Rokas Giedraitis (Foto: Starsport)
Rokas Giedraitis (Foto: Starsport)

Zvezda u gostima kod Duška Ivanovića, Giedraitis se vratio po zaboravljeni šut

Vreme čitanja: 4min | pet. 08.12.23. | 11:07

Možda i idealna prilika da šut litvanskog košarkaša Crvene zvezde ponovo proradi, u dvorani koju je domom zvao tri godine, protiv mnogo poznatih lica

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Vitorije)

Posle razočaravajućeg poraza od Valensije u 12. kolu Evrolige, sa sunčanog primorja košarkaši Crvene zvezde su se zaputili u hladne baskijske predele. U Vitoriji ih je dočekala kiša i dvostruko niža temperatura. Baskonija kao da je poručila vreme specijalno za goste pred večerašnji okršaj (20.30).

Izabrane vesti

Bitan meč je pred ekipom Janisa Sferopulosa i mnogo je simbolike. Crveno-beli se susreću sa bivšim trenerom Duškom Ivanovićem, grčki stručnjak sa čovekom kojeg je nasledio u Beogradu, a u centru pažnje mogao bi da bude čovek koji je tri godine Fernando Buesa Arenu zvao domom - Rokas Giedraitis.

"Osećam se dobro svaki put kada dođem ovde. Imam mnoštvo lepih sećanja. Baskonija će mi uvek biti u srcu, proveo sam tri sjajne godine u ovom klubu", rekao je Giedraitis za Mozzart Sport pred prvi meč koji će u Vitoriji odigrati od odlaska i dodao da je iskoristio priliku po samom dolasku u grad da se vidi sa zemljakom iz redova Baskonije, Tadasom Sedekerskisom.

Litvanski reprezentativac je tokom poslednje sezone bio i kapiten baskijskog tima. Ostavio dubok trag i izrastao u elitnog evropskog šutera. Stigao je na Mali Kalemegdan sa epitetom velikog pojačanja, sjajno počeo mandat pod Ivanovićevim vođstvom, ali... U poslednje vreme ima problema sa šutem i ne doprinosi koliko se očekivalo u napadu. Od šestog kola je na 3/22, odnosno 13,63 odsto preciznosti sa distance. Protiv Valensije je pogodio jednu trojku iz pet pokušaja.

"Bila je teška utakmica. U prvom poluvremenu nam je možda nedostajalo fokusa, jer smo im dozvolili da postignu 56 poena i to je bio najveći problem. Teško je reći, ali imamo odmah novu utakmicu, priliku da podignemo nivo igre, probamo da pobedimo i tako zaboravimo poraz. Naravno, neće biti lako, ali mislim da je dobro što tako brzo imamo novi meč".

Naravno, kod šutera je samopouzdanje veoma bitna stvar. Podiže se svaki put kad lopta dotakne dno mrežice, ali olako padne kada se uđe u seriju promašaja. Kao što je slučaj kod litvanskog košarkaša trenutno. Lokalni list Notisijas de Alava je čak stavio naslov "Giedraitis izgubio pravac sa Sferopulosom", s ozbirom da je pod Ivanovićevim vođstvom ubacio 17 poena Asvelu i 20 Monaku i to su mu bili jedini nastupi u crveno-belom tokom kojih je postigao dvocifren broj poena u Evroligi. Jasno, nije problem u grčkom strategu, ali bi mogao da bude u činjenici što je Rokas bio pod velikim opterećenjem nekoliko sedmica zbog povreda Branka Lazića i Adama Hange.

Ipak, Giedraitis ne sumnja da će stvari ponovo doći na svoje.

"Moram da poradim na samopouzdanju, da ga izgradim. Takve stvari se dešavaju, ali doći će sve na svoje. Biće sve kako treba", optimističan je litvanski reprezentativac.

Čeka Zvezdu težak zadatak protiv atletski moćne ekipe, koja je pritom u velikom naletu od Ivanovićevog dolaska (6-1 u Evroligi). Predvođena najboljim strelcem i trojkašem Evrolige drugu sezonu zaredom, Markusom Hauardom (3,3 trojke i 18,6 poena po utakmici) došla je u poziciju da ima jedan od najefikasnijih napada takmičenja (82,8 poena). Pritom je od povratka iskusnog crnogorskog stručnjaka na klupu postala i sila pod obručima. Skuplja 37,7 skokova po meču, što je drugi najbolji prosek na najvećoj kontinentalnoj pozornici ove sezone. Najzaslužniji za to je upravo Giedraitisov zemljak Sedekerskis sa 8,5 uhvaćenih lopti po nastupu. S ozbirom da nisu preterano menjali ekipu minulog leta, jasno je da ih Litvanac dobro poznaje.

"Trče brzo, posebno posle izgubljenih lopti, skokova... Brži su od Valensije u tranziciji. Igraju dobru timsku košarku u odbrani i napadu, i uživaju. To je možda i najvažnija stvar, uživaju u košarci".

Jedno od letnjih pojačanja tima iz Vitorije je bio i Čima Moneke. Odlično se uklopio u Baskoniji, a pronašao je i novu energiju otkako je Ivanović na klupi. U tek drugoj sezoni u Evroligi beleži 15,5 poena, uz 6,2 skoka, za prosečan indeks 20. Trenutno je četvrti najkorisniji igrač takmičenja. Jasno je dakle šta će biti Zvezdini glavni zadaci protiv Giedraitisovog bivšeg tima.

"Odbrana je ključ. U prethodnoj utakmici smo primili 29 poena u drugom poluvremenu i to je recept. Da sprečimo njihovu tranziciju, ne gubimo loptu i biće sve u redu. Moramo da verujemo u sve što radimo i da se potrudimo da budemo fokusirani", zaključio je Rokas Giedraitis.

EVROLIGA - 13.KOLO

Četvrtak

Alba - Efes 89:97

/Timan 31 - Larkin 32/

Panatinaikos - Real Madrid 78:90

/Nan 24 - Hezonja 19/

Partizan Mozzart Bet - Olimpija Milano 82:69

/Panter 19 - Šilds 19/

Petak

19.00: (3,00) Žalgiris (16,00) Monako (1,50)

20.15: (1,30) Olimpijakos (17,00) Bajern (4,10)

20.30: (1,35) Barselona (16,0) Fenerbahče (3,70)

20.30: (1,60) Baskonija (16,0) Crvena zvezda (2,65)

20.30: (1,50) Virtus (16,0) Makabi Tel Aviv (3,00)

21.00: (1,80) Asvel (15,0) Valensija (2,25)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Rokas GiedraitisKK Crvena zvezdaBaskonijaDuško IvanovićJanis SferopulosČima MonekeMarkus Hauard

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara