:74.

ČETVRTFINALE SVETSKOG PRVENSTVA ZA KOŠARKAŠICE

Četvrtak

04.00: SAD - Srbija

06.30: Portoriko - Kanada

10.00: Kina - Francuska

12.30: Belgija - Australija


tagovi

Svetski kup za košarkašice 2022ženska košarkaška reprezentacija SrbijeMarina MaljkovićTina Krajišnik

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara