Nikola Jokić, Luka Dončić i detalj sa finala Evrobasketa 2017 (Foto: fiba.basketball)
Nikola Jokić, Luka Dončić i detalj sa finala Evrobasketa 2017 (Foto: fiba.basketball)

Spektakl u rasprodatim Stožicama: Sudar NBA titana i repriza finala Evrobasketa

Vreme čitanja: 5min | sre. 17.08.22. | 08:16

Košarkaška reprezentacija Srbije gostuje u Ljubljani u okviru priprema za drugu fazu kvalifikacija za Mundobasket i Evropsko prvenstvo

(Od specijalnih izveštača iz Ljubljane)

Vrelo košarkaško leto tek doseže najviše temperaturu. Svi željno iščekuju početak Evrobasketa (1. septembar), ali i do tada će ljubitelji igre pod obručima imati pregršt materijala za uživanje. Tako su se košarkaški savezi Srbije i Slovenije postarali da publici u Ljubljani poklone istinski spektakl. Reprizu finala prethodnog Evropskog prvensta i sudar dva NBA titana. Duel Zmajeva i Orlova za koji se očekivano tražila karta više (20.15).

Izabrane vesti

Tribine dvorane Stožice biće ispunjene do poslednjeg mesta, a navijači će imati priliku da uživaju u bravurama dvostrukog uzastopnog MVP-a NBA lige Nikole Jokića i ranog favorita za prestižno priznanje u nastupajućoj sezoni Luku Dončića.

Selekcija Svetislava Pešiće dosad je u okviru priprema odigrala samo jedan meč i to iza zatvorenih vrata protiv Crne Gore. Slavila je uz Jokićevih 16 poena (82:73), a ispratili su ga Vasilije Micić sa 13 i Nikola Milutinov sa 12.

Slovenci su se dosad ipak daleko više oznojili. Počevši od 4. avgusta, odigrali su četiri pripremna duela - sva četiri i dobili. Najpre protiv Holandije (83:76), potom i Crne Gore (70:52), a onda su u Istanbulu odigrali sjajan meč sa Turskom i srušili je poenima Gorana Dragića u poslednjim sekundama produžetka (104:103). Dan kasnije (13. avgust) savladali su i Ukrajinu (86:82) i to bez Dončićeve i Dragićeve pomoći.

Obe ekipe su sinoć odradile trening u Stožicama, a selektor Pešić je na raspolaganju imao 16 igrača, s ozbirom da su zbog povrede van stroja trenutno Nemanja Bjelica i Aleksa Avramović. Aleksandar Sekulić sa druge strane neće imati nikakvih problema u selekciji, s ozbirom da su svi igrači sa aktuelnog spiska spremni za utakmicu (15).

Utisak je da su u reprezentaciji Srbije svi izuzetno koncentrisani na svoje zadatke i da su vrlo predani cilju. Nije bilo galame u završnici treninga, dok je sa dresova naših reprezentativaca kapala znoj. S druge strane u Sloveniji je vladala opuštenija atmosfera, o čemu ste više mogli da čitate OVDE.

Nakon što je osetio parket i nakvasio opremu, Vanja Marinković je izneo svoja očekivanja od večerašnjeg susreta.

"Očekuje nas dobra utakmica. Pred nama je prvi zvanični pripremni meč, sa Crnom Gorom smo igrali pred praznim tribinama. Hala će biti puna, biće lepo veče u Stožicama, a na nama je da se što bolje spremimo i da pokušamo da se još više uigramo za ono što sledi", priča Marinković.

Iako utakmica nema takmičarski značaj, nema sumnje da će i jedna i druga ekipa silno želeti pobedu. Srbija skalp branioca evropskog trona, Slovenija potvrdu kvaliteta protiv najkorisnijeg igrača NBA lige. Košarkaš Baskonije prednost daje domaćinu.

"Imali su nešto više mečeve od nas dosad. Mi imamo mali problem sa povredama, pa ćemo videti u kakvom ćemu sastavu nastupiti. Dajem im blagu prednost jer su duže zajedno, gotovo istu ekipu imaju kao 2017. godine. Mi smo se menjali".

Vidi Srbiju među favoritima na Evrobasketu.

"Kažu da će biti najjače prvenstvo. Izdvojio bih nas, Sloveniju, Grčku, Litvaniju, Španiju, Francusku... Te zemlje koje su po pravilu među prvih osam. Uvek postoji prostor za iznenađenja, ali se nadamo da neće biti ništa novo".

Uživa u radu sa Jokićem, ali ističe da je najbitnije kako će reprezentacija izgledati kada krenu takmičarski dueli. Podsetimo, Srbija pred kontinentalnu smotru ima obaveze i u drugoj fazi kvalifikacija za Svetsko prvenstvo protiv Grčke (25. avgust, Beograd) i Turske (28. avgust, Istanbul).

"Nikola je najbolji igrač sveta već dve godine. To što je sa nama i što možemo da treniramo i igramo sa njim je velika čast i velika stvar. Možemo da napredujemo sa njim, kao i on sa nama i da se kao ekipa dižemo. Nije bitno ni kako se osećamo sada, već da vidimo kako će to biti protiv Grčke i Turske, a onda i na Evropskom prvenstvu", zaključio je Marinković.

Nisu Orlovi i Zmajevi ukrštali kandže još od finala Evropskog prvenstva 2017. godine. Tada je Slovenija bila bolja (93:85), te se domogla zlatne medalje i najvećeg uspeha u istoriji državnog tima. Interesantno da je i danas u reprezentaciji većina igrača koji su se popeli na krov kontinenta u Istanbulu. Pored Dragića i Dončića i dalje su tu Klemen Prepelič, Jaka Blažič, Edo Murić, Aleksej Nikolić, Vlatko Čančar i Žiga Dimec.

"U početku priprema je akcenat bio na fizičkloj spremi, ali smo prethodne nedelje počeli da radimo na taktici i stvari idu u pravom smeru. Polako pronalazimo željeni ritam, a pred nama je ozbiljan test protiv kvalitetne srpske reprezentacije koja je među favoritima na Evrobasketu. Duel će nesumnjivo biti veoma atraktivan za navijače, sa toliko velikih imena koja će učestvovati. Verujem da ćemo pružiti dobru partiju i kvalitetno se pripremimo za kvalifikacione mečeve i Evrobasket", rekao je Blažič.

Slovence posle duela sa Srbijom čeka i prijateljski meč sa Hrvatskom. Nakon toga se okreću kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo i susretima sa Estonijom (25. avgust) i Nemačkom (28. avgust). U odbranu trona kreću iz Grupe B u kojoj se još nalaze Francuska, Litvanija, Nemačka (domaćin), Mađarska i Bosna i Hercegovina.

Orlove iz Ljubljane odlaze za Hamburg, gde će učestvovati na Superkupu i odmeriti snage sa Italijom, a potom i Nemačkom ili Češkom. Nakon izrazito važnih duela protiv Grčke i Turske u kvalifikacijama za Mundobasket, boriće se na kontinentalnoj smotri u Grupi D sa Češkom (domaćin), Poljskom, Finskom, Izraelom i Holandijom. Prvi meč na EP igraju 2. septembra protiv Holandije.

SLOVENIJA - SRBIJA

Dvorana: Stožice (Ljubljana)

Kapacitet: 12.480

Slovenija: Jaka Blažič, Vlatko Čančar, Jakob Čebašek, Žiga Dimec, Luka Dončić, Goran Dragić, Zoran Dragić, Gregor Hrovat, Jurij Macura, Edo Murić, Aleksej Nikolić, Klemen Prepelič, Luka Rupnik, Žiga Šamar, Majk Tobi

Srbija: Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić, Marko Gudurić, Marko Jagodić Kuridža, Ognjen Jaramaz, Nikola Jokić, Nikola Kalinić, Balša Koprivica, Vladimir Lučić, Vanja Marinković, Vasilije Micić, Nikola Milutinov, Nemanja Nedović, Filip Petrušev, Dušan Ristić, Boriša Simanić

Van stroja: Nemanja Bjelica, Aleksa Avramović (Srbija)

Pišu: Bojan BREZOVAC i Nikola MILORADOVIĆ


tagovi

košarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija SlovenijeEvrobasket 2022Svetislav PešićNikola JokićVanja MarinkovićLuka DončićJaka BlažićVladimir LučićGoran DragićKSS

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara