Vensan Kole i Serđo Skariolo (©MN Press)
Vensan Kole i Serđo Skariolo (©MN Press)

Serđo Skariolo i Vensan Kole: Medalje kao stil života

Vreme čitanja: 5min | ned. 18.09.22. | 13:54

Dva velikana evropske košarke naći će se ponovo oči u oči. Kome će pripasti zlato?

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Berlina)

Finale Evrobasketa piše novo poglavlje prebogate istorije okršaja Španije i Francuske. Prvi susret posle šest godina označiće i novi okršaj dvojice trenera. Na jednoj strani Serđo Skariolo, na drugoj Vensan Kole.

Izabrane vesti

Dvojica taktičara sa najdužim stažom na čelu dve velike organizacije, obojica grade svoje sisteme od 2009. godine, s tim što Kole to čini bez prestanka, dok je Skariolo uzeo predah za Evrobasket 2013. i Mundobasket 2014. posle čega se vratio na mesto uspeha.

Današnji meč poseban je iz razloga što će im ovo biti tek drugo finale jedan protiv drugog. Dosad jedini međusobni susret za zlato dobio je Skariolo pre više od deceniju u Litvaniji (98:85) zahvaljući bravurama Huana Karlosa Navara, Paua Gasola, Serža Ibake i Hozea Kalderona.

20.30: (2,30) Španija (14,5) Francuska (1,80)

Rivalstvo Španije i Francuske može da se gleda i kroz prizmu sve što Serđo Skariolo i Vensan Kole rade kao treneri. Radi se o dvojici vrhunskih trenerskih asova koji zrače neverovatnim osećajem za košarku koju gledaju do najsitnijih detalja. Istina, daleko bolji učinak ima italijanski strateg koji je dosad samo jednom poražen od svog dugogodišnjeg prijatelja i kolege.

Interesantno, pre nego što ie Evrobasket počeo, malo ko je mogao da zamisli Francusku, a pogotovo Španiju u finalu. Dok su svi gledali u Srbiju, Grčku i Sloveniju, odnosno njihove superzvezde Nikolu Jokića, Janisa Adetokunba i Luku Dončića, pobede su odnela dva sistema koja su garancija za medalje. Skariolo je do danas sa Crvenom furijom uzeo četiri zlata (2009, 2011. i 2015. na Evrobasketima, plus 2019. na Mundobasketu), jedno srebro (2012. u Londonu) i dve bronze (2016. u Riju i 2017. na Evrobasketu). Kole ga prati sa šest odličja, od toga jednim zlatnim (Evrobasket 2013), dva srebra (2021. u Tokiju i 2011. na Evrobasketu), te tri bronze (2014. i 2019. na Mundobasketima i 2015. na Evrobasketu). Večeras ćemo videti koje će odličje otići u ruke dvojice stratega...

Postoji ozbiljna razlika u težini onoga što je Skariolo napravio u odnosu na Kolea tokom ovih deceniju i kusur uprkos dvogodišnjem odmoru od reprezentativne košarke. Ali kada se podvuče crta, ipak se radi o dvojici najuspešnijih trenera u istoriji reprezentacija koje predstavljaju. I dvojici velikana. Zato među njima postoji veliko uzajamno poštovanje...

“Njegov uticaj je neverovatan, Španija je ostvarila ogroman napredak kroz samo takmičenje. To je ono što oni rade kroz turnire, a to je ujedno i ono što odvaja velike timove od ostalih. Kada ih vidite u samoj završnici, u poslednjoj utakmici turnira, nije vam svejedno“, rekao je Kole.

Govorio je Vensan Kole o “španskoj školi košarke“ u poslednjem obraćanju javnosti pred finale, čime je podsetio sve kakav je sistem izgradio Serđo Skariolo. Model koji je Italijan osmislio nalik je na na školski u kojem su šabloni isti, od ponašanja, načina treniranja i priprema za velika takmičenja kroz najmlađe kategorije do seniora. I to je dovelo do toga da Španija ove godine nije propustila nijedno finale u muškoj i ženskoj konkurenciji. Ukupno devet i nedostajaće samo učinak dama koje su doživele fijasko i nisu se plasirale na Svetski kup koji naredne sedmice počinje u Australiji.

“Moji igrači su uveliko premašili očekivanja. Ova medalja je verovatno najmanje očekivana, ali pruža najveće zadovoljstvo“, rekao je Skariolo posle trijumfa u napetom okršaju sa Nemačkom.

Kole takođe ima pravo da bude ponosan na ono što je dosad napravio. Posle fijaska na Evrobasketu 2017. godine i 12. mesta Savez je pokazao ogromnu podršku iskusnom stručnjaku i njegov program nastavio je da živi. Izvršio je smenu generacija, ubacio svežu krv u svlačionicu i na svakom od naredna tri velika takmičenja osvojena je medalja. Bronza na Mundobasketu 2019. i srebro na Olimpijskim igrama u Tokiju. Plus zlato ili srebro večeras.

“Jako poštujem Vensana Kolea i sve što je uradio. On je veliki protivnik, kao i njegova reprezentacija. Sada igramo novo finale, sve je moguće u jednom meču“, poručio je Skariolo.

Moglo bi večerašnje finale da se pretvori u pravu šahovsku partiju dvojice selektora. Kao treneri gaje različite stilove košarke, ali preferiraju mirniji pristup kraj aut linije. Skariolo je sa petom evropskom medaljom preskočio Profesora Aleksandra Nikolića i Dušana Dudu Ivkovića, koji su ostali na po četiri odličja, dok je neponovljivi Aleksandar Gomeljski i dalje predaleko s obzirom da ih ima čak deset, od čega sedam sa SSSR. Svakako, Italijan je najbolji selektor moderne ere, dok je njegov francuski kolega u elitnom društvu.

Skariolov učinak protiv Kolea je gotovo neprikosnoven. U dosadašnjih sedam utakmica poražen je samo jednom, u grupnoj fazi Mundobasketa 2010. godine. Sve bitne mečeve, tačnije one za medalju ili u eliminacijama dobio je Skariolo. Ipak, sada možda po prvi put nije favorit.

“Jasno je da su poslednjih 15 godina najbolji u Evropi. Od početka Evrobasketa pričao sam pomoćnicima da će Španija doći do finala. Činjenica je da nema braće Gasol, ali iz tog razloga svi misle da u Španiji više nema hijerarhije. A upravo su u poslednjim utakmicama pokazali suprotno. Zbog toga i jesu škola košarke za sebe. Njih pokreće nešto što se ne vidi kroz lik i delo jednog igrača“, rekao je Kole i osvrnuo se na ne tako bajnu istoriju duela sa Španijom:

“To je stvar neke druge ere. Niti su ovo više iste generacije, niti treba na to gledati tako. Dobra je stvar što ova generacija nije patila od Španije kao neke prethodne. Nismo igrali protiv njih od 2016. godine. Tada su u timu bili samo Erte, Furnije i Gober, dok je Albisi igrao ranije“.

Dva velikana evropske košarke naći će se ponovo oči u oči. Kome će pripasti zlato?


tagovi

Evrobasket 2022košarkaška reprezentacija Španijekošarkaška reprezentacija FrancuskeVensan KoleSerđo Skariolo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara