Andrej Žakelj (©Starsport)
Andrej Žakelj (©Starsport)

Žakelj traži dobitnu kombinaciju, hoće li se kockice poklopiti protiv Kluža?

Vreme čitanja: 3min | sre. 27.12.23. | 15:12

Budućnost čeka još jedna težak zadatak u Evrokupu, a nokaut faza se bliži

Ušla je podgorička Budućnost u sezonu 2023/24 sa visokim ambicijama. Oformila kvalitetan tim, sa brojnim strancima, ali rezultati su izostali. Trenera Petra Mijovića nasledio je Andrej Žakelj i počeo da stvara tim po svom ukusu, a poslednje pojačanje šampiona Crne Gore od dolaska novog trenera je Kenan Kamenjaš, koji se vratio posle odličnih partija u Studentskom centru.

Angažovanje reprezentativca Bosne i Hercegovine bio je logičan i donekle očekivan potez, s ozbirom da je upravo pod vođstvom Žakelja igrao sjajnu košarku na početku takmičarske godine. A kako stoje stvari, njegov dolazak, kao i angažovanje Nikole Tanaskovića iz Igokee, dovešće i do nekoliko odlazaka, pošto podgoričke Vijesti pišu da je Džejkori Vilijams na izlaznim vratima, ali i da je neizvesna sudbina Alekse Ilića, Andrije Grbovića, a možda čak i Marka Jagodića Kuridže.

Izabrane vesti

Prethodno je Žakeljev tim pojačao i bivši plejmejker Cedevite Olimpije Jogi Ferel, a nakon njegovog dolaska je sidro digao Kolbi Ros i vratio se u Italiju, gde će u nastavku sezone igrati pod palicom Valtera de Rafaelea u Tortoni. Kako bilo, Žakelj sprovodi omanju revoluciju u redovima podgoričkog kluba, ali rezultati nisu najsjajniji. U poslednja četiri meča, Budućnost je pretrpela tri poraza. Za vikend neprijatno iznenadila upravo u okršaju sa Kamenjašem i Studentskim centrom (82:94). Sada je čeka još jedan težak zadatak, protiv jednog od najprijatnijih iznenađenja Evrokupa, rumunskog Kluža (19.00).

Šampion Rumunije je treći u Grupi B sa učinkom 8-4, dok su Plavi ispod plej-of crte i sede na osmom mestu sa pet pobeda i sedam poraza. Dobili su dva od poslednja tri susreta na evro-sceni i tako popravili situaciju koja je pretila da se otrgne kontroli, ali sada će morati da ulože dodatan napor kako bi, uz brojne promene, ostvarili pozitivan rezultat i protiv ekipe Mihaja Silvešana.

Kluž ove sezone predvodi bivši košarkaš kragujevačkog Radničkog, minhenskog Bajerna, ali i Budućnosti - Di Džej Sili. Iskusni bek prosečno postiže čak 15,4 poena po nastupu, a prate ga iskusni Andrija Stipanović (11,2 poena), kao i Patrik Ričard (9,9) i nekadašnje krilo Fenerbahčea, Džarel Edi (9,8). Sve bitniji faktor je i bivši bek čačanskog Borca i FMP-a Brajs Džons, a tu su i francuski košarkaš koji je svojevremeno branio boje Mege Adam Mokoka, te iskusni rumunski reprezentativac Emanuel Kate.

GRANICA ZA POENE JOGIJA FERELA U MOZZARTU - 14,5

GRANICA ZA POENE DI DŽEJ SILIJA U MOZZARTU - 14,5

Dobra vest za ekipu Andreja Žakelja je što je Kluž izgubio dve od poslednje tri utakmice u Evrokupu (od Burga i Turk Telekoma, dobio Šlonsk), ali je raspoloženje popravoi ubedljivom pobedom protiv Dinamo Bukurešta u domaćem prvenstvu. U svakom slučaju, još jedan veliki izazov je pred košarkašima Budućnosti, ostaje da se vidi da li će uspeti da ga savladaju i tako značajno poprave poziciju u borbi za doigravanje. Vredi napomenuti da je Kamenjaš registrovan i da će moći da pomogne ekipi.

EVROKUP - 13. KOLO

Utorak

Pariz - London 94:77

Huventud - Venecija 89:81

Burg - Gran Kanarija 92:84

Ulm - Turk Telekom 79:85

Sreda

18.00: (1,15) Bešiktaš (20,0) Vulvs (6,00)

18.00: (1,03) Prometej (28,0) Cedevita Olimpija (12,0)

18.30: (1,05) Hapoel Tel Aviv (27,0) Hamburg (10,0)

19.00: (1,17) Aris (20,0) Šlonsk (5,50)

19.00: (1,70) Budućnost (14,5) Kluž (2,30)

20.00: (1,55) Trento (14,5) Lijetkabelis (2,70)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Budućnost PodgoricaAndrej ŽakeljKenan KamenjašNikola TanaskovićJogi FerelKlužDžarel EdiDi Džej SiliBrajs DžonsAndrija Stipanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara