Jago dos Santos i Nemanja Nedović (Foto: Starsport)
Jago dos Santos i Nemanja Nedović (Foto: Starsport)

Zvezda traži napadački ritam u Baru protiv MVP-a Vedersa i sve boljeg Mornara

Vreme čitanja: 4min | ned. 03.03.24. | 12:23

Crveno-beli posle poraza u Minhenu nastavljaju borbu i na regionalnoj sceni

Košarkaši Crvene zvezde su doživeli poraz u prvom meču posle osvajanja Žućkove levice i pauze zbog FIBA prozora. Pali su ponovo pred Bajernom u Minhenu, jer nisu uspeli da povežu redove na protivničkoj polovini, te su susret okončali sa samo osam asistencija. Sada gostuju Mornaru u Baru u okviru 21. kola ABA lige, a pored povratka na pobednički kolosek, imaće zadatak da poprave igru u napadu bez pomoći Miloša Teodosića (21.00).

Videlo se koliko crveno-belima nedostaje iskusni plejmejker. Samo na početku susreta u Nemačkoj su uspeli da naprave željeni protok lopte, a kada je stao i Jago dos Santos, stala je i ofanziva. Činjenica je da je Brazilac trenutno jedini pravi organizator igre u ekipi, ali sa time će četa Janisa Sferopulosa morati da živi još neko vreme, pa je duel u Topolici možda i idealna prilika da pronađe željeni ritam.

Izabrane vesti

Mornar je imao brojnih problema ove sezone i statistički je tim koji prima najviše poena u proseku na Jadranu - čak 1,2 po posedu i skupa 89,1 po utakmici. S druge strane, crveno-beli mogu da se pohvale najboljom odbranom i 1,01 primljenih poena po posedu ili 72,85 za 40 minuta. To dovoljno govori i o razlici u tempu sa kojim oba tima igraju, tačnije da Mornar igra veoma brzo, često sa kratkim napadima, što dovodi i do velikog broja poseda.

U takvom ritmu bi najbolje mogli da se snađu Džavonte Smart i Nemanja Nedović. Amerikanac igra u serijama otkako je došao na Mali Kalemegdan. Sposoban je da veže nekoliko koševa u kratkom vremenskom intervalu, ali još ne uspeva da uhvati kontinuitet i ima velike padove u igri. Nedović je s druge strane imao nekoliko dobrih nastupa na evro-sceni pre pauze, dok je u Minhenu ubacio svega 10 poena. Individualni kvalitet bi svakako trebalo da napravi prevagu u korist srpskog šampiona, ali bi gostovanje u Baru moglo da posluži crveno-belima da povećaju broj napadačkih rešenja bez Teodosića i što bolje se uigraju, jer još nije poznato kada bi iskusni košarkaš mogao da se vrati na parket.

U takvoj situaciji, Zvezdi bi napadačku sigurnost i rutinu mogao da ponudi Luka Mitrović, koji je, čini se, konačno uspeo da uhvati zalet posle povrede koja ga je izbacila iz ritma početkom kalendarske godine. Pomogla mu je i reprezentacija, za koju je kao kapiten pružio dve dobre partije (posebno protiv Finske), a jasno je da je veoma bitan za igru crveno-belih u ofanzivi.

Kako bilo, pobeda je prioritet, a iako je tim sa Malog Kalemegdana veliki favorit, nekoliko poslednjih izdanja Barana u regionalnom takmičenju pozivaju na oprez. Najpre jer su dobili tri poslednje utakmice pred svojim navijačima. Savladali Zadar (86:78), Studentski centar (91:86) i Cibonu (88:85). U tom periodu briljirao je Amerikanac Markus Veders, koji je proglašen i za MVP-a ABA lige u februaru. Beležio je 25,5 poena, devet skokova i 2,5 asistencije u prethodnom mesecu. Mihailo Pavićević je "izmislio" još jednog odličnog Amerikanca.

"Odmah nakon pauze ulazimo u ritam sa dve utakmice u rasponu od 48 sati. Uvažavamo ekipu Mornara koja se u međuvremenu od našeg prvog meča pojačala, zabeležili su tri uzastopne pobede na svom parketu, bore se sjajno, Veders koji je i MVP februara igra u odličnoj formi. Moramo da odigramo vrlo ozbiljno i odgovorno, i dodjemo do bodova koji nas održavaju na prvom mestu u finišu regularnog dela sezone što je takođe bio jedan od ciljeva na startu sezone", rekao je Dejan Davidovac.

GRANICA ZA POENE MARKUSA VEDERSA U MOZZARTU - 14,5

GRANICA ZA POENE NEMANJE NEDOVIĆA U MOZZARTU - 11,5

Još jedan igrač Mornara je u prethodnom periodu eksplodirao, Tavijan Dan Martin. Pre pauze je ubacio 18 poena u porazu od Mege, ali ne tako davno je odigrao sjajan meč i bio najzaslužniji za trijumf na Studentskim centrom sa čak 35 postignutih poena. Pritom, Uroš Luković je pokazao da nije za staro gvožđe i da još može da igra na visokom nivou, što se posebno videlo u trijumfu nad Zadrom kada je ubeležio dabl-dabl sa 17 poena i 10 skokova, uz čak šest blokada. Odličan je bio i u porazu od Krke, ali nije imao pravu podršku: 15 poena i ponovo šest blokada. Nema sumnje da će biti i dodatno motivisan protiv Crvene zvezde.

"Očekuje nas utakmica protiv tima koji se izuzetno bori u poslednjim utakmicama. Posebno na svom terenu gde su dobili poslednje tri utakmice. Mi želimo da odigramo utakmicu na našem nivou. Moramo da budemo posebno fokusirani i skoncentrisani, kao i da se držimo plana za ovu utakmicu", oprezan je Janis Sferopulos pred duel sa Mornarom.

Crvena zvezda i Mornar su dosad delili megdan 18 puta u ABA ligi, a crveno-beli su izgubili smo dva puta (doduše oba puta u Topolici). Crveno-beli su u seriji od sedam trijumfa protiv Barana koji su poslednji put trijumfovali pre više od četiri godine.

ABA LIGA – 21. kolo

Petak:

Zadar – Split 77:61

/Mazalin 21 – Tišma 12/

Subota:

FMP - Borac Mozzart 86:72

/Kuzmić 16 - Čarapić, Segu 17/

Nedelja:

17.00: (3,05) Krka (15,0) Mega (1,45)

18.45: (1,05) Partizan Mozzart Bet (27,0) Cedevita Olimpija (10,0)

21.00: (12,0) Mornar Bar (28,0) Crvena zvezda (1,03)

Ponedeljak:

19.00: Budućnost – Igokea

Utorak:

19.00: Cibona – Studentski Centar

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK MornarMornar BarJago dos SantosDžavonte SmartNemanja NedovićLuka MitrovićUroš Luković

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara