Endru Vigins pokušava da izblokira Dearona Foksa (AFP)
Endru Vigins pokušava da izblokira Dearona Foksa (AFP)

Žilavi su ti Kingsi: Žestok odgovor Kariju i Tompsonu za majstoricu i meč loptu kod kuće

Vreme čitanja: 4min | sub. 29.04.23. | 05:00

Spleš braća bez prave pomoći saigrača, Dearon Foks i Malik Monk protutnjali San Franciskom, izjednačili na 3:3 i zakazali sedmu utakmicu u seriji

Nikada ne otpisujte Stefa Karija i njegov Golden Stejt - moglo se čuti prethodnih dana dok su Voriorsi nadoknađivali zaostatak od 2:0 u seriji protiv Sakramenta, te napravili brejk i stigli nadomak polufinala Zapada. A onda, na meč loptu rivala u Čejs centru u San Francisku, Kingsi su pokazali koliko su žilavi, kvalitetni i da protivnik nikada nije siguran odakle vreba prava opasnost. Potpunom kontrolom u drugom poluvremenu uz sjajne role Dearona Foksa i Malika Monka ekipa zvanično najboljeg trenera NBA lige u ovoj sezoni Majka Brauna izborila je majstoricu na svom terenu - 99:118.

Bili su Kingsi na rubu provalije, ali su rutinom svojsvetnom ekipama koje redovno igraju plej-of zaključali šesti duel sa Voriorsima, te došli u situaciju da prvi put od 2004. godine i vremena Peđe Stojakovića, Vlada Divca, Krisa Vebera i kompanije, dobiju jednu seriju u doigravanju.

Izabrane vesti

Nisu Stef Kari i Klej Tompson naišli na adekvatnu pomoć saigrača, a samim tim Voriorsi govorom tela nisu uspeli da zapale dvoranu i pokušaju da nošeni energijom sa tribina zakuvaju situaciju u završnici. Gotovo svaki put je Sakramento imao odgovor na Golden Stejtove trojke, nebrojeno puta večeras kada bi primio koš iz igre ekspresno bi odgovoarao i kroz samo četiri, pet sekundi napada vraćao koševima i munjevitim reakcijama najčešće nezaustavljivog Foksa. Pritom je i Klej svih svojih 22 poena postigao u prve dve deonice, te se napadački učinak domaćina u nastavku uglavnom svodio na Karijeve egzibicije za tri poena.

I dok su samo trojica pulena Stiva Kera imala dvocifreni poenterski učinak (uz Karijevih 29 i Tompsonova 22 poena, Vigins ubacio 13), Braun je na raspolaganju imao sijaset nadahnutih košarkaša. Od prve violine Foksa što je duel okončala sa 26 poena, 11 asistencija i četiri skoka, preko Malika Monka sa 28 poena, šest uhvaćenih lopti i četiri završna pasa, do Kigena Marija (15), Kevina Huertera (12) i Treja Lajlsa (12).

Foks i Monk su davali sigurnost tokom čitavog meča, a naročito snažno vukli gostujuću mašinu u trećem i četvrtom kvartalu. Mari je u prvom poluvremenu hladnokrvno pogađao trojke (4/6), Lajls takođe pogađao bitne šuteve, a Kingsi su posle boljeg otvaranja utakmice i prve četvrtine u egalu na 15-minutnu pauzu otišli sa sedam poena prednosti - 51:58.


Na četiri i po minuta pre kraja treće deonice Voriorsima se ukazala šansa da priđu na -2 i samo posed zaostatka. Međutim, Donte DiVićenco promašio je otvorenu trojku u tranziciji, a u razmaku od dvadesetak sekunde, dve trojke pogodili su Foks i Monk. Vrlo brzo stigli su gosti do, tada maksimalnih plus 13.

Ono što može dodatno da raduje igrače Sakramenta jeste glatka pobeda uprkos indisponiranom Domantasu Sabonisu (7 poena, 11 skokova, 4 asistencije). Krajem druge deonice zaradio je Litvanac podliv ispod oka nakon što mu je Kevon Luni prilikom jednog sudijskog podbacivanja uvalio lakat u lice. Početkom drugog poluvremena zaradio je četvrtu, koji minut kasnije i petu ličnu. Presedeo je narednih desetak minuta na klupi, a šestu napravio nekih pet minuta pre kraja. Deseti put morao napolje zbog šest ličnih, najviše od starta sezone u NBA ligi.

Ništa se nije promenilo u poslednjem kvartalu, osim što je Sakramento konačno dobio Kevina Huertera. Igrao je slabu seriju do sada, a onda namestio nišan i postigao tri trojke u drugom poluvremenu, dve u poslednjoj deonici koja se pretvorila u rutinsko odrađivanje posla za goste. Huerterovi pogoci van linije 7,24 ubili su bilo kakvu potencijalnu neizvesnot. Prvi na šest i po minuta do kraja odveo je Kingse na do tada maksimalnih 109:96, a minut i po kasnije, novom trojkom odveo ih je na ogromnih plus 16. Nakon toga više nije bilo povratka za Voriorse čiju utakmicu u velikoj meri sumira detalj 61 seknud pre kraja. Otvoren put ka košu, ali promašeno zakucavanje Džordana Pula. Za kraj, da pomenemo i dekoncentraciju domaćina sa linije penala, odakle su promašili čak deset šuteva iz 35 pokušaja.



tagovi

Dearon FoksSakramento KingsGolden Stejt VoriorsStef Kari

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara