Rimas Kurtinaitis (MN press)
Rimas Kurtinaitis (MN press)

Zaradio bogatstvo u vazduhoplovstvu, pa hoće preko Vilnjusa da uđe u NBA

Vreme čitanja: 3min | sre. 06.07.22. | 13:23

Litvanski milijarder planira da sa novoosnovanim Vukovima pomuti slavu Žalgirisa i Ritasa

Na (severo)istoku se rađa nova košarkaška velesila. Tako bar tvrde mediji iz nekadašnjih pribaltičkih republika SSSR, pošto je u Vilnjusu formiran tim Vukovi koji će već u narednoj sezoni učestvovati u najvišem rangu litvanske klupske košarke (dobili su licencu od Džukije). Zvali su Vukovi Evroliginu kancelariju u Barseloni da ih ubaci u raspored Evrokupa, ali na kraju su se zadovoljili da igraju FIBA Evropa kup.

Nedugo po objavljivanju ovih vesti, mnogi su se zapitali odakle novac ne samo da se osnuje novi klub, nego da se angažuje litvanska igračka legenda i uspešan trener Rimas Kurtinaitis koji će sedeti na trenerskoj klupi, a zatim i Adas Jučekvičijus koji je "otet" Žalgirisu ispred nosa, kada se cela košarkaška Evropa bori sa besparicom.

Izabrane vesti

Odgovor je u rukama Gediminasa Žijemelisa (45), biznsmena i jednog od 40 najtalentovanijih lidera na svetu iz oblasti avijacije i svemirske tehologije, koji ja zahvaljujući znanju stekao imovinu od preko 1.200.000.000 evra što ga čini trećim najbogatijim Litvancem.

Stručnjak za vazduhoplostvo koji je poslovanje širio i na druge oblasti poput farmacije, tržišta nekretnina... odavno je izjavio da želi da se dublje uključi u košarku, najpopularniji sport u njegovoj zemlji. Prvi konkretan korak napravio je 2020. kada je njegova Avia Solutions Group postala naslovni sponzor arene u Vilnjusu.

"Moj cilj je da kupim NBA tim. Posle pet godina (možda i pre) videćete. Ali da mi to bude posao, a ne igračka. Postoji algoritam kako da se upravlja NBA timom ako su igrači dobro odabrani", još tada je Žijemelis otkrio krajnje namere.

Kako je rekao, na osnovu njegovih proračuna, 75% akcija najjeftinijeg NBA tima koštalo bi oko 700.000.000 dolara.

"Ne morate da kupujete 100% akcija, već treba da ostavite deo lokalu - sindikatima, opštini... Zatim, izgradite veću arenu, kupite dve zvezde, uzmete Šarunasa Jasikevičijusa za trenera, ostali igrači moraju da budu jeftini. Zvezde privlače gledaoce. Povećavate cene ulaznica sa 125 na 200 dolara. Dupliran broj mesta u areni omogućava da se sakupi više novca od karata, pa pratite i novi trend 'kibernetički sport'. Takođe možete zaraditi od kupovine, ljudi dolaze i u šoping, pa nije neophodno da gledaju košarku. Na primer, Kristijano Ronaldo je prešao u Juventus za 100.000.000 evra i prvog dana je prodato dresova sa njegovim imenom za 70.000.000. Gotovo se isplati za nedelju dana. Sve je jednostavno", ispričao je Žijemelis računicu koja zvuči savršeno u teoriji.

A pošto je osnovao tim, sada će imati mogućnost da je dokaže i u praksi. U tome će mu pomagati dugogodišnji reprezentativac Rimantas Kaukenas, predsednik Vulfsa koji su dobili ime po gvozdenom vuku iz legende o nastanku grada Vilnjusa.

Ali Kaukenas nije prva košarkaška veza sa porodicom Gediminasa Žijemelisa, čiji je otac Vidmantas bio dugogodišnji političar u SSSR, a zatim u samostalnoj Litvaniji. Gedminasova sestra Jurgita Žimelite Lukauskijene supruga je Mindaugasa Lukauskisa, najboljeg strelca i asistentau istoriji litvanskog šampionata koji je protekle sezone, i u 43. godini i dalje profesionalni igrač. I to, zanimljivo, u dresu Džukije...

Da li će i on uskoro obući direktorsko odelo u šurakovoj firmi, ili neće skidati sportsku opremu, ostaje da se vidi. Tek Žalgiris, prvi sinonim za litvansku klupsku košarku, i Ritas, aktuelni šampion koji decenijama, još dok je bitisao pod imenom Statiba u SSSR, pokušava da duže bude van senke kluba iz Kaunsa, izgleda da dobijaju bar finansijskog takmaca.


tagovi

kk ŽalgirisRitas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara