Arnas Butkevičijus Foto: Shutterstock
Arnas Butkevičijus Foto: Shutterstock

Vlasnik Ritasa: Odbili smo 500.000 evra od VTB lige

Vreme čitanja: 3min | sre. 13.01.21. | 11:30

"Nećemo igrati rusku ligu dokle god sam ja u klubu"

Ritas je od 2000. do 2010. godine osvojio pet nacionalnih titula, tri kupa, četiri regionalne lige i dva Evrokupa, pa se činilo da će na duže stati uz rame neprikosnovenom Žalgirisu, čak i postati stalni član Evrolige. Međutim od tada je ekipa iz Vulnjusa osvojila samo dva nacionalna kupa. Prošlog leta je istupila iz takmičenja pod jurisdikcijom Evrolige i priključila se FIBA. Ni to im ipak nije pomoglo da se konsoliduje, pa su ove sezone daleko od očekivanih rezultata. U domaćem šampionatu su trenutno za njih razočaravajućem četvrtom mestu sa skorom 9-5, a i na pragu eliminacije su već u grupnoj fazi Lige šampiona, što je izazvalo lavinu negativnih kritika koja se sručila na Upravu i Stručni štaba.

Većinski vlasnik kluba Darijus Gudelis ipak kaže da nema razloga za paniku.

Izabrane vesti

"Ne bežim od odgovornosti. Bole porazi, razmem navijače, ali niko iz Uprave neće istrčati na teren, šutnuti loptu, reći treneru s kojim igračima da igra ili koja akcija da se odigra", rekao je Gudelis sa "Basketnjuz".

Ističe da je njegov glavni zadatak onaj van terena, odnosno prvo da finansijski stabilizuje klub koji je u dugu 2.300.000 evra, napravljenom i zbog ranijih loših ugovora sa igračima.

"Više nećemo sa igračima u 32. godini da potpisujemo na tri sezone za preko 500.000 evra ukupno, iako su sezonu zarađivali samo 50.000 po godinu u prethodnim klubovima. Verovatno se nekome ne sviđaju ove stvari (promene), ali to ne znači da ćemo odustati od discipline. Tokom poslednjeg polugodišta vratili smo 180.000 evra duga, a ove godine planiramo da pokrijemo ukupno 340.000, praktično bez ikakvih komercijalnih prihoda (zbog korona virusa). Ovo je minimalna suma, ali vrlo je dobro što poverioci razumeju situaciju", dodao je prvi čovek Ritasa navodeći da je klub inkasirao 100.000 evra od internet prodaje koja je do pre samo tri godine bila ravna nuli.

Javnost spekuliše da Gudelis razmišlja da proda klub kako bi zaradio, kao i da je navodno imao ponude.

"Nikada me niko nije pitao da prodam akcije. Jedina ponuda koja je bila je da igramo VTB ligu. Prva je stigla pre tri godine, a sada su ponudili 500.000 evra pre nego što smo odlučili da idemo u Ligu šampiona. Bilo je i nezadovoljnih što smo izabrali FIBA umesto VTB. Ličnom sam obavestio o tome gradonačelnika Vilnjusa (grad je manjinski vlasnik kluba), ali samo da bih podelio informaciju, jer tu ponudu nismo ni razmatrali, pošto je neprihvatljiva za nas. Nećemo igrati rusku ligu dokle god sam ja u klubu", aludira Gudelis na činjenicu da je regionalna VTB liga pod kontrolom ruskih klubova.

Ipak finansije navijače ne zanimaju preterano, već rezultati koji nisu na nivou očekivanih, zbog čega upiru prstom u trenera Donaldasa Kairisa.

"Kada je smo letos potpisali Kairisa, nije bilo navijača, nijedne osobe iz košarke ili medija koja je rekla da je to loš izbor. Ekipa je takođe izgledala dobro. Upisali smo prvih šest pobeda sa prosečnom razlikom od 23 poena. Sve je izgledalo dobro, čak smo i u prvom meču sa Žalgirisom bili dobri. A onda kao da je neko pritisnuo prekidač, kada je sve stalo na terenu. Počele su da se nižu bolesti i povrede... Ehodasa nije bio u drugom duelu sa Žalgirsom. Iz koloseka su ispali Butkevičijus, Gaudlok... Krenuo je i virusa da nas napada. Džekson je u Ameriku, Gustis je morao na operaciju, sada je Kitsing operisao meniskus...", pojasnio je Gudelis.



tagovi

RitasFIBA Liga šampionaEvrokupKauno Žalgiris

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara