(©ABA liga)
(©ABA liga)

Zvezda ima priliku da preskoči Partizan po broju tripl kruna

Vreme čitanja: 2min | sre. 22.05.24. | 12:15

Crveno-beli bi eventualnim osvajanjem Superlige po peti put od nezavisnosti uzeli tri trofeja u sezoni. Najveći rival stoji na četiri od 2011. godine

Povratkom pehara regionalne ABA lige u svoje vitrine, Crvena zvezda je uspešno izvršila glavni i osnovni cilj za ovu sezonu. Onaj koji joj je obezbedio igranje Evrolige i naredne godine. Do spuštanja zavese na takmičarsku 2023/24 ostalo je da se odigra završnica domaće Superlige (u polufinalu koje počinje u petak igraju protiv FMP-a) koja sem prestiža za sobom ne donosi nikakav drugi benefit. Barem ne neki konkretni, međutim eventualnim osvajanjem trećeg trofeja bi crveno-beli ostvarili svojevrsno dostignuće koje bi posebno značilo navijačima.

Naime, ukoliko bi ekipa Janisa Sferopulosa posle Kupa i ABA lige, visoko iznad glave podigla i pehar namenjen šampionu srpskog prvenstva, klub sa Malog Kalemegdana će po peti put ugrabiti tripl krunu čime će po tom segmentu preskočiti najvećeg rivala, Partizan, koji ima četiri osvojene triplete od 2006. i prekida zajednice sa Crnom Gorom.

Izabrane vesti

Poslednji put su crno-beli Kup, prvenstvo i Jadran u istoj godini pokorili još sada davne 2011. sa Vladom Jovanovićem na klupi. Sem toga, tripl krunu su uzimali tri sezona ranije - 2010, 2009 i 2008 kada je Duško Vujošević predvodio ekipu. Pre toga i posle toga, najviši dometi su bila dva trofeja kao što je slučaj 2007, 2012. i 2013, dok su se lani okitili samo ABA krunom. Sada, posle rezultatski slabe sezone, kao uteha i poslednja prilika im ostaje Superliga koju nisu ni igrali u prethodne dve sezone, a poslednji put su je osvojili još 2014.

Za to vreme, nastupila je Zvezdina strahovlada koja je oličena u sedam regionalnih i osam domaćih šampionata, kao i osam "Žućkovih levica". U svom tom trofejnom okreanu, četiri puta se desilo da u jednoj takmičarskoj godini budu najbolji u sva tri takmičenja (2014/15, 2016/17, 2020/21 i 2021/22) i to sve pod komandom najtrofejnijeg trenera u klupskoj istoriji, Dejana Radonjića.

Bile su te triplete isprekidane za razliku od onih Partizanovih, pošto se uglavnom trofej u Kupu predavao u ruke večitog rivala, međutim i pored svega su crveno-beli sada došli u priliku da preskoče ekipu iz Humske u tom aspektu. Barem kada je reč o periodu od nezavisnosti.

Jer, ako se računa i vreme iz prošlog veka, crno-beli imaju dve mnogo sjajnije triplete - osvojene 1979. i 1992. koje su ukrašene evropskim sjajem pošto su tih godina uz Kup i prvenstvo uzimali titule u FIBA Korać Kupu i Evroligi. A tako nešto ima vrednost veću od bilo čega drugog.

To naravno ne umanjuje istorijski trenutak pred kojim se nalaze crveno-beli. Iako on na prvu loptu ne deluje toliko bitno, ima veliki značaj u očima svih pristalica kluba, kao i onih koji trenutno vode isti. Pogotovo zato što se radi o nečemu u šta je direktno uključen i protivnički tabor.


tagovi

KK Crvena zvezdatripla krunaKK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara