Foto: MN Press, Star Sport
Foto: MN Press, Star Sport

Srpski košarkaši širom sveta: Ko je slobodan? Gde su potpisali? Sa kim se povezuju?

Vreme čitanja: 14min | sre. 14.07.21. | 10:11

Generalni presek stanja i status brojnih naših igrača koji nastupaju u NBA, Evroligi, Evrokupu i ostalim evropskim ligama

Letnja košarkaška pijaca radi prekovremeno. Potpisi pršte na sve strane, a već ste na stranicama portala Mozzart Sport čitali o transferima u Evroligi i ABA ligi. Vreme je za pregled statusa srpskih košarkaša širom sveta.

Ko je slobodan? Ko ima ugovor? Sa kojim klubovima se povezuju... Gde su potpisali?

Izabrane vesti

Mozzart Sport vam donosi informacije vezane za većinu srpskih igrača koji nastupaju u najjačim evropskim ligama i NBA. Proteklih dana nove ugovore potpisali su igrači poput Dragana Milosavljevića, Danila Anđušića, Ognjena Dobrića, Alekse Avramovića... Miloš Teodosić je produžio vernost Virtusu, Nemanja Nedović stavio paraf na produžeta saradnje sa Panatinaikosom, dok su klubove promenili Vanja Marinković, Stevan Jelovac, Nemanja Nenadić, Aleksa Radanov, Dragan Apić, Stefan Birčević… Dobar momenat za presek stanja...

Srpski igrači su uvek na ceni.

NBA LIGA

NIKOLA JOKIĆ (pod ugovorom)

Nikola Jokić ima još dve godine ugovora sa Denverom. Naredne godine će mu bazična plata biti 30.510.000 dolara. Govorio je ranije da želi da bude Nagetsima ono što je Tim Dankan San Antoniju, tako da kod Jokića nema dileme gde će igrati naredne sezone, a gotovo niko sumnja da će već tokom sledećeg leta, odnosno sezonu pre isteka aktuelnog ugovora, potpisati super makismalan od 241.000.000 dolara koji bi stupio na snagu od 2023. godine.

BOGDAN BOGDANOVIĆ (pod ugovorom)

Bogdanović je pod ugovorom sa Atlantom do kraja sezone 2023/2024, tako da ni kod njega nema dileme. Naredne sezone će mu plata iznositi 18.000.000 dolara.

NEMANJA BJELICA (slobodan igrač)

Nemanja je slobodan igrač, istakao mu je ugovor sa Majamijem i sada može da bira novu sredinu.

Foto: AFPFoto: AFP

BOBAN MARJANOVIĆ (slobodan igrač)

Marjanović je u karijeri promenio mnogo NBA klubova, a istekao mu je ugovor sa Dalas Maveriksima. Pre toga je nastupao za Filadelfiju, Los Anđeles Klipers, Detroit i San Antonio. Da li će ostati u NBA?

ALEN SMAILAGIĆ (Golden Stejt treba do 6. avgusta da se izjasni da li ga zadržava za sledeću sezonu)

Srpski košarkaš poseduje, opciono, još dve godine ugovora sa Golden Stejtom. Voriorsi treba da se izjasne do 6. avgusta da li zadržavaju Smailagića u timu (na bar još jednu sezonu). A narednog leta bi, ako se sada odluče da ga zadrže, odlučivali za još jednu sezonu, poslednju u ugovoru.

ALEKSEJ POKUŠEVSKI (pod ugovorom)

Aleksej poseduje garantovani ugovor za sledeću sezonu vredan 3.113.160 evra, uz još dve opcione godine (1+1) Pokazao se dobro u ruki sezoni u Oklahomi i po svemu viđenom do sada tek ga čeka košarkaški napredak.

EVROLIGA

NIKOLA MILUTINOV (pod ugovorom)

Srpski centar je u junu 2020. sa Armejcima potpisao ugovor na tri godine. Što znači da je ugovorom vezan za CSKA i sledeće sezone.

NIKOLA KALINIĆ (slobodan igrač)

Nikola je slobodan igrač jer mu je istekao ugovor sa Valensijom. Brzo su se pojavili brojni zainteresovani klubovi, među kojima su se pominjali Barselona, Real Madrid, Fenerbahče i Panatinaikos.

STEFAN JOVIĆ (slobodan igrač)

Jović čeka na novi klub, rastao se ranije sa Himkijem, a ovog leta se povezivao sa Crvenom zvezdom i Panatinaikosom.

VASILIJE MICIĆ (pod ugovorom)

Micić je prethodnih dana parafirao novu trogodišnju saradnju sa Efesom. MVP Evrolige, koji je sjajnim partijama doneo i prvu titulu prvaka Evrope Efesu, imaće ipak opciju da već posle prve sezone promeni sredinu, ali samo u slučaju NBA ponude. Ugovor je sastavljen po principu 1+1+1, što znači da će posle prve i druge sezone srpski košarkaš moći da ispita tržište u najjačoj ligi sveta i prihvati zadovoljavajuću ponudu iz Sjedinjenih Američkih Država.

Foto: Anadolu Efes, TviterFoto: Anadolu Efes, Tviter

MARKO GUDURIĆ (pod ugovorom)

Gudurić sa klubom iz Istanbula ima potpisan ugovor do kraja sezone 2022/2023.

NEMANJA NEDOVIĆ (pod ugovorom)

Nemanja je prethodnih dana parafirao novi ugovor sa Panatinaikosom i produžio je saradnju sa Zelenima do 2023, dakle na još dve sezone.

VANJA MARINKOVIĆ (pod ugovorom)

Baskonija je Vanju Marinkovića zvanično predstavila kao novog igrača. Ugovor je potpisan na tri godine. Marinković je tako promenio tim, ali je ostao u ACB ligi i igraće i sledeće sezone u Evroligi. Može se reći da je Vanja napravio novi iskorak u karijeri.

TRISTAN VUKČEVIĆ (pod ugovorom)

U sezoni za nama je debitovao za prvi tim Reala i ostavio dobar utisak. Čini se da će Pablo Laso nastaviti da mu ukazuje poverenje, pa bi u takmičarskoj godini pred nama mogli još češće da ga gledamo u dresu Kraljevskog kluba.

VLADIMIR LUČIĆ (pod ugovorom)

Srpski košarkaš Vladimir Lučić poseduje ugovor sa Bajernom iz Minhena do 2022. godine.

ALEKSA RADANOV (pod ugovorom)

Zaigrao je dobro u finišu minule sezone i činilo se da će ostati na Malom Kalemegdanu. Ipak, godinu dana pre isteka ugovora promenio je sredinu, karijeru nastavlja u Igokei, sa kojom je parafirao jednogodišnju saradnju.

OGNJEN JARAMAZ (pod ugovorom)

Novi klub Ognjena Jaramaza je Bajern iz Minhena. Doskorašnji košarkaš Partizana potpisao je trogodišnji ugovor sa Bavarcima i ponovo će raditi sa Andreom Trinkijerijem, čiji je očigledno bio“pik“. Igraće u Evroligi što mu je bio cilj.

VLADIMIR MICOV (slobodan igrač)

Posle četiri sezone, Vladimir Micov napustio je Olimpiju iz Milana i to je italijanski tim zvanično saopštio na svom sajtu. Zahvalili su Micovu na svemu što je uradio za klub, a uradio je mnogo. Sve to uz poruku: "zauvek zahvalni". Sada je slobodan u izboru nove sredine i pominjao se kao moguće pojačanje Partizana.

STEFAN PENO (pod ugovorom)

Talentovani plejmejker je minulu sezonu proveo u dresu Rasta Fehte kao pozajmljeni igrač Albe. Vratio se u matični klub sa kojim ima važeći ugovor. Ostaje da se vidi da li će dobiti priliku u šampionu Nemačke u sezoni pred nama.

OGNJEN DOBRIĆ (pod ugovorom)

Bilo je mnogo spekulacija o budućnosti Ognjena Dobrića. Barselona i Olimpijakos su pokazali interesovanje za Zvezdino reprezentativca, ali je klub sa Malog Kalemegdana postigao novu saradnju sa Dobrićem koja će, ako se ispuni do kraja, trajati do leta 2023. godine.

DEJAN DAVIDOVAC (pod ugovorom)

Krilni košarkaš je ugovorom za klub sa Malog Kalemgdana vezan na još godinu dana. S ozbirom na izdanja iz minule takmičarske godine i činjenicu da je bio na konačnom spisku Igora Kokoškova za kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, jasno je da će imati važnu ulogu u ekipi Dejana Radonjića i u sezoni red nama.

MARKO SIMONOVIĆ (pod ugovorom)

Iskusni Simonović je po povratku u klub minulog leta parafirao dvogodišnju saradnju, što znači da mu je do isteka ugovora ostala još jedna sezona.

BRANKO LAZIĆ (pod ugovorom)

Kapiten je ugovorom vezan za šampiona Srbije do leta naredne godine.

OGNJEN KUZMIĆ (pod ugovorom)

Nije imao sjajnu sezonu, ali se podigao u finišu i čini se da će biti u planovima Dejana Radonjića i u godini pred nama. Ugovorom je vezan za klub do leta 2023. godine.

ALEKSA USKOKOVIĆ (pod ugovorom)

Talentovani plejmejker je dobio prelaznu ocenu posle prve sezone i već u narednoj bi trebalo da se nada većoj minutaži. Predviđaju Uskokoviću uspešnu karijeru na Malom Kalemegdanu, a po dolasku iz FMP-a je parafirao saradnju do leta 2024. godine.

STEFAN LAZAREVIĆ (pod ugovorom)

Još jedna srpski košarkaš će u sezoni pred nama nastupa u dresu Crvene zvezde u Evroligi. Talentovani bek Stefan Lazarević se vratio u klub iz FMP-a i potpisao jednogodišnju saradnju.

EVROKUP

DANILO ANĐUŠIĆ (pod ugovorom)

Anđušić je u Monako otišao kao slobodan igrač iz Burga u kojem je blistao prethodne dve godine. Bio je najbolji strelac francuskog šampionata, a prošle sezone je izabran i u idealnu petorku. Brojni klubovi su ovog leta bili zainteresovani za rođenog Beograđanina, ali je on odlučio da ostane u Francuskoj i da sa timom iz Kneževine zaigra u Evroligi.

LUKA AŠĆERIĆ (pod ugovorom)

Bivši košarkaš Mege se posle sezone provedene u francuskom Burgu preselio u Šlonsk iz Vroclava. Sa poljskim klubom je parafirao dvogodišnju saradnju, a imaće priliku da se susretne i sa Partizanom u Evrokupu, kako je Šlonsk smešten u grupu sa crno-belima.

STEFAN MARKOVIĆ (slobodan igrač)

Stefanu Markoviću je istekao ugovor sa Virtusom iz Bolonje i slobodan je u izboru nove sredine. U sezoni za nama je u društvu Miloša Tedosića, Stefana Nikolića i Aleksandra Đorđevića osvojio titulu prvaka Italije.

ALEKSA AVRAMOVIĆ (pod ugovorom)

Aleksa Avramović novi je košarkaš Partizana. Ugovor je potpisan na dve godine, a to je Partizan potvrdio na zvaničnom sajtu. Ugovor je potpisan na dve godine.

MILOŠ TEODOSIĆ (pod ugovorom)

Jedan od najboljih plejmejkera Evrope ostaje košarkaš Virtusa iz Bolonje u narednoj sezoni, a uz to je i produžio ugovor do juna 2023. godine. Kapiten košarkaške reprezentacije Srbije imao je rok do 10. jula da odluči da li će izaći iz ugovora ili ne, a na kraju će dodati još jednu godinu saradnji s Virtusom, gde je ovog leta postao šampion Italije. Teodosić će lepo naplatiti novi ugovor u Virtusu pošto će mu godišnja plata biti oko 1.700.000 evra. Ono što je možda za čelnike Virtusa najvažnije, iz sporazuma je izbačena klauzula izlaska iz ugovora u slučaju ponude iz Evrolige zbog koje je ovog leta mogao da napusti Paladocu.

LUKA MITROVIĆ (pod ugovorom)

Luka Mitrović se ovog leta vratio u Crvenu zvezdu. Sa šampionom Srbije i regiona potpisao je ugovor na dve godine.

Foto: KK Crvena zvezdaFoto: KK Crvena zvezda

IVAN MARINKOVIĆ (pod ugovorom)

Centar poznat po tome što je na startu karijere dres Crvene zvezde zamenio Partizanovim je u januaru 2020. godine potpisao ugovor na dve i po godine sa Cedevita Olimpijom. Tako je još uvek na platnom spisku tima iz Ljubljane sa kojim će pored ABA lige i slovenačkog prvenstva nastupati i u Evrokupu.

STEFAN NIKOLIĆ (slobodan igrač)

Mladi srpski košarkaš je bio jedno od prvih pojačanja Aleksandra Đorđevića u Bolonji. Vratio se u Virtus leta 2019. godine i potpisao dvogodišnji ugovor. Saradnja mu je istekla i sva je prilika da neće ostati u Paladoci pod vođstvom Serđa Skariola.

VLADIMIR ŠTIMAC (slobodan igrač)

Vladimir Štimac je drugi deo minule sezone proveo u Bahčešehiru. Prema saznanjima Mozzart Sporta igraće u Turskoj i naredne takmičarske godine, ali u dresu Karšijake. Iskusni srpski centar bi tako trebalo da obnovi saradnju sa trenerom Ufukom Saridžom sa koji je bio glavni igrač Bešiktaša u sezoni 2016/17.

STEFAN JANKOVIĆ (slobodan igrač)

Krilni centar Stefan Janković je raskinuo ugovor sa Partizanom i slobodan je u izboru nove sredine, preneo je Sportando. Prema njihovim informacijama, Janković već ima ponude za nastavak karijere i najbliži je odlasku u Grčku, odakle ga zove PAOK da pojača njegove redove. Janković je u prethodnoj sezoni igrao kao pozajmljen igrač za turski Bahčešehir.

MARKO JAGODIĆ KURIDŽA (pod ugovorom)

Marko Jagodić Kuridža je novi košarkaš Budućnosti, tako da će se ovog puta u plavom dresu boriti za vrh ABA lige.

Foto: KK BudućnostFoto: KK Budućnost

UROŠ TRIFUNOVIĆ (pod ugovorom)

Trifunović poseduje ugovor sa Partizanom za sledeću sezonu.

NEMANJA DANGUBIĆ (pod ugovorom)

Dangubić poseduje ugovor sa Partizanom za sledeću sezonu.

RADE ZAGORAC (pod ugovorom)

Zagorac poseduje ugovor sa Partizanom za sledeću sezonu.

MARKO RADOVANOVIĆ (pod ugovorom)

Bivši krilni centar Crvene zvezde, FMP-a i čačanskog Borca je nedavno pojačao redove ljubljanske Cedevita Olimpije, sa kojom je parafirao dvogodišnju saradnju.

STRAHINJA JOVANOVIĆ (pod ugovorom)

Ovaj 24-godišnji košarkaš je u sezoni za nama bio jedan od najboljih igrača poljskog Šlonska iz Vroclava. Sa poljskim klubom i Lukom Ašćerićem uz sebe, predvođen crnogorskim stručnjakom Petrom Mijovićem će imati priliku da igra u Evrokupu, gde je žreb smestio poljsku ekipu u grupu sa Partizanom.

OSTALE LIGE

FILIP PETRUŠEV (pod ugovorom)

Sjajni centar je ugovorom vezan za Megu, ali se u maju prijavio za predstojeći NBA draft. Sve će zavisiti od njegovog ishoda, da li će karijeru nastaviti u najjačoj ligi sveta ili će nastaviti sa igrama u Megi, a možda i u nekom drugom evropskom ili srpskom klubu. MVP ABA liga je privukao pažnju brojnih ekipa, pa je utisak da će ovog leta napraviti novi iskorak u karijeri. Ipak, zasad je član vicešampiona Srbije i tako će najverovatnije biti makar do drafta.

DRAGAN MILOSAVLJEVIĆ (pod ugovorom)

Napustio je reprezentativac Srbije redove Mege i preselio se u Tursku. Branio je boje ekipe Vladimira Jovanovića u finišu nedavno okončane sezone, potom bio i deo reprezentacije koja nije uspela da se kvalifikuje za Olimpijske igre na turniru u Beogradu. Na poziv Dušana Alimpijevića se preselio u Tursku, a sa Bursom će igrati i u Evrokupu.

MIROSLAV RADULJICA (slobodan igrač)

Iskusni centar je bez radnih obaveza u Kini. Nije mogao da pomogne reprezentaciji Srbije tokom kvalifikacija za Olimpijske igre zbog povrede. Nema sumnje da će bez problema pronaći novi angažman čim se oporavi.

DALIBOR ILIĆ (pod ugovorom)

Reprezentativac Srbije je pod ugovorom u Igokei, ali se ovog leta prijavio za NBA draft. Ostaje da se vidi da li će ishod drafta uticati na njegovu sudbinu u Laktašima.

DEJAN KRAVIĆ (slobodan igrač)

Povremenom reprezentativcu Srbije je istekao ugovor sa Burgosom. U sezoni za nama je upisao 38 nastupa i u proseku postizao 10,7 uz 4,6 skokova po meču. Čini se da neće imati problema da pronađe novi klub u ACB ligi.

MARIO NAKIĆ (pod ugovorom)

Talentovanog srpskog košarkaša je madridski Real prošlog leta poslao na kaljenje u Ostende. Sa belgijskim klubom je dogovorio dvogodišnju pozajmicu. Naravno, to ne isključuje mogućnost da promeni sredinu, jer se pitaju i Madriđani s kojima ima višegodišnji ugovor. U sezoni za nama je na 22 nastupa u belgijskom šampionatu u proseku beležio 8,4 poena.

Foto: MN PressFoto: MN Press

STEVAN JELOVAC (pod ugovorom)

Posle sezone provedene u Japanu, Stevan Jelovac se vratio na Stari kontinent i karijeru nastavlja u Grčkoj. Iskusni krilni centar je potpisao ugovor sa atinskim AEK-om.

NIKOLA REBIĆ (pod ugovorom)

Posle odrađene polusezone u francuskom Nanteru, srpski plejmejker karijeru nastavlja u Nemačkoj gde je potpisao ugovor za Miteldojčer. Kako je objavljeno, saradnja je potpisana na godinu dana.

NEMANJA NENADIĆ (pod ugovorom)

Srpski košarkaš Nemanja Nenadić nastavlja karijeru u Poljskoj. On je pojačao ekipu Zjelone Gore, sa kojom će igrati u domaćem prvenstvu i VTB ligi.

DRAGAN APIĆ (pod ugovorom)

Proveo je minulu sezonu u dresu podgoričke Budućnost, a naredne će igrati u Poljskoj. Potpisao je ugovor sa Zjelonom Gorom, koju sa klupe predvodi srpski stručnjak Oliver Vidin. Apić se tako vraća u VTB ligu, gde je branio boje Lokomotive Kubanj, a društvo će mu praviti još jedna bivši Zvezdin košarkaš – Nemanja Nenadić.

Foto: Zjelona Gora, TviterFoto: Zjelona Gora, Tviter

STEFAN POT (slobodan igrač)

Bivši košarkaš Partizana i FMP-a je minulog leta pojačao Igokeu. Sa timom iz Laktaša parafirao je jednogodišnju saradnju. Ona je ovog leta istekla, ali još uvek nema informacija da li će mu biti ponuđena nova.

STEFAN ĐORĐEVIĆ (pod ugovorom)

Napustio je povremeni reprezentativac Srbije redove FMP-a posle četiri godine i odlučio da karijeru nastavi u Igokei. Rođeni Leskovčanin je imao zapažnu ulogu u dresu Pantera minule sezone sa 7,3 poena i 4,4 skoka u proseku po nastupu. Sa timom iz Laktaša će imati priliku da igra i u FIBA Ligi šampiona.

STEFAN BIRČEVIĆ (pod ugovorom)

Posle polusezone u dresu Burse, Stefan Birčević ima novi klub. Potpisao je jednogodišnji ugovor sa rumunskim Klužom.

DEJAN TODOROVIĆ (pod ugovorom)

Dejan Todorović je minulog leta potpisao dvogodišnji ugovor sa ekipom Tenerifa. Pred početak sezone je doživeo tešku povredu, pa je propustio čitavu takmičarsku godinu za nama. Ovog leta će imati priliku da se pripremi za napore koji ga očekuju u narednoj sezoni i pokaže zašto je svojevremeno u ekipu Ćusa Vidorete stigao kao veliko pojačanje.

ILIJA ĐOKOVIĆ (slobodan igrač)

Bivši igrač Borca i FMP-a je minulog leta parafirao jednogodišnji ugovor sa Splitom. Saradnju mu je istekla, pa je trenutno slobodan igrač. Nema informacija o potencijalnom produžetku saradnje sa hrvatskim timom.

NENAD MILJENOVIĆ (slobodan igrač)

Minulu sezonu je proveo u Japanu, gde je zajedno sa Stevanom Jelovcem branio boje Sanen Neofiniksa. Istekao mu je ugovor sa ovom ekipom i u potrazi je za novim angažmanom.

NIKOLA JOVANOVIĆ (slobodan igrač)

Bivši centar Crvene zvezde je minulog leta potpisao jednogodišnju saradnju sa Igokeom. Nije poznato u ovom trenutku da li je u planovima Dragana Bajića za narednu sezonu, ali se čini da bi mogao da potraži novi klub s ozbirom da su Igosi već angažovali tri nova centra (Stefan Đorđević, Nikola Tanasković i Dešon Stivens).

OLIVER STEVIĆ (pod ugovorom)

Kako je i zvanično potvrđeno, Oliver Stević će i naredne sezone braniti boje Gran Kanarije. Iskusni košarkaš je u novembru minule godine stigao u redovime tima sa Kanara, a ostaće deo ekipe i do leta 2022. godine.

ALEKSANDAR CVETKOVIĆ (slobodan igrač)

Počeo je minulu sezonu u Megi, ali se kratko zadržao. Prihvatio je poziv iz Španije i vratio se u redove Estudijantesa. Sa studentima je pregodinu dana prafirao ugovor na jednu sezonu, s ozbirom da nema informacija o njegovom ostanku u klubu, možemo da zaključimo da je slobodan u izboru nove sredine.

ĐORĐE GAGIĆ (slobodan igrač)

Prošle sezone je branio boje litanskog Lijetkabelisa, u koji ga je doveo bivši trener Partizana Nenad Čanak. Bivši centar crno-belih pregovara sa klubom oko produžetka saradnje.

IVAN PAUNIĆ (slobodan igrač)

Iskusni srpski košarkaš je minule sezone branio boje Lokomotive Kubanj. Pre godinu dana je parafirao saradnju na jednu sezonu, što znači da mu je istekao ugovor.

NIKOLA RADIČEVIĆ (pod ugovorom)

Bivši košarkaš Crvene zvezde karijeru nastavlja u Litvaniji. Parafirao je saradnju sa Lijetkabelisom i u sezoni pred nama će igrati pod vođstvom Nenada Čanka.

DUŠAN RISTIĆ (pod ugovorom)

Posle Srbije, SAD, Italije, Rusije put je odveo Dušana Ristića u Španiju. Nekadašnji centar Crvene zvezde postao je ovog leta novi košarkaš Fuenlabrade, sa kojom je potpisao ugovor na godinu dana.

VASILIJE PUŠICA (slobodan igrač)

Bivši košarkaš Partizana je minulog leta potpisao jednogodišnju saradnju sa Dinamo Sasarijem. Nije imao sreće, kako je sredinom sezone doživeo tešku povredu. Ugovor sa italijanskim klubom mu je istekao.

VOJISLAV STOJANOVIĆ (pod ugovorom)

Prošle sezone je zbog papiroloških problema upisao samo jedan nastup u dresu Fortituda iz Bolonje. Ovog leta je promenio sredinu, potpisao je ugovor sa Mantovom, pa će se takmičiti u drugoj italijanskoj ligi.

GORAN HUSKIĆ (pod ugovorom)

Iskusni centar je leta 2019. godine parafirao trogodišnju saradnju sa Burgosom. To znači da mu je ostala još jedna godina u ugovoru, a minulu sezonu je proveo na pozajmici u Bilbau. Burgos se ovog leta rastao sa trenerom Đoelom Penarojom, koji se preselio u Valensiju, da bi ga na klupi Mirafloresa zamenio hrvatski stručnjak Žan Tabak. Ostaje da se vidi da li ima 29-godišnjeg srpskog centra u planovima za narednu takmičarsku godinu.

Pišu: Đorđe MATIĆ, Strahinja KLISARIĆ, Nikola MILORADOVIĆ


tagovi

Nikola MilutinovBoban MarjanovićNikola KalinićStefan JovićBogdan BogdanovićNikola JokićMiroslav Raduljica

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara