Nemanja Nedović (Foto: Starsport)
Nemanja Nedović (Foto: Starsport)

Zvezda bila klinički mrtva, oživeo je Nemanja Nedović!

Vreme čitanja: 4min | čet. 17.11.22. | 21:10

Crveno-beli od sjaja, do očaja i nazad na debiju Duška Ivanovića - 71:67

Blistala je Crvena zvezda u prvom poluvremenu, vodila i sa 16 razlika, veliki odmor dočekala sa 15 poena viška. Nije bilo dovoljno za mirno drugo poluvreme. Ponovo je pala, dozvolila protivniku da se vrati u trećoj deonici, a onda u poslednjoj i da povede osam razlike. Ipak, borbeni mentalitet Duška Ivanovića preneo se na njegove pulene, koji su uspeli da se vrate sa ivice ponora u poslednjih nekoliko minuta i poenima Nemanje Nedovića na sedam sekudi do kraja dođu do zlata vredne pobede nad francuskim šampionom Asvelom - 71:67.

Zvezda je posle Nedovićevih poena pravila faul nad Ivom Ponsom i to je bio više nego dobar poteza, pošto je košarkaš Asvela promašio oba penala. Dobrić se potom dočepao lopte, iznudio faul Ponsa i sa crte otklonio i poslednju dilemu. Tako je debi iskusnog stručnjaka uspešno okončan, pa crveno-beli posle osam kola imaju učinak 2-6 u Evroligi.

Izabrane vesti

Nije bilo za desetku, ali ubeležen je trijumf koji će mnogo značiti ekipi na polju samopouzdanja. Videli su se rezultati kratkog Ivanovićevog rada u prvom poluvremenu, kada je su crveno-beli igrali fantastičnu odbranu, sveli rivala na samo 23 poena, ali još napad štuca. Doći će i to na svoje kada do optimalne forme stignu Luka Vildoza i Nemanja Nedović.

Večeras su podelili teret sa Nikolom Ivanovićem. Argentinac je dirigovao u prvom poluvremenu, Ivanović držao Zvezdu u životu u trećoj deonici, a Nedović je preuzeo odgovornost kad je bilo najpotrebnije i sa nekoliko bitnih poena vratio crveno-bele u život, a onda polaganjem u smiraj susreta i rešio pitanje pobednika.

Još je puno posla pred trofejnim stručnjakom, ali večerašnji trijumf, pred krcatim tribinama Pionira, uliva otpimizam i pokazuje da je Crvena zvezda na pravom putu.

Ivanović je sa 16 poena bio najefikasniji, Vildoza ga je ispratio sa 12 poena dok je Nedović brojao do 11. Mora se istaći i doprinos Bena Bentila (sedam poena) i Luke Mitrovića (po osam poena i skokova) pokrenuli crveno-bele u zadnji čas.

Iskusni Dejvid Lajti je sa 16 poena predvodio Asvel u odsustvu povređenog Nanda De Koloa. Dva poena manje dodao je Šarl Kaudi, dok je do 13 brojao Retin Obasohan. Zvezda je prilično dobro neutralisala Jusufu Fala, pošto je korpulentni centar susret okončao sa osam poena i pet skokova.

Sjajan početak Zvezde. Smirena igra, koncentracije na visokom nivou na oba kraja parketa. Blesnuo je i Holand sa ukradenom loptom, posle koje je iznudio i nameran faul. Kuzmić je kontrolisao situaciju pod Zvezdinim košem, dobra preuzimanja u odbrani sprečavala su rivala da dolazi do dobrih pozicija, a u napadu je Vildoza dirigova. Posle tri minuta igre stajalo je 9:0 na semaforu, Asvel je prve poene upisao na isteku četvrtog minuta. Podigli su se gosti u drugoj polovini uvodnog kvartala, ali crveno-beli su pre svega odličnom igro u odbrani sačuvali višak do odlaska na odmor (17:14).

Nastavila je Zvezda odbranom da maltretira rivala. Zatvorila sve prilaze košu i Francuzima dozvolila tek dva poena za šest i po minuta u drugoj deonici. Sa druge strane nije briljirala, ali Vildoza je pronalazio rešenja, priključili su se i Mitrović, Dobrić i Ivanović, pa su Ivanovićevi puleni u drugoj polovini deonice imali gotovo dvostruko više poena od rivala (31:16). Uspeo je gost da "zaustavi krvarenje", ali ne i da značajno istopi minus, pa se na odmor otišlo sa 38:25 u korist srpskog šampiona. Vildoza je imao 10, Ivanović osam poena. Sa druge strane 11 poena je ubacio Retin Obasohan.

Luka Vildoza (Foto: Starsport)Luka Vildoza (Foto: Starsport)

Prijala je pauza gostima, mada ih je pogledala i sreća, posebno kada je Džekson Kartrajt opalio sa devet metara iz očaja i pogodio. Asvel je sa 13:2 otvorio treću deonicu i prišao na minus od svega četiri poena. A onda je proradila Zvezdina rafalna paljba: dve trojke Ivanovića i trojka Nedovića za 51:43 i erupciju na tribinama. Ipak, Parkerova ekipa je imala spreman odgovor. Nua, Kaudi i u poslednjim sekundama Obasohan uspeli su da svedu razliku na samo pola koša pred odlučujućih 10 minuta...

Tvrd početak četvrtog perioda, ali se Dejvid Lajti razigrao u gostujućem sastavu. Trojka iz teške pozicije upala je kao kap za izjednačenje, da bi potom sa linije penala doneo Asvelu prvu prednost na utakmici u 34. minutu. A onda su gosti na njoj nastavili da grade. Odjednom su se uloge zamenile. Asvel je igrao odbranu na visokom nivou, pronalazio rešenja u napadu. Zvezdina odbrana je naprasno bila na klimavim nogama, a igra na protivničkoj polovini bez dovoljno kreacije.

Ipak, uspeli su Bentil i Mitrović sa šest vezanih poena da daju Zvezdi veštačko disanje. Prišla je na minus od samo dva poena na ulasku u 38. minut susreta. A ionda posle polaganja Nedovića i da izjednači na 101 sekundu do kraja (67:67). Vodila se velika borba, a onda je Nedovic stavio tačku polaganjem o tablu na sedam sekundi do kraja.

Crvena zvezda – Asvel 71:67 (17:14, 21:9, 16:30, 17:14)

Dvorana: Aleksandar Nikolić. Sudije: Huan Karlos Garsija, Marčin Kovalski, Vasiliki Caruča.

Crvena zvezda: Nedović 11, Vildoza 12, Bentil 7, Kuzmić 4, Petrušev 6, Ivanović 16, Lazić, Martin, Holand 2, Marković, Dobrić 5, Mitrović 8 (8sk). 

Asvel: Polite, Nua 8, Lajti 16, Džekson 5, Fal 8, Kaudi 14, Risašer 3, Obasoan 13, Tajus, Pons, Dio. 

EVROLIGA - 8. KOLO

Četvrtak

Anadolu Efes - Barselona 96:86

/Klajburn 24 - Laprovitola 28/

Crvena zvezda - Asvel 71:67

/Ivanović 16 - Lajti 16/

Bajern - Olimpijakos 71:82

/Jaramaz 12 - Vezenkov 20/

Virtus Bolonja - Valensija 89:59

/Miki 16 - Džouns 10/

Real Madrid - Alba 90:72

/Porier 19 - Pročida 13/

Petak

18.45: (1,25) Fenerbahče (17,0) Panatinaikos (4,40)

19.00: (1,30) Monako (16,0) Baskonija (3,90)

19.00: (2,15) Žalgiris (14,5) Olimpia Milano (1,80)

20.30: (1,90) Partizan Mozzart Bet (13,5) Makabi (2,05)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaAsvelDuško IvanovićLuka VildozaNemanja NedovićBen BentilNikola IvanovićLuka Mitrović

Obaveštavaj me

Evroliga
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara