Košarkašice Srbije (Foto: fiba.basketball)
Košarkašice Srbije (Foto: fiba.basketball)

Za nastavak pobedničkog niza protiv Belgije, mesto u olimpijskim kvalifikacijama i korak bliže medalji

Vreme čitanja: 3min | čet. 22.06.23. | 12:40

Košarkašice Srbije se u četvrtfinalu Evropskog prvenstva sastaju sa dobro poznatim rivalom

Išle su možda zaobilaznim pute, ali stigle su košarkašice Srbije do četvrtfinala Evrobasketa. Dobile Veliku Britaniju u uzbudljivom i tesnom duelu za mesto među osam najboljih i tako još jednom potvrdile kvalitet. Da je Mađarska bila samo loš dan.

Sada im predstoji još teži zadatak. Iako su skinule veliki teret pobedom u prvom eliminacionom meču na šampionatu, susreće se izabranice Marine Maljković sa jednim od glavnih favorita za zlatno odličje, ali i starom mušterijom - Belgijom (15.00).

Izabrane vesti

Ulog je veliki. Pobeda ne donosi samo plasman u polufinale protiv boljeg iz duela između Francuske i Crne Gore (18.00), već i mesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre. Poraz ne znači da ga neće obezbediti, jer sa kontinentalne smotre će šest ekipa izboriti priliku da se bori za turnir u Parizu, računajući i Francusku kao domaćina Igara, ali će ipak učestvovati u kvalifikacijama.

Iako je Belgija pokazala ozbiljan kvalitet, više nego ubedljivo savladala Izrael (108:59) i Češku (84:41), a potom i Italiju (72:64) u grupnoj fazi, nije na samitima najboljih evropskih selekcija umela sa Srbijom. Dobila je 2008. prvi meč u okviru A divizije (73:60), a već od narednog je krenula serija srpskih košarkašica (78:71). slavile su potom i 2011 (82:70), pa se osam godina nisu sastajale u okviru Evropskih prvenstava, da bi 2019. u Zrenjaninu, Nevena Jovanović, Sonja Vasić i Jelena Bruks donele trijumf Srbiji u poslednjim trenucima.

GRANICA ZA POENE SAŠE ČAĐO U KLADIONICI MOZZART - 8,5

Na putu ka zlatu su pre dve godine izabranice Marine Maljković ponovo u foto finišu došle do trijumfa. Ostale su staložene u neizvesnoj završnici i dobile 74:73. Otišle u finale i potom dobile Francusku u borbi za zlato.

Saša Čađo je bila deo selekcije koja je savladala Belgiju 2019. na Evropskom prvenstvu u Srbiji, a sada su Belgijanke prvi favorit za zlato.

"Verujem da će Belgijanke biti i ekstra motivisane zbog svega toga. Na poslednja ddva takmičenja smo uspele da im uzmemo te pobede. To im je sigurno dodatna motivacija", istakla je Čađo i dodala: "Uopšte ne razmišljamo previše o njima. Foksurana sam i koncentrisana na to što treba da uradim da bi se utakmica pobedila. Ne interesuje me ko je prvi, drugi ili peti na tabeli. Kada izađeš na teren, ne potcenjuješ nikoga. To je teren, to je sport, tu se takmičiš, nadmećeš. Neko bude više, neko manje kvalitetniji, ali ti si tu da pokažeš šta si radio ta dva meseca, dok si se spremao za takmičenje. Ideš da daš sve od sebe i napraviš što bolji rezultat".

GRANICA ZA POENE EME MESEMAN U KLADIONICI MOZZART - 19,5

Ema Meseman je i dalje glavna figura u belgijskoj selekciji. Trenutno je najbolji strelac (22,3 poena) i najkorisnija košarkašica takmičenja (30,7 indeks). Imaće Tina Krajišnik i visoke igračice naše selekcije pune ruke posla, ali motiva im neće nedostajati.

Ivana Katanić dobro zna šta čeka naše košarkašice, s ozbirom da je prvi inostrani angažman imala u Mehelenu.

"Igrala sam sa tri devojke koje su sada ovde. Sve su one veliki takmičari, ali nemaju ono što mi imamo. I to stvarno mislim. Razradile smo plan. Treba da se pridržavamo toga. U stom slučaju ne bi trebalo da bude problema. Daćemo sve od sebe, naravno. Znako koliko je ova utakmica bitna. Potrudićemo se da pobedimo. Posebno u o vako bitnim utakmicama, kakva je četvrtfinale, prelomi želja da se osvoji svaka lopta, da ta ničija lopta uvek bude naša", rekala je Katanić pred četvrtfinale.

EVROBASKET 2023 - ČETVRTFINALE

Četvrtak

Mađarska - Češka U TOKU

15.00: (1,25) Belgija (17,0) Srbija (4,40)

18.00: (1,17) Francuska (20,0) Crna Gora (5,50)

20.45: (1,17) Španija (20,0) Nemačka (5,50)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Košarkašice SrbijeEvrobasket 2023Marina MaljkovićSaša ČađoTina Krajišnik

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara