Tomas Van den Špigel (AFP)
Tomas Van den Špigel (AFP)

Veliki klubovi nemaju hrabrosti da napuste nacionalna prvenstva

Vreme čitanja: 2min | pon. 24.05.21. | 14:44

Prvi čovek ULEB-a Tomas Van den Špigel smatra da u kalendaru ima dovoljno prostora da ekipe igraju u nekoliko takmičenja tokom sezone

Bivši šampion Evrope sa CSKA i aktuelni predsednik ULEB-a, Tomas Van den Špigel, u razgovoru za "The Athletic" dotakao se neuspešnog formiranja fudbalske Superlige, ali i izneo ideje o preuređenju evropske košarke.

"Cilj bi trebao da bude da (finansijski) kolač u košarci postane veći, ali je on trenutno iste veličine. Sve što se sada događa jeste da veliki klubovi dobiju veće parče, a ostali manje. Cilj bi trebao da bude da svi dobiju što više", rekao je Van den Špigel.

Izabrane vesti

Fajnal for Evrolige - petak, 18.00: (2,70) CSKA (14,5) Anadolu Efes (1,55)

ULEB od koga se Evroliga osamostalila 2016. godine, prema njegovim rečima, ne protivi se uvećanju finansijske dobiti aktera, niti razvoju sporta.

"Ali moramo da shvatimo da košarku ne čine samo najbolji klubovi. Ispod njih je piramida koja može da trpi, posebno u Evropi. U košarci nas često porede sa SAD, ali tamo je potpuno drugačiji sistem, još od srednjoškolskog uzrasta. NBA je jedina profesionalna liga u (gotovo) jednoj zemlji, što olakšava promenu propisa ako je potrebno. Evroligaši smatraju da nam NBA model treba u Evropi. To je ono što ga povezuje sa fudbalskom Superligom u kojoj vlasnici žele da slede američki model. I mi želimo da promovišemo svoje najbolje igrače, ali moramo da poštujemo ono što je ispod najvišeg nivoa i da podržimo košarkašku bazu."

Van den Špigel ne očekuje da najveći klubovi napuste nacionalne šampionate i igraju samo mečeve u Evroligi.

"Nemaju hrabrosti da napuste državna prvenstva. Znaju da takvu odluku ne mogu da opravdaju na svojim tržištima i pred svojim navijačima."

Fajnal for Evrolige - petak, 21.00: (1,45) Barselona (15,0) Olimpija Milano (3,05)

Uveren je da priča o (fudblaskoj) Superligi, bez obzira na trenutnu pobedu UEFA nije završena.

"Koncept Superlige će se vratiti na dnevni red. Moramo da pronađemo integrisani model koji uzima u obzir međunarodno klupsko takmičenje, nacionalne lige i takmičenje reprezentacija. Sve ovo može da koegzistira, samo treba da nađemo pravi model", dodao je Belgijanac.


tagovi

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara