Foto: FIBA
Foto: FIBA

Umalo da i Libanci uzmu meru Francuzima koji se sada bore da budu 17.

Vreme čitanja: 2min | uto. 29.08.23. | 13:42

Okončana grupna faza za Francuze

Okončano je mučenje Francuza na ovogodišnjem Mundobasketu. Tim koji je imao ogromne ambicije, većina je mislila da mogu vrlo lako do medalje, umesto toga završavaju grupnu fazu poniženi sa samo jednom pobedom. Moglo je vrlo lako da i ta jedna pobeda izostane samo da je Liban imao malo više smirenosti i iskustva. Ovako su Francuzi nekako izvuklii pobedu sa 85:79.

Međutim to ne menja činjenicu da su odigrali šampionat ispod svakog očekivanja. Kanada ih je u prvom meču pregazila, a potom je Letonija sasvim zasluženo slavila u triler finišu. Sada umesto da se bore za medalju, boriće se za plasman između 17. i 32. mesta

Izabrane vesti

Najgori prezultat pre ovoga je bio 2010. godine na Svetskom prvenstvu u Turskoj. Tada je Francuska jedva prošla grupu kao četvrta, sa tri pobede i dva poraza. Pobedili su Liban i Kanadu, selekcija koja ih je na ovom Mundobasketu ponizila, ali tada su došli do osmine finala. Naleteli su na Tursku koja ih je bez velikih problema savladala i zvanično poslala na 13. mesto.

Francuzi su prvi put na Mundobasketu zaigrali još 1950. godine u Argentini. Bili su šesti. Čak 10 puta se nisu kvalifikovali, poslednji put to se dogodilo još 2002. godine kada ih nije bilo u Indijanapolisu.

Post dug 20 godina što se tiče učešća na Svetskim prvenstvima prekinuli su 2006. godine u Japanu. Tada su bili peti, a ubedljivo najbolje rezultate su pravili u Španiji 2014. godine i u Kini na prethodnom Mundobasketu 2019. godine. Osvajali su bronzane medalje.

Što se tiče ovog meča. Propisno su se namučili Francuzi, da ne kažemo brukali jer ih je inače smireni Kole kritikovao na svakom tajm-aut. Na kraju su Libanci sami sebe pobedili sa nekim nesmotrenim greškama koje su Francuzi na kraju iskoristili da pogode otvorene šuteve.

Geršon Jabusele je bio najefikasniji sa 18 poena, jedan manje je ubacio Evan Furnije. Po 12 su dodali Nikolas Batum i Eli Okobo. Kod Libana izvanredno je odigrao Vael Arakje sa 29 poena.

GRUPA H

Liban - Francuska 79:85

/Arakji 29 - Jabusele 18/

Kanada - Letonija



tagovi

Mundobasket 2023košarkaška reprezentacija Francuske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara