Gudurić, Dobrić, Mitrović i Jović (©MN Press)
Gudurić, Dobrić, Mitrović i Jović (©MN Press)

Razgrabilo se sve, Srbiju čeka poslednja ulaznica za Svetski kup!

Vreme čitanja: 5min | pon. 27.02.23. | 08:03

Orlovi sa pola izmenjenog rostera napadaju Veliku Britaniju i pobedu za kraj teških kvalifikacija

Kada je pre tri i po meseca trebalo da gostuje u Njukaslu, jasno je bilo svima da Srbija nema prava na grešku. Takođe je prožeta dobro poznata sportska misao da su unapred dobijene utakmice uvek najteže za igranje. Orlovi su tada slavili i najavili dramatičnu pobedu nad Turskom čime su došli nadomak konačnog cilja - odlaska na Svetski kup.

Prva šansa propuštena je u Atini, pa se pred poslednji meč kvalifikacija i "revanš" sa Velikom Britanijom (TV Nova, 20.00) ništa praktično nije promenilo - Srbija ni večeras nema pravo na grešku i igra utakmicu koja je u mislima cele nacije bila dobijena još ono veče kada je pala Turska.

Izabrane vesti

Orlovi na parketu dvorane "Aleksandar Nikolić" jure poslednju ulaznicu za Mundobasket, ostalo se žargonski rečeno - razgrabilo! Naime, pošto su se tokom protekle noći završile američke kvalifikacije, a putnici iz australijsko-azijske Grupe E su već poznati, našu selekciju čeka poslednje mesto u avionu za Manilu! Zbog termina utakmica, eventualni trijumf Srbije obesmislio bi susret Belgije i Turske, dok su u Grupi J još ranije svi obezbedili svoje mesto među 32 selekcije. Evropske Grupe K i L zatvorene su u nedelju.

Selektor Svetislav Pešić iskoristio je priliku da značajno promeni sastav u odnosu na onaj koji je igrao pre tri dana. Nikola Milutinov i Dejan Davidovac vratili su se klupskim obavezama pošto su imali dozvolu samo za meč u petak, a u odnosu na prošli meč nema još Nemanje Dangubića, Marka Jeremića, Dušana Beslaća i Alekse Uskokovića. Umesto njih zaigraće Filip Petrušev, Ognjen Dobrić, Luka Mitrović, Marko Gudurić, Aleksa Avramović i Uroš Trifunović.

Selektor je odlučio da ne forsira sa Nemanjom Nedovićem i Danilom Anđušićem. Bek Crvene zvezde je u izjavi za Mozzart Sport rekao da je bio spreman da zaigra protiv Velike Britanije, ali da je šef stručnog štaba Srbije odlučio da ga ipak ne pozove u trening kamp.

Odlična vest za Orlove je prisustvo Stefana Jovića među 12. Plejmejker Saragose oseća se bolje posle nezgodnog udarca koji je dobio u trećoj četvrtini sa Grčkom i prema poslednjim najavama trebalo bi da bude spreman da pomogne saigračima.

Jasno je svima u svlačionici Srbije da protiv Velike Britanije ne sme da se ponovi drugo poluvreme, pogotovo četvrti kvartal i produžetak iz Atine. Sa navedenim promenama - neke su prinudne - Srbija dobija na dodatnom iskustvu i individualnom kvalitetu, što bi po svim merilima trebalo da bude dovoljno da se nadigra poslednjeplasirani tim Grupe I i ekipa koja je u petak na svom parketu deklasirana od Belgije (59:88).

Selektor ostrvske selekcije Mark Stutel napravio je takođe nekoliko promena u odnosu na taj meč. Prema sajtu FIBA on će u Beogradu moći da računa na 11 igrača. Otpali su Majkl Bel i Džošua Šarma, dok se u protokolu nalazi bek Lestera Kimbal Makenzi koji bi večeras mogao da odigra prve minute za svoju zemlju u ovim kvalifikacijama.

Iz prvog susreta sa Britancima već poznajemo Džordana Vilijamsa, Bendžamina Mokforda, Arona Menzisa, Karla Vitlija i Kvina Elisa - sedeo na klupi, nije ulazio u igru - dok su uz Makenzija nova lica Amin Adamu, Noa Horčler, Kalum Loson i Dželani Votson Gejl.

Protiv Belgije najviše je pokazao Adamu pošto je meč završio sa 14 poena (5/11 iz igre, 0/3 za tri), po tri skoka i ukradene lopte, te po dve asistencije i izgubljena poseda. Bek Kapfenberg Bulsa upravo je protiv Belgije odigrao prve minute u dresu Velike Britanije u ovim kvalifikacijama. Ovo mu je prva profesionalna klupska sezona posle tri godine provedene u NCAA igrajući za univerzitet Montana Stejt gde je bio među najboljim pojedincima. U austrijskom prvenstvu sada beleži prosečno 10 poena uz jedva 36 odsto iz igre i slabih 26,4 odsto za tri poena. Iako se vodi kao plejmejker, više igra za sebe, nego za druge, mada ne uspeva da drži šutersku formu iz poslednje koledž godine kada je bio na gotovo 40 odsto za tri!

Njegovi saigrači nisu se proslavili protiv Belgije, mada su delimično iskočili Karl Vitli i Kvin Elis. Prvi je jedan od najčešće korišćenih igrača Velike Britanije u kvalifikacijama, a ako zaigra večeras staće rame uz rame sa Gejbom Olasenijem kao igrač sa najviše, odnosno po osam nastupa za nacionalni tim u predigri za Mundobasket. Olasenija nećemo videti u Beogradu, mada smo ga dobro zapamtili u Njukaslu jer nas je najviše mučio zajedno sa Lukom Nelsonom i Patrikom Velanom kojih takođe nema u sastavu.

Krilo italijanske Pistoje je protiv Belgije ubacilo 15 poena, od toga osam sa linije slobodnih bacanja uz slabih 3/14 iz igre. Istina, meč je završio sa po četiri uhvaćene i ukradene lopte. Elis takođe nastupa na Čizmi, ali za Monferato. On je u petak bio glavni distributer lopti za saigrače sa četiri asistencije, dok je sam upisao pet poena uz 2/6 iz igre.

Šuterski loše veče imali su još Noa Horčler i Dželani Votson Gejl pošto su zajedno ubacili po jednu loptu iz zbirno 15 pokušaja. Za očekivati je da će se ispucavati i u Beogradu, a cela ekipa teško da može lošije od 3/20 za tri, što je bio učinak protiv Belgije.

Osim činjenice da smo apsolutni favoriti protiv Velike Britanije, na našoj strani je i tradicija. Poslednje utakmice u prethodna dva kvalifikaciona ciklusa, za Mundobasket 2019. i Evrobasket 2022, dobili smo i išli dalje, mada nam kao gorka pilula i dalje ostaje finale sa Italijom u razigravanju za Olimpijske igre u Tokiju pred beogradskom publikom.

Orlovima ostaje da ne razmišljaju mnogo o dalekoj prošlosti, ali ni tome šta je bilo u petak, već da odigraju maksimalno protiv Velike Britanije, obezbede pobedu za Mundobasket i stave tačku na još jedne teške kvalifikacije. Opcija da čekamo Tursku da pobedi Belgiju ne dolazi u obzir iz više razloga.

Naposletku, biće prilike da se dublje analizira sve što je Srbija prošla od novembra 2021. do danas...

KVALIFIKACIJE ZA MUNDOBASKET - 6. kolo druge faze

GRUPA I

Ponedeljak

18.30: (1,60) Letonija (14,5) Grčka (2,55)

20.00: (1,85) Srbija (hendikep -32,5) Velika Britanija (1,85)

20.30: (1,30) Belgija (16,0) Turska (3,90)

GRUPA J

Ponedeljak

17.30: (1,80) Finska (14,5) Nemačka (2,15)

18.00: (1,70) Slovenija (14,5) Izrael (2,30)

19.05: (1,30) Švedska (16,0) Estonija (3,90)

GRUPA K

Nedelja

Francuska - Litanija 70:63

/Vembanjama 15 - Normantas 17/

Crna Gora - Češka 88:70

/Ivanović 17 - Hanzlik 17/

Mađarska - Bosna i Hercegovina 87:77

/Benke 19 - Roberson 22/

GRUPA L

Nedelja

Gruzija - Island 77:80

/Šermadini 23 - Fridrikson 25/

Ukrajina - Holandija 72:56

/Sason 17 - Krag 16/

Španija - Italija 68:72

/Perez 15 - Karuzo 19/



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeKvalifikacije za Mundobasket 2023Svetislav PešićFilip PetruševAleksa AvramovićLuka MitrovićOgnjen DobrićUroš Trifunović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara