Lukas Lekavičijus (©MN Press)
Lukas Lekavičijus (©MN Press)

Rezultat koji ne odgovara večitima: Kaunas u ekstazi, Žalgiris pregazio Valensiju

Vreme čitanja: 3min | pet. 31.03.23. | 20:51

Partizan Mozzart Bet ima razlog više da dobije, sve manje šansi za Crvenu zvezdu...

Završnica je Evrolige i svaka utakmica, svaka pobeda je sada izuzetno važna. Za Žalgiris svaka naredna recka znači i znatno veće šanse za prolaz među osam najboljih, a kako je poznato da nominalno ima najlakši raspored do kraja i da se Fajnal for igra u Kaunasu, jasno je zašto je ekipi Kazisa Maksvitisa važno da se dobije svaki meč do kraja.

Žalgiris je ovu duplu sedmicu završio sa obe pobede. Prvo je nadigran Monako (79:70), da bi u petak uveče pred krcatim tribinama Žalgirio Arene deklasirao Valensiju rezultatom 95:74 (21:16, 31:24, 22:15, 21:19).

Izabrane vesti

Litvanci su odgovorili pritisku i uradili što je do njih, a ovaj rezultat nikako ne odgovara večitim rivalima. Naime, Žalgiris je sada dao dodatni motiv košarkašima Partizan Mozzart Beta da pobede Real Madrid, jer se radi o direktnoj konkurenciji za Top 8, dok je Crvena zvezda sada na pola koraka do eliminacije iz trke za doigravanje. Da bi se to zvanično i desilo, potrebno je da još Baskonija dobije Fenerbahče u Vitoriji, što bi opet stavilo dodatni pritisak na crno-bele...

Ovim rezultatom Valensija je zvanično eliminisana iz kombinacije za četvrtfinale. Maksvitisova ekipa sada ima skor 17-15 uz dva kola do kraja i sada će biti jako zanimljivo videti kakav nas rasplet čeka do kraja.

Atmosfera u Kaunasu bila je sjajna jer su tribine bile krcate uveliko pre starta utakmice. Žalgiris je na to odgovorio sjajnom timskom igrom sa 21 asistencijom, gde su šestorica igrača imali dvocifreni učinak. Lukas Lekavičijus je predvodio listu strelaca sa 16 poena, Arnas Butkevičijus je imao 11 poena, uz po četiri skoka i ukradene lopte i tri skoka za indeks 21, Ignas Brazdeikis je dodao 15, Karolis Lukosijunas i Ajzea Tejlor po 12, a Roland Smits 11 poena. Odličnu rolu imao je i Akile Polonara sa šest poena, osam uhvaćenih i šest podeljenih lopti za indeks korisnosti 20. Kod Valensije 17 poena i šest skokova Hasijela Rivera, Džejms Veb je ubacio poen više, a Šenon Evans dopisao je 15 poena.  

Žalgiris je večerašnju pobedu ukrasio i fantastičnim procentima šuta – čak 48 odsto za tri (14/29) i neverovatnih 70 odsto za dva uz samo devet promašaja unutar polukruga. Gostiv su večerašnji susret odigrali bez kapitena Bojana Dubljevića pošto je nakon utakmice sa Crvenom zvezdom osetio problem u kolenu i nije bio u mogućnosti da pomogne saigračima.

Žalgiris je susret počeo da lomi pred kraj druge četvrtine kada je posle 37:37 serijom 15:3 stigao do plusa od 12 poena na poluvremenu (52:40) posle čega je distanca progresivno rasla do maksimalnih +23 (84:61) u poslednjoj deonici. Valensija se bukvalno na pauzi između dva poluvremena predala, svesna da predstoje mnogo važnije borbe u domaćem šampionatu na koje treba trošiti energiju.

Videćemo kako će na ovu pobedu da reaguje Partizan Mozzart Bet, a ujedno i da li je ovo kraj za Crvenu zvezdu...

EVROLIGA - 32. kolo

Četvrtak

Anadolu Efes - Virtus 86:67

/Žižić 24 - Menion 17/

Makabi - Olimpija 85:66

/Sorkin 18 - Nejpir 15/

Barselona - Alba 72:56

/Šanli 12 - Vecel 9/

Petak

Bajern - Monako (U TOKU)

Žalgiris - Valensija 95:74

/Lekavičijus 16 - Veb 18/

Baskonija - Fenerbahče (U TOKU)

Olimpijakos - Panatinaikos (U TOKU)

Partizan Mozzart Bet - Real Madrid (U TOKU)

21.00: (3,20) Asvel (15,00) Crvena zvezda (1,45)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK ValensijaŽalgirisAjzea TejlorLukas LekavičijusEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara