Španija je zemlja košarke: Još jedan Kup kralja za pamćenje i Unikaha za istoriju!

Vreme čitanja: 4min | ned. 19.02.23. | 21:52

Veterani Marselinjo Uertas i Šermadini odigrali fantastično ali Tenerife nije izbegao poraz

Španija je aktuelni prvak Evrope u košarci, u ovom veku ima osam medalja sa velikih takmičenja (OI, SP, EP) od kojih je šest zlatnih. Njeni klubovi su u poslednjih 20 godina osvojili četiri trofeja u Evroligi (poslednjih 17 fajnal-for turnira nije prošlo bez kluba iz Španije), sedam u Evrokupu i četiri od šest u FIBA Ligi šampiona. Imaju najjaču ligu u Evropi, najuspešnije mlađe selekcije i najuspešniju žensku reprezentaciju. 

Španija je zemlja košarke!

Izabrane vesti

A zašto je to tako, videlo se po još jednom završnom turniru Kupa kralja. Za pamćenje! U prelepom ambijentu u Badaloni (danas je na istom mestu preko 8.000 ljudi gledalo i finale kupa za igrače do 14 godina!), Unikaha je ispisala istoriju i osvojila drugi Kup kralja u klupskoj istoriji pošto je u finalu savladala Tenerife 83:80.

Navikli smo prethodnih godina od završnih turnira španskog Kupa da donose neke spektakularne utakmice i završnice. A glavne uloge su uvek igrali Real Madrid i(li) Barselona. Ovaj Kup kralja je bio drugačiji.

Prvi put posle 2009. godine u finalu nije bilo ni Barse, ni Reala. Na putu do finala ih je počistila Unikaha u dve sjajne utakmice i postala prva ekipa u istoriji španske košarke koja je na istom turniru izbacila dva najveća kluba. A Unikaha nije ni evroligaš. Ne igra čak ni u Evrokupu. Poput večerašnjeg rivala Tenerifea, deo je slabašne FIBA Liga šampiona koja se smatra trećerazrednim kontinentalnim takmičenjem… U prvenstvu je tek peta na tabeli ali joj to nije smetalo da u roku od četiri dana pobedi prvoplasirani, drugoplasirani i četvrtoplasirani tim ACB lige.

Trener Ibon Navaro, nekadašnji pomoćnik Duška Ivanovića u Baskoniji je sa Unikahom ispisao jednu od najlepših priča u modernoj istoriji španske košarke i osvojio prvi trofej u samostalnoj karijeri.

Za oba tima je ova bila zlatna šansa da se domognu prestižnog trofeja. Unikaha je do sada igrala tri finala i osvojila samo jedno predvođena Horheom Garbahosom pre 18 godina, dok je klubu sa Kanarskih ostrva ovo bilo prvo finale nacionalnog kupa.

Unikaha je bila favorit zbog svega što je pružila u četvrtfinalu i polufinalu ali Tenerife je bio više nego ravnopravan rival. Odlučile su nijanse. Kakav meč smo gledali, najbolje govori kretanje rezultata. U svakom od četiri četvrtine, ekipe su se smenjivale u vođstvu a vođstvo nikada nije bile dvocifreno. Rezultatska klackalica i drama do početka do kraja!

Igralo se agresivno od početka meča, ulagali se maksimalni fizički napori ali se osetio i umor od prethodna tri dana. Videlo se to po greškama i promašenim otvorenim šutevima. Ipak, nijedan od dva tima nije uspevao da se rezultatski odlepi. Unikaha je prvu četvrtfinu dobila 17:16.

Drugi kvartal je počeo trojkom neuništivog brazilskog veterana Marselina Uertasa skoro sa centra ali mu je odmah odgovorio Alberto Dijaz iz Unikahe.

Uertas i još jedan veteran Đorđi Šermadini su imali sjajne role u drugoj četvrtini, pomogao je i Haime Fernandez pa je Tenerife otišao na plus sedam (33:26). Ali čim su veterani seli na klupu da odmore, Unikaha je istopila prednost tima sa Kanara preko Edžima i Kalinoskog i zahvaljujući ofanzivnom skoku (9-0 u prvom poluvremenu). Na velikom odmoru je bilo 39:27 za Tenerife.

Sjajno su drugo poluvreme otvorili košarkaši Tenerifea. Blistali su tada Uertas i Šermadini i sredinom trećeg kvartala je (posle čak 13 promena vođstva u meču) je bilo “plus devet” za Tenerife (56:47).

A onda je “poludeo” Tajson Karter!

Unikahin bek nije postigao ni poen u prvih 25 miunuta meča da bi potom za četiri minuta na prelazu između treće i četvrte četvrtine sasuo rafal od 13 poena (tri trojke) i okrenuo rezultat na 63:62 za Andalužane.

Uertas je ostao bez snage, morao da predahne, a Unikaha je to iskoristila i sa još dve trojke došla do velikih 77:69 tri minuta pre kraja. Iskusno je odigrala završnicu, Ostekovski je poentirao iz kontre za 80:72 minut i 12 sekundi pre kraja i sve je bilo gotovo.

Karter je bio najefikasniji u pobedničkom timu sa 17 poena (sve u poslednjih 13 minuta meča), Kalinoski je dodao 14, ali kao protiv Reala i Barse, svih 10 igrača (dvojica nisu igrali zbog povreda) je dalo značajan doprinos. Alberto Dijaz igrao strašnu odbranu i uz šest poena upisao devet asistencija, Kraviš je zabeležio po osam poena i skokova…

Na drugoj strani apsolutni respekt zaslužuju veterani. Marselinjo Uertas je sa 40 godina upisao 21 poen i 10 asistencija u finalu. Suze na kraju su rekle sve… Šermadini je ubacio poen manje i pride devet skokova, Haime Fernandez 16 poena ali je izostala veća pomoć ostalih…

Trofej ide u Malagu, Tenerife će morati da sačeka neku drugu priliku.


tagovi

UnikahaIberostar TenerifeMarselinjo UertasAlberto DijazKup kralja u košarci

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara