Šaj Gildžus Aleksander i Luka Dončić (©FIBA)
Šaj Gildžus Aleksander i Luka Dončić (©FIBA)

Za privilegiju polufinala i megdan sa Srbijom: Ko je bolji, Luka ili Šaj i ko nam više leži – Slovenija ili Kanada?

Vreme čitanja: 3min | sre. 06.09.23. | 11:02

Nisu samo Luka Dončić i Šaj Gildžus Aleksander

Srbija je svoj četvrfinalni zadatak uradila sa maksimalnom ocenom i tako zaslužila pravo da u miru odgleda preostale mečeve sa akcentom na duel Slovenije i Kanade, jer baš u tom sudaru saznaće i sa kim će se porvati za medalju.

E sad, logika kaže da bi ovde trebalo navijati za Kanađane, jer bi u slučaju njihove pobede Srbija i definitivno obezbedila plasman na Olimpijske igre pošto bi bila jedna od samo dve evropske selekcije u polufinalu.

Izabrane vesti

Međutim, logika često napusti srpske glave, posebno kad je košarka u pitanju. Jeste da je viziranje karata za Pariz bio osnovni cilj pred Mundobasket, ali Srbi ne bi bili to što jesu u košarci kada ne bi uvek imali maksimalne, pa često i nerealne ambicije. Stoga i ne čudi što se pred poslednje četvrtfinale uveliko priča ne o tome ko je bolji, nego o tome s kim bi se Srbi lakše nosili: sa Slovenijom ili sa Kanadom?

Jedna škola mišljenja kaže: OK, Luka Dončić je nezadrživ, ali na svim drugim pozicijama smo bolji od Slovenaca, pa neka on i isporuči svojih 30 poena – biće malo. I biće idealna prilika da se Slovencima osvetimo za ono finale Evrobasketa iz 2017. godine. Druga škola kaže: pusti to, Kanada jeste individualno moćna, ali nema iskustvo igranja na ovom nivou, pa bi vrlo lako mogla da uđe u divljanje što bi naši asovi i te kako umeli da iskoriste.

Iskreno, nismo pametni, znamo samo da ćemo sa posebnom pažnjom pratiti okršaj Dončića i Šaja Gildžus Aleksandera. Mada su Slovenija i Kanada mnogo više od toga. Mada je sasvim jasno da su njih dvojica prve udarne igle ekipa. I udariće sada jedan na drugoga.

Prošle sezone se to desilo dva puta u NBA ligi. Dončićeva “slabija” partija bila je ona u kojoj je upisao tripl-dabl učinak sa 31 poenom, 16 skokova i 10 asistencija. Prosek za obe utakmice bio je 34,5 poena, 13,5 skokova i devet asistencija uz 24 ubačena bacanja iz 29 pokušaja. Ni Gildžus Aleksander nije sedeo skrštenih ruku, naprotiv, njegov prosek u ta dva okršaja Oklahome i Dalasa bio je takođe zastrašujuć: 40 poena, šest asistencija, četiri skoka uz šut iz igr 29/50.

Sve skupa, trenutno su poravnati na skoru 4/4 u NBA ligi, a dobru igru iz klupske sezone samo su preneli na Svetsko prvenstvo, pa Dončić u proseku beleži 26,4 poena uz 7,4 skokova i 6,8 asistencija. Šaj je vrlo blizu sa 23,8 poena, 6,6 skokova i 5,2 asistencije.

GRANICE IGRAČA

29,5 – Luka Dončić

26,5 – Gildžus Aleksander

12,5 – Majk Tobi

9,5 – Dilon Bruks

Možemo očekivati da će oni svoje dati i u četvrtfinalu, a pitanje je samo: ko će imati veću pomoć sa klupe. Dosadašnje partije nagoveštavaju da bi u Kanadi to mogli da budu Dilon Bruks, Ar-Džej Beret ili Keli Olinik, trojica preostalih reprezentativaca sa dvocifrenim košgeterskim učinkom, mada i Lu Dort ume da bude i te kako nezgodan, mada bi on najviše mogao da doprinese time što će u odbrani izmoriti Dončića bar onoliko koliko je to uradio Isak Bonga u ubedljivoj pobedi Nemaca nad Slovenijom. S tim da Dort to neće moći sam, pa će na Luku sigurno i Bruks i Aleksander-Voker, da mu svi zajedno ne daju da diše.

-----

Dnevni izazzov: Pogodi 4 igrača + ili –

-----

Kod Slovenaca je uz Luku odskočio još samo naturalizovani Majk Tobi (prosek od 12 poena i 6,4 skoka), a on bi mogao da bude posebno važan, jer Kanada uglavnom igra bez klasične petice. Možda se i Tobi spusti na četvorku, a Žiga Dimec ode na peticu? Dobili bi tako na mišićima, svakako su značajno sporiji od atletske ekipe Kanade. Naravno, Klemen Prepelič uvek može da iznenadi. Sećamo ga se još iz tog finala 2017. Vraća im se i Jaka Blažič, ume i on da zarije nož kad mu se namesti.

Ako gledamo timski učinak, Slovenija je najopasnija iz reketa pa sa prosekom od 65,2 odsto ubačenih šuteva ima najbolji odnos za dva na ovom turniru. Kanada je pak treća po procentu uspešnosti šuta za tri poena – 40,3 odsto u prvih pet utakmica.

No, to je sve nebitno kad se igra na jednu utakmicu. Ovde presuđuje želja, motiv, dobar ili loš dan. Ovde se bira protivnik Srbije u polufinalu.

Ko je taj?



tagovi

košarkaška reprezentacija Slovenijekošarkaška reprezentacija KanadeMundobasket 2023Luka DončićŠaj Gildžes Aleksander

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara