Viktor Vembanjama (©AFP)
Viktor Vembanjama (©AFP)

Vembanjama otkrio zašto nije potpisao za Barsu: Volim kada mi se stvari jasno kažu, čak i kad nisu prijatne

Vreme čitanja: 2min | sre. 28.12.22. | 10:07

Košarkaš koji će narednog leta najverovatnije biti izabran sa prvog mesta na NBA draftu bio na probi u Kataloniji

Mladi francuski košarkaš Viktor Vembanjama je u žiži javnosti otkako je počeo da pruža nestvarne partije u dresu Metropolitana i da izvodi neverovatne stvari sa vanserijskom građom. Zaludeo je klubove iz NBA, pojedini su počeli da se utrkuju sa što slabijim rezultatima, kako bi povećali svoje šanse da ga izaberu na draftu.

Iz NBA su čak kupili i prava na utakmice Metropolitana u Francuskoj, kako bi ljubitelji košarke u SAD mogli da se upoznaju sa budućom zvezdom i igračem kojem se predviđa da će biti jedan od najvećih u istoriji - i to prilično otvoreno. Pitanje je šta bi bilo da se pre četiri godine odlučio da potpiše za Barselonu.

Izabrane vesti

Naime, on je bio na probi u katalonskom klubu, imao mogućnost da parafira ugovor, ali mu se nije svidelo što ljudi iz kluba nisu posvećivali dovoljno pažnje manama u njegovoj igri.

"To je definitivno jedan od razloga, ali bilo je i drugih. Moram da napredujem i potrebni su mi izazovi. Volim kada mi se stvari jasno kažu, čak i kad nisu prijatne", rekao je Vembanjama u razgovoru za Le Parizijen.

Dobar stav mladog košarkaša kongoanskog porekla. Pritom puca i od samopouzdanja.

"Svakog jutra razmišljam kako ću biti prvi na NBA draftu. Da li mi se od toga vrti u glavi? Ne, štaviše, to me stimuliše".

Istakao je da nema preferencije po pitanju tima za koji bi voleo da nastupa u najjačoj ligi sveta, a čudno mu je što timovi namerno gube kako bi povećali šanse da ga angažuju.

"Čudna strategija, ali trudim se da ne mislim previše o tome. Čuo sam i da su u NBA razmatrali promenu pravila zbog slučajeva kao što je moj, ali ne dotiče me to".

Istakao je i da u reprezentaciji Francuske, za koju je debitovao u novembarskom FIBA prozoru, nosi broj 32 u čast Medžika Džonsona, a "kec" u Metropolitanu jer klub iz Pariza želi uvek da bude prvi.

Momak rodom iz Le Šenea je ponikao u sportskoj porodici. Otac Feliks je skakao u dalj, majka Elodi je igrala košarku, dok mu se sestra Iv takođe bavi košarkom profesionalno, a ima i zlatnu medalju sa Francuskom na U16 Evropskom prvenstvu. Tokom detinjstva je odrastao igrajući fudbal i trenirajući džudo.

"Ne znam koliko mladih talenata je propalo zbog lošeg okruženja, roditelja koji su želeli da žive svoje snove kroz decu. Imao sam sreće da budem okružen pravim ljudima i da sam imao divno obrazovanje", zaključio je Viktor Vembanjama.


tagovi

Viktor VembanjamaMetropolitanKK Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara