Janis Adetokunbo i Demijan Lilard (©AFP)
Janis Adetokunbo i Demijan Lilard (©AFP)

Titula i ništa drugo: Milvokijev supertim prvi favorit NBA lige, napad mora da nadoknadi ono što odbrana dozvoli

Vreme čitanja: 3min | čet. 28.09.23. | 11:18

Janis Adetokunbo i Demijan Lilard u tandemu garantuju dobru zabavu, ali da li i šampionsko prstenje za Bakse?

Janise, je l sada sve OK?

Ovako su se verovatno rukovodioci Milvokija obratili Janisu Adetokunbu nakon što je ozvaničeno da će Demijan Lilard naredne dve godine provesti u Baksima. Jer sa tim potpisom, bar na papiru, uprava kluba mu je oduzela svaki argument da nastavi sa pričama o mogućem odlasku zbog toga što u Milvokiju ne vidi šampionske ambicije.

Izabrane vesti

Ovakvi trejdovi prosto menjaju krvnu sliku cele lige. I domino efekat će se tek osetiti, pošto će se pola lige otimati za Džrua Holideja. Portland Trejlblejzersi su odlučili da grade tim za budućnost i neće ga držati. Već se pominju Majami, inače je važio za prvog favorita za Lilardov potpis, Boston, Filadelfija, Golden Stejt...

Odlaskom jednog od najboljih defanzivaca lige Baksi su svakako mnogo izgubili. Ali se u Milvokiju nadaju da će sa Lilardom ofanzivno dobiti više no što će izgubiti u odbrani. Možda još više, nadaju se da će ovim potezom ubediti Adetokunba da ostane i posle 2025. godine kada će postati slobodan igrač ako odbije opciju za narednu sezonu.

Da se ne lažemo, zadržati Janisa je ovde bio prvi cilj, samo što je veliko pitanje da li se bilo ko pre Milvokija baš ovoliko potrudio da oraspoloži prvu zvezdu. Dovodili su i drugi najveće asove, ali su imali i poneki pik na draftu u rukavu. Baksi su već potrošili sve pikove prve runde za narednih sedam godina. Ako bi Adetokunbo ipak rešio da ode 2025, Milvoki bi bio u ozbiljnom problemu.

Na sve ili ništa dakle. Na titulu ili godine mučenja. Morao bi to i Janis da ceni. Posebno zato što nikada nije imao saigrača kakav je "Dejm" Lilard. U raznim projekcijama NBA eksperata ističu se recimo pik’n’rol mogućnosti njih dvojice. Izračunali su statističari: više poena od Lilarda iz pik’n’rola u NBA ligi obezbeđuje samo Luka Dončić. Nebitno da li ih on postiže ili neko od saigrača kome će dodati loptu.

Pride, Lilard je tih 1,16 poena po posedu iz pik’n’rola isporučivao igrajući uz mnogo gore košarkaše od Janisa. Najčešći partner mu je bio rezervni centar Trejlblejzersa Dru Jubenks. Tandem sa Adetokunbom? To se ne da čuvati. Stavi još trojicu šutera sa strane – drama.

Neće to naravno ići tako glatko. Dolazak Lilarda će potpuno promeniti fizionomiju tima. Plejmejkeri su u Milvokiju uglavnom imali defanzivne uloge. Lopta je bila u Janisovim rukama. Sa Lilardom će se to promeniti. A biće to velika promena i za samog Lilarda, koji nije imao ol-star saigrača otkako je Lamarkus Oldridž napustio Portland na leto 2015. godine. Sada ima ne samo Janisa, nego i Krisa Midltona, ol-stara iz 2022. godine. Prošlu sezonu su mu povrede osakatile.

Odbrana će biti drugi deo “domaćeg“ za struku. Defanzivca kakav je Holidej neće naći. On je uvek imao nezahvalan zadatak da čuva najopasnijeg protivničkog beka ili čak krilo. Sada bi u startnoj petorci mogao da ga odmeni Pet Konaton, Džej Krauder bi mogao da se zaleti na viša krila, a Baksi se nadaju i da će Mardžon Bočemp, 24. pik sa drafta 2022, izrasti u sličan profil igrača.

Niko tu nije ni izbliza Holidejov nivo što nas vraća na onu početnu misao: napad mora da nadoknadi sve ono što odbrana dozvoli.

I to je sasvim okej, jer sa dolaskom Lilarda Baksi su stvorili novi "supertim“. I mada ima i onih koji tvrde da bi Holidejov sledeći potez, zavisno od kluba koji izabere, mogao da ima i veći uticaj na šampionsku trku, američke kladionice su već reagovale. Milvoki je sada prvi favorit za NBA titulu, aktuelni vladar Denver pao je na drugo mesto, slede Boston i Finiks...

Sad, ako Holidej ode u Boston i taj bi raspored mogao da se promeni, ali da se ne kažemo: o trejdu Lilarda u Milvoki sudiće se samo na osnovu jednog – da li će Baksi da uzmu titulu ili neće?


tagovi

Milvoki BaksDemijan LilardJanis AdetokunboDžru Holidej

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara