(© Star sport)
(© Star sport)

Svetislav Pešić: Košarka u Srbiji postaje sredstvo, a ne cilj! Ako se to ne promeni svi će nam se smejati

Vreme čitanja: 4min | pon. 24.07.23. | 17:15

„Igračima su se promenili prioriteti u odnosu na pre 20 godina“, kaže selektor na početku priprema za Mundobasket

Možda bismo ipak morali da verujemo selektoru. Onom koji nas je poslednji doveo na krov planete. Bilo je problema i te 2002. pred turnir u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i na samom Prvenstvu sveta, ali je Svetislav Pešić, mimo očekivanja, doveo reprezentaciju do zlatne medalje. Sad niko odličje ne pominje, između ostalog zbog činjenice da za Srbiju (opet) neće igrati Nikola Jokić. I nije mu prvi put...

Neće ni Vasilije Micić, ni Nikola Kalinić, što automatski srozava šanse da se uradi nešto vredno pomena na Filipinima, zbog čega se fokus pomera na eventualni plasman na Olimpijske igre naredne godine u Parizu.

Izabrane vesti

Zato je prvo obraćanje javnosti po saopštavanju preliminarnog spiska kandidata za državni tim (a na njemu je 20 košarkaša) provereni stručnjak iskoristio da objasni javnosti zašto nema pojedinaca. Pre svih Jokića.

Nema tajne, pretpostavljam da su svi razočarani, jer se uvek prvo pomisli da je nešto urađeno, a prava istina je ona koju saopštavam, nemam nijednog razloga da ne kažem istinu. Sa svim igračima su obavljeni razgovori, igračima su se promenili prioriteti u odnosu na pre 20 godina, a i tada je bilo otkazivanja iz različitih razloga. Kada sam vodio reprezentaciju u prvom mandatu, otkazivale su legende, NBA igrači, svi jer se nisu osećali spremnim da odgovore zahtevima. Uvek postoje subjektivni razlozi, a neću da ulazimo u detalje i kažemo „zbog ovog ili onog“ da nešto nije bilo. Razgovori su bili na gospodskom nivou, prihvatam ih. Svi su razočarani, pa i ja“, pojasnio je Svetislav Pešić.

U ime onih koji su se okupili na početku priprema (zvanično, od 28. jula) precizirao je ambicije u Aziji.

„Naši ciljevi se neće menjati, želimo da idemo na Olimpijske igre po svaku cenu. Ako bude nekih drugih ciljeva, nosićemo se sa njima. Znamo u kojoj zemlji živimo i koliko je ljudima ovo važno. Što se tiče spiska koji je važan za mene, Savez i ekipu, mi smo već 28. juna obavestili sve kandidate za nacionalni dres, kao i njihove klubove. Nije bilo nikakvih skrivanja, sve je bilo zvanično urađeno. I po pravilima NBA, sve je urađeno, liga je dala dozvolu našim igračima da se stave u program reprezentacije... Mi smo ispoštovali sve stvari“.

Nikola Jokić nije ispoštovao poziv, što je selektor obrazložio rečima da se as Denvera ne oseća spremnim da preuzme odgovornost. Ostaje samo pitanje zbog čega je čekao mesec dana da saopšti kako neće igrati. A to je postalo jasno prilikom Pešićevog odgovora na pitanje kad je dobilo definitivno Jokićevo „ne“.

“Danas“.

Zato su tu: Avramović, Beslać, Bogdanović, Dobrić, Davidovac, Jaramaz, Nikola Jović, Stefan Jović, Marinković, Milutinov, Nedović, Petrušev, Pokuševski, Radanov, Ristić, Smailagić, Simanić, Topić, Trifunović.

Deluje na prvi pogled da nam nedostaje klasičan plej.

„Niko danas nema klasičnog plejmejkera. To nije ni Micić. Dobra stvar je da je Avramović u formi, maksimalno motivisan, verujem u njega, kao i u Jovića, jednog od najboljih plejmejkera koji se pojavio na našim prostorima i šire. Voleo bih da se situacija u njegovoj porodici popravi, njegova porodica bi takođe volela da on igra... Gudurić je pokazao da može da igra na toj poziciji dobro, igrao je u Fenerbahčeu, pa i u reprezentaciji. Znate od Jaramaza šta može da uradi, koliko je važan... Protiv Grčke je pokazao mnogo i bio jako važan. Verujem im, oni bi takođe trebalo da veruju sebi“.

Iskoristio je Pešić priliku da se javno zahvalim igračima koji su učestvovali u kvalifikacijama, a novinare je interesovalo da li je, iz tog kadra, bilo mesta za Zašto nema Marka Jagodić Kuridžu.

Marko je sjajna osoba, igrač... Sada je došlo vreme da odgovornost preuzmu mladi igrači: Simanić, Pokuševski, Petrušev, Jović... Niko nikad nije isključen“,

Poslednja Pešićeva rečenica inicirala je pitanje da li isto važi za Miloša Teodosića i da li je Pešić olabavio stav o eventualnom pozivanju stranaca u reprezentaciju?

“Na prvo pitanje je već ranije odgovoreno, ne moramo da se vraćamo na to. Kada pričamo o strancima, u ovom trenutku nije potreban na pozicijama na kojima se obično dovode. Jednog dana će se to desiti i u reprezentaciji Srbije, ali sigurno neće dok sam ja selektor. Nemam nikakav problem sa strancem u reprezentaciji, ako zadovoljava određene kriterijume i ispunjava uslove. Nismo sami na svetu, sve zemlje u okruženju igraju sa strancima, neke su menjali po petoricu, šestoricu. Čak i neke od najboljih selekcija, poput Španije, imaju strance... Košarka je globalni sport, sve je moguće da se desi, ali stranac koji nam je potreban nije se još pojavio“.

Zato se pojavio Nikola Topić koji blista na Prvenstvu Evrope za juniore u Nišu.

„Sjajan igrač i momak, svi ga vole. Hajde da mu poželimo da sa juniorima napravi dobar rezultat, možda i osvoji medalju. Završio bih, ako smem, ovim: ako se ne popravimo, mi u srpskoj košarci, a znamo da su igrači najbolji deo toga, svi ćemo biti srećni da se kvalifikujemo za velika takmičenja, jer medalja neće biti. Mi imamo situaciju u Srbiju da košarka postaje sredstvo za ciljeve, a ne cilj. Kada je bila cilj, bilo je fantastičnih rezultata. Sada je košarka sredstvo, a ako se to ne promeni, smejaće nam se svi. I oni sa suprotne strane, levo od nas prema Italiji. Podržite igrače, jer imaju srce, znanje i talenat“, poentirao je Svetislav Pešić.


tagovi

košarkaška reprezentacijakošarkaška reprezentacija SrbijeSvetislav PešićMundobasketMundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara