Kazis Maksvitis i Jonas Valačijunas (©fiba.basketball)
Kazis Maksvitis i Jonas Valačijunas (©fiba.basketball)

Valančijunas surovo iskren: Pucali smo sebi u nogu! Litvanski selektor: Koštala nas pobeda protiv Amerike

Vreme čitanja: 2min | uto. 05.09.23. | 14:05

Litvanci potišteni posle poraza od Srbije u četvrtfinalu Mundobasketa

Izgleda da su senzacionalnim trijumfom nad prvim favoritom turnira, reprezentacijom SAD, Litvanci sebi napravili medveđu uslugu. Jer izabrali su Srbiju za rivala u četvrtfinalu i onda dobili ozbiljan šamar od Bogdana Bogdanovića i drugova. Nosili su se dobro sa Orlovima samo u prvoj četvrtini, a u nastavku je četa Svetislava Pešića vodila glavnu reč. U finišu i potpuno dominirala za konačnih 87:68.

Selektor Kazis Maksvitis je, očekivano, posle susreta bio veoma razočaran, a konstatovao je i da je trijumf nad Amerikancima, za koji je potrošena ogromna energija, koštao njegove pulene ispadanja u četvrtfinalu.

Izabrane vesti

"Kada pogledamo iz ove perspektive, iako tek treba da pogledamo snimak utakmice, verovatno nas je koštao", priznaje Maksvitis.

Bio je ovo u svakom smislu najgori nastup Litvanije na turniru.

"Najviše žalim što nećemo imati priliku da se iskupimo. Bio je ovo naš najslabiji nastup na šampionatu po pitanju energije, fizikalnosti i koncentracije. Biće interesantno videti snimak. Osećaj je da su Srbi čitav meč odigrali u većoj brzini, dok smo mi potrošili previše energije u prethodnim mečevima. Nema dileme koji je tim bio jači danas. Pali smo u jamu u najgorem trenutku - u četvrtfinalu. Fizičku, ali i emotivnu jamu".

Povrh svega, ne mogu Litvanci ni do direktne vize za Olimpijske igre. A ostala su im još dva meča do kraja šampionata u razigravanju za plasman.

"Ako nema mesta na Olimpijskim igrama, nema više ni motivacije da se igra. Posle ove utakmice ne možemo da budemo zadovoljni učinjenim. Analiziraćemo detaljnije kada se smire strasti".

Imao je litvanski selektor brojne probleme u sastaljanju tima, brojni igrači su otpali, neki otkazali, pa je poveo pet debitanata i posle sedam godina u državni tim vratio Vaidasa Karinijauskasa. Kako vidi budućnost reprezentacije?

"Imamo dobar tim, trenirali su dobro, radili naporno i imali smo lepo putovanje, šteta što se prevremeno završilo", jasan je Maksvitis.

---------

Izađi na crtu, ispuni dnevni zadatak sa Mundobasketa i osvoji deo nagradnog fonda od 200.000 dinara!

---------

Kapiten i lider ove reprezentacije, dugogodišnji NBA igrač, Jonas Valančijunas, ubacio je 11 poena Srbiji, uz četiri skoka, ali slobodno možemo da kažemo da ga je Nikola Milutinov u potpunosti nadigrao.

"Ništa nije funkcionisalo, ni napad, ni odbrana. Mučili smo se u napadu, pravili greške u odbrani. Možda smo bili previše mekani, dozvolili smo im da postižu lake poene. Pucali smo sebi u nogu", priča Valančijunas, ali i skida kapu Srbiji:

"Igrali su fizički, zaista dobro. Mi smo bili slabi u napadu, nismo se vraćali u odbranu, oni su trčali kontre posle naših grešaka, postigli tako veliki broj poena".


tagovi

Mundobasket 2023Kazis MaksvitisJonas ValančijunasLitvanijakošarkaška reprezentacija Litvanijekošarkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara