Mitrović i Kostelo (©Star Sport)
Mitrović i Kostelo (©Star Sport)

Zvezda se igrala sa živcima navijača, Dobrićevi brzi prsti sprečili dramu: Top 8 ponovo na horizontu!

Vreme čitanja: 6min | čet. 03.03.22. | 20:54

Sa još većim optimizmom sada se gleda na sledeće dve utakmice, odnosno dolaske Reala u utorak i Makabija dva dana kasnije. Ali, prvo večiti derbi

Tokom svog prvog mandata u Crvenoj zvezdi, Dejan Radonjić važio je za "penicilin" španskih klubova u Evroligi. Pogotovo se to odnosilo na duele sa Baskonijom gde je u šest mečeva Crvena zvezda pretrpela samo jedan poraz. U međuvrenu se tim iz Vitorije “osilio“ i preuzeo dominantnu ulogu u sudaru sa šampionom Jadranske lige, a najtrofejniji stručnjak crveno-belih i sam je u najavi ove utakmice govorio kako je Baskonija jedan od retkih rivala protiv kojeg ova postava nije imala ravnopravnu šansu da traži pobedu. Zato je revanš bila jedina stvar u mislima košarkaša Crvene zvezde.

Ima Baskonija to nešto što ne odgovara Zvezdi, koja je morala da prođe put od kasnog paljenja, preko četvrtine i po odlične košarke, do rovovske borbe za dva boda. Na kraju 86:83 (13:26, 28:15, 14:15, 31:27), druga recka u nizu, a Baskoniji osmi uzastopni evropski poraz. Dobar zamajac pred treći večiti derbi u nedelju.

Izabrane vesti

Sa ovim trijumfom Crvena zvezda je ponovo u igri za Top 8! Ima još vremena do 21. marta, datuma za koji je Evroliga postavila kao konačni posle čega će se znati hoće li privremena suspenzija ruskih klubova postati trajna - bar za ovu sezonu -, što bi anuliralo njihove rezultate i zaista vratilo Crvenu zvezdu u kombinaciju za četvrtfinale. Dotad, sve ostaje u domenu teorije.

Fontekio i Mitrović (©Star Sport)Fontekio i Mitrović (©Star Sport)

Zvezda je umalo sebi zapržila čorbu jer je u poslednjem minutu vratila protivnika u život! Nakon polaganja Nejta Voltersa na 72 sekunde do kraja bilo je +10 (82:72), ali je onda Baskonija došla u poziciju čak da pojuri brejk! Met Kostelo je protnuo loptu kroz obruč iz teške pozicije ispod koša, dobio i dodatno slobodno bacanje, da bi velika greška Ostina Holinsa vratila loptu u ruke gostiju koji su zahvaljujući trojci Kostela došli na -4 (82:78) uz 34 sekunde na semaforu. Svaku dilemu otklonio je najbolji igrač Crvene zvezde večeras – Luka Mitrović. Dva sigurno izvedena penala za šest razlike na 26 sekundi do isteka vremena. Jeste Simone Fontekio ubacio trojku, zatim je Nejt Volters napravio haos sa dva promašena penala! Ali može da zahvali Ognjenu Dobriću na brzim prstima. Presekao je loptu za Fontekija, da bi na drugoj strani Holins zakucavanjem definitivno rešio sve dileme...

Ozbiljna kriza tresla je igrače Crvene zvezde u početnih 10-12 minuta. Odavno u tako lošem ritmu nisu bili crveno-beli i podsećalo je više na neka prošlosezonska izdanja, kada bi gost dvorane Aleksandar Nikolić krenuo silovito i naterao izabranike Dejana Radonjića da juri ozbiljan zaostatak. Sve je išlo kontra od onog što je verovatno bio plan utakmice. Defanzivno je Zvezda ostala bez dovoljno čvrstine i koncentracije u nekim posedima Baskonije, a u napadu lopta jednostavno nije htela na dno mrežice. Tako je posle pet minuta Baskonija imala već +8, a Zvezda pogodila samo jedan od osam šuteva iz igre i to preko Voltersa koga lopta uopšte nije slušala, uz još dva slobodna bacanja Holinsa. Prvu četvrtinu domaćin je završio sa samo 5/17 iz igre, odnosno gotovo nestvarnih 4/14 za dva. Dok je Zvezda neuspešno pokušavala da pronađe takmičarsku rutinu, Fontekio i Boldvin su gurali Baske ka komfornoj prednosti koja je brzo demoralisala gledaoce na tribinama, pa je i prepoznatljiva energija gotovo iščezla...

Italijanskom reprezentativcu je Pionir očigledno taličan, jer ne treba podsećati previše da je letos Azure na ovom istom mestu vodio preko Srbije do Olimpijskih igara u Tokiju. Posle deset minuta imao je 11 poena i pet skokova, dok je prošlogodišnji bek Bajerna davao pravi štimung i doveo do velikih 24:11 posle devet minuta utakmice.

Nije izgledalo dobro po crveno-bele, pogotovo jer je vodeći tandem Kalinić – Volters imao samo dva poena, a američki plej tek jedan pogodak iz pet pokušaja. A posle tehničke Laziću, koja je došla nakon što je poništio Grejndžerovu trojku na otvaranju druge četvrtine, delovalo je da će ovo biti jedna od onih utakmica koje se završe pre nego što prvi znoj probije dresove... Baskonija je sa gratis penalom Pitersa otišla na +14 (30:16), a ubrzo se pokazalo da je Lazićev trenutak nervoze pokrenuo ekipu i dao željenu reakciju!

Ognjen Dobrić (©Star Sport)Ognjen Dobrić (©Star Sport)

Radonjić je rešenje potražio na klupi i srećom po ekipu, navijače i celu utakmicu – našao ono što je nedostajalo. Nepravedno je reći da su Mitrović, Dobrić, Davidovac i Ivanović drugopozivci ali su kao rezervisti, sa klupe doneli sve ono što je Crvenoj zvezdi u prvoj deonici nedostajalo – žustrinu odbrane, stabilnost, potrebnu energiju i sigurnost u napadu. Kako Kuzmić nije mogao da prati ritam zbog brzine protivničkih dugajlija, Radonjić je imao savršenu priliku da ponovo upotrebi svoje “tajno“ oružje i zaigra sa nižom petorkom. Mitrović, potom i Davidovac kao petice, što je bio zapravo pun pogodak!

U naredna tri minuta Zvezda je serijom 13:2 udahnula susretu novi život. Počelo je Ivanovićevim hicem sa poludistance, nastavilo trojkom Davidovca nekoliko sekundi pošto je kročio na parket, da bi Dobrićeva strela izazvala nemir u gostujućim redovima. Neven Spahija je reagovao tajm-autom, ali Zvezda je imala momentum koji je ubrzo iskoristila i posle zaostatka od 16 poena došla u egal utakmicu. Sve je, naravno, polazilo iz dobre odbrane. Davidovac je odrađivao veliki posao u reketu, razmrdali su se i bekovi, pogotovo Holins koji se uklopio u početno sivilo tima, a kada je odbrana podigla gard sve je bilo mnogo lakše...

Već u prvom napadu posle minuta odmora video se značaj prepoznatljive Zvezdine odbrane. Dobrić je snažnim zakucavanjem iz kontre na skok Davidovca podigao temperaturu u hali, da bi Ivanović polaganjem uz faul Grejndžera i dodatnim slobodnim bacanjem doveo Zvezdu na -3 (29:32). Crnogorski plej dao je Velika energetska potrošnja dovela je do toga da delimično opadne Zvezdin tempo, pa je tako propustila nekoliko dobrih šansi da ranije okrene rezultat u svoju korist. Davidovcu je šut za tri izašao iz obruča, Dobrić nije uspeo da zakuca iz kontakta, Simonović koji je večeras menjao povređenog Stefana Markovića promašio je dva penala... Baskonija je opet prodisala uz poene Boldvina i Fontekija, ali je to buđenje bilo kratkog daha. Jer pošto je šampion ACB lige iz 2020. otišao ponovo na +6 (37:31) usledila je reakcija Zvezde. Komandu su preuzeli Mitrović i Volters, s tim da je nekadašnji kapiten ubacio poslednjih osam poena svog tima u prvom poluvremenu i doveo susret u ravan pred nastavak – 41:41.

Volters i Boldvin (©Star Sport)Volters i Boldvin (©Star Sport)

Treći kvartal takođe je prošao sa usponima i padovima na obe strane. Na talasu dobre igre s kraja prvog poluvremena, Zvezda je nastavila da gradi prednost i serijom 11:2 stigla do +9 (52:43). Kalinić je ubacio svoje prve poene ubačenom trojkom na otvaranju drugog dela, Mitrović nastavio da maltretira direktne čuvare u reketu i sve je u tih pet minuta stidljivo najavljivalo rasplet sa rutinskom pobedom, ali... Onda je Baskonija dodala gas. Kada nikom drugom nije išlo ništa u napadu, Baskonija je eksploatisala Inoka pod košem, da bi prva od dve Grejndžerove trojke u kratkom razmaku uzburkala strasti na klupi Crvene zvezde. Jer, njegov drugi hitac, ovog puta o tablu vratio je Baskoniji vođstvo (54:53), posle čega je rezultat bio kao na klackalici...

Zvezda je na kraju ostvarila šta je htela. Mitrović je imao 18 poena i pet skokova, Volters poen manje i četiri asistencije, dok je Kalinić svih 11 poena ubacio u drugom poluvremenu. Holins je dodao 12 poena uz četiri uhvaćene lopte. Kod gostiju 19 poena Fontekija uz osam uhvaćenih i četiri podeljene lopte. Poen manje Vejda Boldvina koji je zajedno sa Džejsonom Grejndžerom (15 poena) držao tenziju do gotovo poslednje sekunde, dok je Kostelo iz drugog plana dodao 14 poena, šest skokova i četiri asistencije.

Zvezdi u nedelju od 18.30 sledi novi večiti derbi, a domaćin je ovog puta Partizan.

Crvena zvezda: Lazarević, Volters 17 (7/13 za dva, 1/1 za tri), Davidovac 5, Mitrović 18, 5sk, Lazić 3, Kalinić 11, Dobrić 7, Holins 12, Simonović, Ivanović 5, Vajt 8, Kuzmić.

Baskonija: Raiste, Boldvin 18, Barea, Sedekerskis, Marinković, Grejndžer 15, Fontekio 19, Enoh 6, Kostelo 14, Peters 5, Giedraitis 6, Kuruc.

EVROLIGA - 28. KOLO

Četvrtak

Anadolu Efes - Fenerbahče 84:79

/Micić 24 – Pjer 19/

Crvena zvezda - Baskonija 86:83

/Mitrović 18 - Fontekio 19/

Alba - Žalgiris (U TOKU)

Barselona - Monako (U TOKU)

Petak

20.00: Panatinaikos - Milano

20.45: Bajern - Olimpijakos

Otkazano

Uniks - Asvel

Makabi Tel Aviv - Zenit

CSKA Moskva - Real Madrid

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaEvroligaBaskonijaSimone FontekioEron VajtVejd Boldvin

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara