Vreme je za Kup! Večiti razdvojeni do finala

Vreme čitanja: 5min | čet. 15.02.18. | 11:32

Niš će od 15. do 18. februara ponovo biti domaćin borbe za Žućkovu levicu

Vreme je za Kup Radivoja Koraća! Posle većeg dela sezone i borbi koje su ekipe imale u KLS, ABA ligi, Evrokupu, odnosno u Evroligi, vreme ja za borbu za prvi trofej u sezoni. On ne donosi ništa materijalno u smislu promocije u neku od evropskih liga, ali je uvek važno ko će podići Žućkovu levicu jer obično ti timovi pored ponosa dobijaju i ogroman priliv samopouzdanja za završni deo sezone i borbu za trofeje u ligama.

I ove godine će, po deveti put, Niš biti domaćin, mečevi će se igrati u dvorani Čair, a učestvovaće osam timova - četiri iz ABA lige, četiri iz KLS-a. Turnir će trajati od 15. do 18. februara.

Izabrane vesti

Četvrtfinalni parovi Kupa su:

(1,85) FMP (hendikep -20,5) METALAC (1,85) (15. februar, 17.00 časova)
(1,85) CRVENA ZVEZDA (hendikep -30,5) BORAC (1,85) (15. februar, 19.30 časova)
(1,85) MEGA BEMAKS (hendikep -19,5) DINAMIK (1,85) (16. februar, 17.00 časova)
(1,85) PARTIZAN (hendikep -31,5) ZLATIBOR (1,85) (16. februar, 19.30 časova)

Termini polufinala su u subotu od 17 i 21 čas, dok je finale zakazano za nedelju, 18. februar, u 21 čas. Pobednik duela Crvena zvezda - Borac će u polufinalu ići na pobednika meča FMP - Metalac, dok će bolji iz meča Mega Bemaks - Dinamik ukrstiti koplja sa boljim iz okršaja Partizan - Zlatibor.

Titulu će ove sezone braniti Crvena zvezda, ekipa koja je osvajala ovaj turnir u četiri od poslednjih pet izdanja. A i ovoga puta će crveno-beli biti glavni favorit za titulu gledajući objektivni kvalitet.

Tim Dušana Alimpijevića je kroz Evroligu imao dosta prostora da napreduje i da što više očvrsne, tako da uz tu činjenicu, kao i sam kvalitet tima, treba očekivati da Zvezda ide do finala. Najavljeno je da će Pero Antić biti uz tim ovom turniru što je svakako veliko "pojačanje" za Zvezdu. Videlo se u Evroligi koliko znači crveno-belima.

Crveno-beli će početi svoj nastup duelom protiv Borca u četvrtfinalu gde će objektivno biti veliki favorit za pobedu i gde može da se proba za hendikepom, a zanimljivo, sve do finala nećemo moći da gledamo večiti derbi. Logično, ako Zvezda i Partizan dobiju sve svoje duele do tada.

Naravno, najveći kandidat uz Zvezdu biće Partizan. Crno-beli će u prvom meču na turniru igrati protiv jedinog debitanta na turniru, ekipe Zlatibora iz Čajetine. Biće to veliko iskustvo za tim sa Zlatibora, ali i šansa za tim Nenada Čanka da napadne trofej u ovoj sezoni. Kao i u slučaju Crvene zvezde, očekuje se ubedljiva pobeda crno-belih tako da možete da probate sa hendikepom.Sama činjenica da je Partizan izgubio i svaku šansu da se plasira na fajnal-for ABA lige govori da će crno-beli biti možda malo u psihičkom padu zbog toga posle poraza od Olimpije u Ljubljani, ali to može da bude s neke strane i dobro po tim Nenada Čanka kada se gleda sam Kup. Moći će crno-beli da se fokusiraju na ovo takmičenje i da igraju maksimalno.

Od abaligaških klubova tu su i FMP i Mega Bemaks. Realno, to su dva najveća favorita za osvajanje posle večitih rivala.

Ova dva tima su se sastala nedavno u ABA ligi, bio je to meč na jednu loptu (presudio Jaramaz u poslednjoj sekundi). To nam govori da se radi o ekipama slične snage. Nema sumnje da će i Mega koju predvodi Dejan Milojević pokušati da ponovi uspeh od pre dve godine i domogne se Žućkove levice.

Doduše, FMP je ove sezone igrao malo bolje od Mege. Panteri će u prvom meču na turniru odmeriti snagu s Metalcem iz Valjeva. To je tim koji u dosadašnjem delu KLS lige ima skor 11-7. Najbolj poenter ekipe je Đukan Đukanović koji postiže 18 poena i šest skokova po utakmici. Tim Metalca predvodi trener Mihailo Poček. Ipak, deluje da je FMP Vladimira Jovanovića favorit u tom meču gledajući sastav na papiru, iskustvo i formu.

Iz KLS-a će na turniru u Nišu biti još i Borac, Zlatibor Čajetina i Dinamik.

Borac Raška Bojića će morati na Zvezdu u četvrtfinalu, nije imao sreće na žrebu, i realno su male šanse da Čačani mogu nešto da urade. Da se igra u Čačku, verovatno bi više namučili branioca titule kao ekipa koja je poznata po dobrim rezultatima na domaćem parketu.

Zlatibor Čajetina je jedini debitant na Kupu Radivoja Koraća i biće interesantno videti kako će se ova ekipa odupreti Partizanu u četvrtfinalu. Ovo im je najveći uspeh u istoriji kluba pošto su učešće na ovom turniru zaradili pobedivši u Kupu Srbije savladavši Metalac u finalu s 80:71. Koliko ovom timu znači odlazak na Kup pokazuje i činjenica da je po plasmanu u Čajetini priređena proslava i vatromet u čast košarkaša. Ekipu predvode iskusni Dragoslav Papić i Radomir Marojević, a trener je Vanja Guša.

Na kraju, ali ne najmanje bitno, tu je i Dinamik. Posle odlaska iz Partizana Miroslav Muta Nikolić ponovo je seo na klupu Dinamika i sada će sa dorćolskim timom probati da uradi nešto više na Kupu.  U prvom kolu igra protiv Mege, a ukoliko uspe da se plasira dalje, Nikolić bi mogao eventualno da se sastane u polufinalu s Partizanom. Videćemo koliko je iskustva skupio Mutin tim igrajući u KLS i ABA 2 ligi.

Dodajmo i to da će paralelno sa seniorskim turnirom biti održan pionirski Mini kup Srbije za igrače rođene 2003. godine i mlađe.

Kup Srbije su pod imenom “Kup Radivoja Koraća” do sada su osvajali:

2003. FMP
2004. Crvena zvezda
2005. FMP
2006. Crvena zvezda
2007. FMP
2008. Partizan
2009. Partizan
2010. Partizan
2011. Partizan
2012. Partizan
2013. Crvena zvezda
2014. Crvena zvezda
2015. Crvena zvezda
2016. Mega Leks
2017. Crvena zvezda

KUP RADIVOJA KORAĆA

ČETVRTFINALE

Četvrtak:

17.00: (1,85) FMP (hendikep -20,5) METALAC (1,85)
19.30: (1,85) CRVENA ZVEZDA (hendikep -30,5) BORAC (1,85)

Petak:

17.00: (1,85) MEGA BEMAKS (hendikep -19,5) DINAMIK (1,85)
19.30: (1,85) PARTIZAN (hendikep -31,5) ZLATIBOR (1,85)

*** Kvote su podložne promenama

PIŠE: Strahinja KLISARIĆ


tagovi

Kup Radivoja Koraća

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara