Aleksandar Matović, Star Sport
Aleksandar Matović, Star Sport

Šok terapija, pokušaj drugi

Vreme čitanja: 4min | uto. 09.03.21. | 08:39

Šta Partizan dobija promenom Matović umesto Filipovskog?

Sezona do sada teško da je mogla da bude gora po Partizan. Od prve utakmice i izgubljene prednosti protiv Huventuda, pa evo sve do Trenta i Cibone. U situaciji u kakvoj je Parni valjak, bilo je jasno da mora nešto da se menja, ako za to već nije kasno. Ovo je bukvalno poslednji momenat, poslednja šansa. Partizan je rešio da promeni trenera dva dana pred utakmicu sezone. Aleksandar Matović je postavljen do kraja sezone, Sašo Filipovski je bivši.

Sa dolaskom Filipovskog umesto Šćepanovića Partizan je prvi put probao sa šok-terapijom. Sada sa odlaskom Filipovskog, Partizan po drugi put pokušava sa sa istom metodom. Matoviću, i pomoćniku Dejanu Mijatoviću, stavljen je vreo krompir u ruke.

Izabrane vesti

Crno-beli su se vodili parolom da moraju da menjaju dok se nešto spasti može i za prvog trenera postavljen je Matović, čovek koji više godina radi u klubu kao pomoćnik. Dobro poznaje ekipu, a praktično je smena Filipovskog jedino i imala smisla samo u slučaju da ekipu preuzme Matović. Neki potpuno novi trener za dva ili tri dana ne bi uspeo ni imena igrača da zapamti. A ne da spremi meč protiv Metropolitana. Partizanovu slamku spasa.

ŠTA MATOVIĆ DONOSI PARTIZANU?

Pre svega promenu. Podsećanja radi, crno-beli su dolaskom Filipovskog uspeli da vežu pobede, da dobiju i Uniks i Huventud. Sama promena trenera donosi novu energiju u ekipu. I to je jedna od karti na koje igra Parni valjak.

Radi se o stručnjaku koji ima dosta iskustva iza sebe u košarci. Trenersku karijeru počeo je u čačanskom Borcu gde je sa Ivanom Drobnjakom vodio „klasu 1986“. Potom je prešao u Partizan gde je trenirao kadete, juniore i mladi tim. Oprobao se sa prvim timom Superfunda da bi mu sledeća stanica bio grčki AEK u koji je stigao na poziv čuvenog trenera Dragana Šakote. Jedno vreme je proveo u stručnom štabu podgoričke Budućnosti kao asistent Vladi Šćepanoviću.

Samostalno je vodio ekipu u par navrata nakon odlazaka trenera Miroslava Nikolića i Nenada Čanka, a menjao je i Andreu Trinkijerija.

Aleksandar Aco Matović se u košarkaškim krugovma vodi kao izuzetan stručnjak za individualni rad sa igračima.

On je u Sjedinjenim Američkim Državama radio pripreme za draft i to sa više poznatih igrača poput Gorana i Zorana Dragića, Kleja Tompsona, Dehuana Kuka, Džoša Robertsa i Arona Gordona. Matović je poznat po individualnom radu sa mnogim bivšim i sadašnjim poznatim košarkašima poput Vladimira Radmanovića, Predraga Drobnjaka, Miloša Vujanića, Uroša Tripkovića, Save Lešića, Tadije Dragićevića, Ivana Radenovića, Nikole Radičevića, Milana Mačvana, Bogdana Bogdanovića, Nemanje Bjelice, Vladimira Lučića, Dragana Milosavljevića, Miroslava Raduljice, Nikole Vučevića

Nije prvi put da Matović uskače u nezgodnoj situaciji i da preuzima tim u jako teškom momentu. Vodio je Partizan protiv Turk Telekoma kada je Nenad Čanak podneo ostavku, a vodio bi verovatno ekipu i protiv Igokee posle smene Šćepanovića, međutim, bio je pozitivan na korona virus, pa je taj meč odradio Milivoje Lazić. Bio je prvi trener Partizana na utakmici protiv Bilbaa odmah posle smene Miroslava Nikolića.

Tako da, nije mu prvi put.

POMOĆ DŽOLIJA MIJATOVIĆA

Matović neće biti sam u borbi koja mu sledi. Sa Filipovskim je otišao njegov pomoćnik Boban Mitev, pa je Partizan kao pomoćnika Matoviću postavio iskusnog Dejana Džolija Mijatovića. Čoveka koji je bio koordinator mlađih selekcija Partizana, ali i ranije deo stručnog štaba Nenada Čanka u sezoni 2017/18, odnosno Vlada Šćepanovića na početku tekuće sezone.

Matović i Mijatović su zapravo zajedno bili pomoćnici Nenadu Čanku. Poznaju Partizan kao klub i probaće da odrade maksimalan posao do kraja sezone, koliko je to moguće u ovoj situaciji.

 UČINAK FILIPOVSKOG

Filipovski i Mitev su u Partizan došli 5. novembra prošle godine, nakon što je mesto šefa stručnog štaba ostalo upražnjeno odlaskom Vlada Šćepanovića. Pod vođstvom Saše Filipovskog, crno-beli su ostvarili plasman u Top 16 fazu Evrokupa i polufinale Kupa Radivoja Koraća. Ipak, serija loših rezultata, pre svega u ABA ligi, dovela je do toga da trener i klupska uprava sednu za sto i dogovore se o prekidu saradnje.

Da je odradio dobar posao, ne bi napustio klub, tako da to sve govori. Nije bio zadovoljan klub rezultatima, nije bio zadovoljan Filipovskim kuda sve vodi. Nije on selektirao ekipu, ali je takvu ekipu prihvatio.

Doneo je Top 16 fazu Evrokupa (nadogradio trud Šćepanovića) i to mu je najveći plus, a silni porazi u ABA ligi, šest vezanih, ostaće mu kao mrlja u karijeri. Zaista se Partizan raspao pod njegovim vođstvom. Da nije došlo sada do rastanka, došlo bi najkasnije na kraju sezone. Nije kliknulo. Ponašanje i trud Filipovskog niko nije dovodio u pitanje u klubu, ali rezultati su žestoko izostali.

KAKO ĆE PARTIZAN PROTIV METROPOLITANA?

Sada je Partizanu za prolaz u četvrtfinale potrebno da pobedi Metropolitan, ali i da Lokomotiva pobedi Trento (da dve pobede u zbiru budu sa 19 poena razlike).

Ako Trento pobedi Lokomotivu, Partizan bi morao da dobije Metroplitan sa više od 17 razlike kako bi prošao dalje.

"Nema šta, utakmica je biti ili ne biti. Ako zbir razlike bude 19 proći ćemo, jedino nam je to u glavi i za to se spremamo. Nije lako psihički kada se uđe u seriju poraza. Ovi porazi su nas malo psihički spustili, ali svi ovde verujemo da možemo da dostignemo tih 19 razlike i idemo ka tome", rekao je Trifunović za klupsku televiziju.

Poslednja šansa Partizana da spasi sezonu je u sredu od 20 časova i 30 minuta. U Ljubljani protiv Metropolitana. Sa Aleksandrom Matovićem na klupi.


tagovi

Aleksandar MatovićDejan Mijatović

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara