Džoel Embid (AFP)
Džoel Embid (AFP)

Trend naturalizacije se nastavlja: Francuzi Kameruncem Embidom odgovorili na "Španca" Brauna

Vreme čitanja: 2min | sre. 13.07.22. | 10:32

Poput Amerikanca, ni centar Siksersa nije imao nikakve sportske ni direktne rodbinske veze sa državom čiji je pasoš dobio

Još se nije slegla prašina oko naturalizacije Amerikanca Lorenca Brauna koji je, zlobnici bi rekli, prvi put video Španiju kada je došao po pasoš, a iz Francuske stiže informacija da je jedan od najboljih centara na svetu, Kamerunac Džoel Embid dobio francusko državljanstvo.

Za razliku od Brauna koji, hajde da se malo našalimo, možda može da nabode koju špansku reč, centar Siksersa tečno govori francuski, jedan do dva zvanična jezika u Kamerunu. Ali, kao što ni Amerikanac nikada nije živeo na Pirinejima, tako ni Kamerunac nije bio nikad rezident Francuske.

Izabrane vesti

Sve to je već izazvalo polemiku u francuskoj javnosti, koja je "sa zakašnjenjem" dobila vest da je Embid postao njihov "sunarodnik".

Kako navodi L'Ekip, Službeni glasnik Francuske Republike je 5. jula objavio da je Embid dan ranije dekretom dobio pasoš. Međutim, niko se nije u medijima "pohvalio" tom činjenicom, ni Košarkaška federacija Francuske (FFBB), ni sam igrač, niti država, već su do te informacije slučajno došli oni koji su u "moru" papira tražili neke potpuno druge podatke.

Čak i kada je pre nekoliko meseci Embid započeo postupak za dobijanje državljanstva, bilo je veoma šturih informacija iz javnih ustanova. Tek povremeno, vrlo oprezno je neko iz FFBB komentarisao, čekajući završetak procesa i formalizaciju.

Igrač je ipak preko svojih agenata i savetnika još ranije rekao da je postupak pokrenut na zahtev FFBB...

Naravno, ova dva slučaja nisu prva dva u kojima igrači koji nemaju direktne rodbinske ili sportske veze sa nekom državom, dobijaju njen pasoš. Ali do sada su igrače naturalizovale reprezentacije koje nisu bile iz vrha evropske košarke...

"Ovo nije dobro. Iz novina sam saznao da će Braun biti naturalizovan, a još više brine to što se radi o igraču koji nema nikakve dodirne tačke sa našom zemljom", bila je između ostalog reakcija kapitena Španije Rudija Fernandeza posle odluke španskih vlasti da daju pasoš američkom plejmejkeru.

Biće zanimljivo da li će se i sada, kada je evidentno da je sve izrazitiji trend naturalizacije odličnih igrača, opet oglasiti neko...


tagovi

Džoel EmbidLorenzo Braun

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara