Nemanja Nedović protiv Monaka (Screenshot - twitter.com/kkcrvenazvezda)
Nemanja Nedović protiv Monaka (Screenshot - twitter.com/kkcrvenazvezda)

Zvezda pokazala zube u Monaku, ali poklekla pred Džejmsovim strelama

Vreme čitanja: 4min | pet. 04.11.22. | 22:52

Ekipa Saše Obradovića slavi pobedu, uprkos vrlo dobroj igri srpskog šampiona i dabl-dabl partiji Filipa Petruševa

Košarkaši Crvene zvezde su u šestom kolu Evrolige izgubili na gostovanju Monaku 77:85. Ekipa Vladimira Jovanovića je bila ranopravan rival timu koji je posle večerašnjeg trijumfa na deobi prvog mesta sa Fenerbahčeom, ali je MVP oktobra Majk Džejms pogađao u ključnim trenucima i susret okončao sa 21 poenom.

Crveno-beli posle šest rundi imaju učinak 1-5, dok je Monako na 5-1 u vrhu sa Fenerbahčeom. Zvezda je bila u igri tokom čitavog susreta, a Filip Petrušev je odigrao sjajan meč. Upisao dabl-dabl sa 16 poena i čak 12 skokova (po šest defanzivnih i ofanzivnih). Nastavlja sa sve boljim partijama, a indeks 27 protiv atletski sjajnog rivala uliva ozbiljan optimizam pred nastavak sezone.

Izabrane vesti

Posle potpuno ravnopravne borbe u uvodnih 19 minuta, Kneževi su uspeli da se odlepe u finišu druge deonice. Prva Džejmsova strela pala je u poslednjim trenucima prvog poluvremena za 38:31. Nije to ipak odigralo ključnu ulogu, pošto je Ben Bentil sa sedam vezanih poena vratio crveno-bele u igru početkom treće deonice, ali je onda krenula simultanka Džordana Lojda. Bivši igrač tima sa Malog Kalemegdana je blesnuo i doneo Monaku prvu dvocifrenu prednost na meču. Taman što se Zvezda vratila i svela zaostatak na četiri poena, upala je u koš još jedna Džejmsova strela sa zvukom sirene... Borili su se Jovanovićevi izabranici do kraja hrabro, ali nisu imali snage za preokret. MVP oktobra je trojkom na minut i po do kraja stavio tačku.

Zvezda je imala više skokova (37:36) i asistencija (16:12), što pokazuje da je timski odigrala vrlo dobro. Ipak, individualni kvalitet Monakovih vrhunskih strelaca je na kraju bio presudan.

Još jedan meč u kojem su crveno-beli do poslednjih trenutaka bili u igri, ali kao i u susretima sa Anadolu Efesom, Baskonijom i madridskim Realom ponestalo je snage i sreće u odlučujućim trenucima. Svakako je dobar znak to što se srpski šampion tokom većeg dela susreta ravnopravno nosio sa ambicioznim Obradovićevim timom koji je neporažen kod kuće od početka sezone (5-0), a jedini poraz pretrpeo je od Makabija u Tel Avivu i to posle čudesnog preokreta ekipe Odeda Kataša u završnici.

Sjajnog Petrušev ispratio je Ben Bentil sa 14 poena, dok je Nemanja Nedović dodao 13. Igra sve bolje srpski reprezentativac, iako je jasno da još hvata zalet posle pauze zbog nezgodne povrede lista.

Luka Vildoza nije uspeo da nastavi seriju sjajnih izdanja. Protiv Bajerna i Igokee je bio najzaslužniji za pobede, ali je večeras ubacio samo pet poena, uz četiri završna dodavanja. Jasno je da je odmah bačen u vatru, da se dobro snašao, ali i da se dobro potrošio. Protiom je Obradović bio svestan da mora da ga ukroti i to večeras vrlo dobro uradio sa neverovatnim atletama u spoljnoj liniji.

Iako je pogodio najvažnije šuteve, Džejms nije bio igrač utakmice. Ta laskava titula pripala je Lojdu koji je susret okončao sa 20 poena i indeksom korisnosti 22. Ispratio ih je Donatas Motiejunas sa 13 poena i šest skokova.

-------------------------

MONAKO - CRVENA ZVEZDA 85:77

(17:19, 21:12, 21:22, 26:24)

Dvorana: Gaston Medesan (Monako)

Sudije: Karlos Peruga, Mikele Rosi, Jakub Zamojski

Monako: Okobo 5, Braun 4, Lojd 20, Blosomgejm, Makundu, Dijalo 9, Moerman 5, Motiejunas 13, Utara, Strazel, Hol 8, Džejms 21

Crvena zvezda: Holand 5, Vildoza 5, Lazarević 7, Lazić 2, Martin 2, Dobrić 3, Ivanović 2, Ilić, Nedović 13, Marković 8, Petrušev 16 (12sk), Bentil 14

----------------------------

U uvodnim minutima su crveno-beli imali nekoliko prilika da steknu i nešto osetniju pred nost, pošto su Lazić, Petrušev i Bentil pogađali pod prekršajima, ali nisu uspeli da realizuju dodatna bacanja. Ipak, vrlo dobro su se košarkaši Zvezde nosili sa domaćinom, uveli ih u željeni ritam, dobro se branili, strpljivo tražili rešenja na protivničkoj polovini. Egal je bio na snazi tokom čitavog kvartala, a onda je Marković pogodio trojku sa zvukom sirene za 19:17 u korist srpskog šampiona pred prvi odmor.

Bio je to dobar znak, ali se u drugom kvartalu razigrao Motiejunas, pa je Obradovićeva ekipa uspela da povede sa 30:26. Mučili su se crveno-beli u napadu par minuta, ali su zato odličnom igrom u odbrani čuvali aktivan rezultat. Džejms je ipak preuzeo odgovornost u samoj završnici, da bi preciznim hicem sa poludistance u poslednjim trenucima doneo Monaku plus sedam pred veliki odmor.


Zablistao je Bentil po povratku sa odmora i poravnao rezultat sa sedam vezanih poena, ali je usledila simultanka bivšeg Zvezdinog igrača Džordana Lojda. Vezao je sedam poena i doneo domaćinu 48:41. Odgovorio je Vildoza trojkom, da bi u finišu kvartala serijom 7:0 Jovanovićeva četa zaostatak svela na samo četiri poena. Ponovo je Džejms stupio na scenu i dvojkom sa zvukom sirene ulio novu energiju i samopouzdanje Kneževima (59:53).

Uspeva Obradovićeva ekipa da vrati dvocifrenu prednost na startu odlučujućeg kvartala, pa i da povede sa 74:60 na nešto manje od pet minuta do isteka vremena. Uspeli su crveno-beli da se trgnu sa pet vezanih poena i izbore se za neizvesniju završnicu. Ipak, posle trojke Džejmsa na minut i po do kraja sve je bilo jasno u Gaston Medesan dvorani...

EVROLIGA - 6. KOLO

Četvrtak

Baskonija – Makabi Tel Aviv 116:87

/Hauard 23 – Braun 20/

Bajern Minhen – Anadolu Efes 81:78

/Vinston 16 – Micić 24/

Olimpija Milano – Real Madrid 77:83

/Pangos 21 – Musa 25/

Panatinaikos – Partizan Mozzart Bet 89:91

/Bejkon 17 – Panter 29/

Petak

Žalgiris - Alba Berlin 88:81

/Ulanovas 21 - Smit 14/

Olimpijakos - Valensija 82:83

/Vezenkov 20 - Džons, Dubljević po 17/

Barselona - Fenerbahče 81:80

/Laprovitola 26 - Motli 23/

Monako - Crvena zvezda 85:77

/Džejms 21 - Petrušev 16/

Virtus - Asvel 79:84

/Teodosić 14 - Lajti, Metjuz 16/



tagovi

KK Crvena zvezdaKK MonakoVladimir JovanovićSaša ObradovićNemanja NedovićBen BentilFilip PetruševMajk DžejmsDžordan Lojd

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara