Volden pored Tompkinsa i Garube (©MN Press)
Volden pored Tompkinsa i Garube (©MN Press)

Zvezda zaledila Real! Kraljevska košarka u Madridu i najbolja utakmica sezone

Vreme čitanja: 7min | pon. 18.01.21. | 21:04

Crvena zvezda upisala najveću pobedu u dosadašnjem toku takmičarske godine i to u domu Kraljevskog kluba

Čekali smo, čekali, čekali na Zvezdino gostovanje u Madridu preko tri godine, ali zbog svega što smo ove snežne večeri u Madridu mogli da vidimo bilo je i te kako vredno čekanja! Prošle sezone se nije igralo zbog prekida sezone bukvalno u danu kada je trebalo da se odigra susret u Vizink Centru, ovogodišnji susret je pomeren za pet dana zbog posledica snežne oluje Filomena, ali se večeras konačno igralo i Zvezda je napravila pravo malo čudo! I to samo tri dana posle onih -20 u Fonteti. Da, Crvena zvezda je zaledila Real usred Madrida i slavila rezultatom 79:77 (23:21, 22:19, 21:18, 13:19).

Nije moglo drugačije da se završi nego u pravoj rezultatskoj drami. Nedostatak skočnosti u završnim minutima otvorio je prostor Realu da uhvati rezultatski priključak i to je umalo skupo koštalo goste. Kakva je drama nastala u poslednja dva minuta posle koša Džefrija Tejlora za 76:71 u Zvezdinu korist. Prvo su crveno-beli loše organizovali napad što se završilo prisilnim ispaljivanjem trojke Duopa Rita na isteku vremena, a onda se lopta kao namagnetisana vraćala stalno u ruke Realovih igrača! Zvezda je ostala bez skoka i nakratko koncentracije, a onda je sudijska odluka da svira nesportski faul Branku Laziću kod kontakta s Rudijem Fernandezom koji se loše prizemljio umalo okrenula utakmicu. Trej Tompkins je uzeo odgovornost i pogodio dva penala, ali je onda Kerol promašio trojku s velike udaljenosti. Kori Volden je na drugoj strani Kerolov faul pretvorio u dva pogotka s crte za 78:73, da bi onda Lazić faulirao iskusnog šutera Reala koji je takođe bio maksimalno siguran. Uz 33 sekundi na satu rezultat je glasio 78:75 za Zvezdu.

Izabrane vesti

------------------------------

REAL MADRID – CRVENA ZVEZDA 77:79

/21:23, 19:22, 18:21, 19:13/

Vizink Centar, Madrid.

Sudije: Hristos Hristodulu, Gitis Vilijus, Igo Tepenije.

REAL MADRID: Kozer 2, Fernandez 11, Abalde 2, Tajus 4, Laprovitola 10 (10as), Alosen -, Dek 10, Garuba 2, Kerol 7, Tavares 9 (9sk), Tompkins 10, Tejlor 10.

CRVENA ZVEZDA: O’Brajant 8 (5sk), Hol -, Volden 18, Uskoković -, Davidovac 2, Lazić 7, Rit 10, Radanov 6, Jagodić Kuridža 3, Kuzmić 4 (9sk), Kolom 8 (4iz).

 ------------------------------

I onda totalno ludilo – Kolom gubi loptu na polovini terena pošto je pokušao da istroši najveću porciju vremena, a Volden je Laprovitolu poslao na penal koji je rezultat doveo skoro u ravan – 78:77. Na semaforu je ostalo šest sekundi, a posle Radonjićevog tajm-auta loptu je dobio Kolom koji je bio siguran samo drugi put. Onda je Laso uzeo minut odmora i preneo loptu na protivničku polovinu, sa još 5,6 sekundi na semaforu. Išlo se na Tompkinsa, on je pokušao da proigra Kerola, ali je on ostao kratak!

Tompkins i Lazić (©MN Press)Tompkins i Lazić (©MN Press)

Najefikasniji igrač Zvezde bio je Kori Volden sa 18 poena, od čega je 16 ubacio u prvom poluvremenu, dok je u nastavku ispalio samo tri hica. Ognjen Dobrić je odigrao sjajno u oba smera, zbog čega je i izabran za najkorisnijeg igrača utakmice – 13 poena (3/4 za dva, 1/2 za tri), četiri skoka, tri asistencije, jedna ukradena lopta i indeks 21. Duop Rit je iz drugog plana doneo 10 poena, dok je Aleksa Radanov imao mnogo šlifa protiv Blankosa te pobedi doprineo sa šest poena i po dva skoka, asistencije, ali i izgubljene lopte. Džoni O’Brajant je proveo na terenu samo 17 minuta i za to vreme imao osam poena i pet uhvaćenih lopti. Na drugoj strani po deset poena imali su Tejlor, Dek, i Tompkins, jedan poen više imao je Rudi. Nikolas Laprovitola je ubeležio dabl-dabl sa po 10 poena i asistencija.

Zvezda je tako postala tek treći klub u Evroligi koji je slavio u glavnom gradu Španije, posle Valensije i milanske Olimpije. Nema apsolutno ni trunke dileme - Crvena zvezda je odigrala najbolju utakmicu dosadašnjeg dela sezone! Jeste trijumf nad Baskonijom bio ubedljiviji, a recka protiv CSKA u Beogradu imala veliki značaj, ali ovo što je beogradski sastav pokazao večeras bilo je čisto savršenstvo, ako izuzmemo završna dva minuta... Zvezda je naterala Kraljevski klub da večeras bude potpuno indisponiran, odnosno da gotovo svih 40 minuta bude u podređenom položaju i juri rezultatski minus. Odbrana na gornjim granicama mogućnosti, smirenost koja se nije menjala do pred sam kraj čak i kada su Rudi Fernandez i(li) Džejsi Kerol pogađali nemoguće, napadačka raznovrsnost i pre svega - koncentracija i hrabrost! I pored onog pada na kraju Zvezda je izdržala. Teško je reći da ovaj brejk može da probudi nadu o spasu evropske sezone, ali večerašnji trijumf može da unese određenu dozu zadovoljstva i eventualno blagog optimiza.

Jeste Real meč odigrao bez Serhija Ljulja, ali je Zvezda bila bez Džordana Lojda, između ostalit... I opet odigrala konkretnije, bolje, kvalitetnije. Za razliku od meča u Fonteti, Crvena zvezda je večerašnji duel u Madridu odigrala zrelije, smirenije i hrabrije. Bez preteranog respekta, ali i osećajem da jednostavno nema šta da izgubi u domu Kraljevskog kluba. I to je donelo značajan napredak u igri, baš kako je Dejan Radonjić i tražio od svojih igrača uoči susreta – da vidi mnogo više u napadu, konkretnije napade i odvažniji pristup.

I sve to se ocrtavalo kroz konture onoga što se dešavalo već u prvom poluvremenu. Pre svega – Zvezda je Realu u Madridu ubacila 45 poena u tom periodu, što nije zanemarljivo. Jeste Zvezdi dosta problema pravio Tavares u svakom trenutku kada je bio na parketu, mada ga u tim momentima nije bilo previše zbog velike potrošnje u Minhenu prošle sedmice. Na momente je i Tompkins pokazivao onu rolu iz Beograda, ali se gosti iz Beograda nisu uplašili nijedne situacije, već su nastavljali da igraju svoju igru i diktiraju tempo. Tako je Zvezda, uostalom, upisala šest trojki iz prihvatljivih jedanaest pokušaja i imala tek pet izgubljenih lopti.

Tokom uvodne dve četvrtine Zvezdi je život udahnuo Volden sa 16 poena (6/9 iz igre, 3/5 za tri)! Njegov učinak jako je nedostajao crveno-belima protiv Valensije, ali koliko je napadački bio indisponiran u petak, toliko je večeras odisao prepoznatljivom energijom u oba smera i samopouzdanjem koje je znalo da zaslepi Realovu odbranu! Kako, uostalom, drugačije objasniti to da je Volden pogađao gotovo sve što je ispalio, a pritom su neki šutevi bili preko ruke protivničkog čuvara. Njegov uticaj na Zvezdinu igru bio je toliko značajniji jer su minuti kada je odmarao bili nekako prazni, pogotovo u defanzivnom delu. Kolom jeste odrađivao solidan posao u napadu i izvukao neke poene na čisto iskustvo, ali je Zvezdi mnogo falila Voldenova defanzivna energija.

Volden i Tompkins (©MN Press)Volden i Tompkins (©MN Press)

Istu je Zvezda dobila kroz Voldena i Dobrića u minutima kada je Real krenuo u totalnu ofanzivu s Rudijem i Kerolom na parketu. Upravo su Volden i Dobrić bili zaduženi za njih dvojicu i s njima je napad funkcionisao sasvim dobro. Najvažniji trenutak prvog poluvremena oslikao se kroz odluku sudijske trojke da na ulazu u poslednji minut svira nesportski faul Kerolu kada je nepropisno odgurnuo Dobrića i sprečio ga da krađu lopte pretvori u otvorenu kontru. Levoruki Zvezdin šuter pogodio je oba slobodna bacanja, a onda je Rit u poslednjim sekundama dodatnog napada pogodio trojku preko ruke za 45:40! Uz to, O’Brajant je u te dve četvrtine odigrao samo sedam i po minuta, a Real je ostao na samo 42 odsto šuta za dva poena, što je zasluga dobre odbrane.

Upravo zato Pablo Laso je drugo poluvreme započeo sa Tompkinsom i Tavaresom u petorci, što se jako retko dešava. Imao je Realov strateg jasnu nameru da visokim igračima probije Zvezdin bedem i tako napravi razliku. To nije uplašilo Zvezdu koja je nastavila da vodi borbu prsa u prsa bez izgubljenog elana iz prvog dela. Pravo osveženje bio je Radanov koji je posle lepe role u prvom poluvremenu još bolje igrao u nastavku i zaista namučio odbranu Blankosa čime je gradio veliko samopouzdanje za nastavak utakmice, ali i sezone. Zajedno sa Ritom je praktično iznenadio Real jer Laso i njegov stručni štab očigledno se nisu spremali baš za njih dvojicu.

Real je kidisao i pokušavao da slomi Zvezdin duh, ali su Blankosi umesto preokreta ušli potpuno u kontraritam! Na sve Dekove i Tavaresove poene Zvezda je odgovorila dobrim rešenjima O’Brajanta uz jako važnu trojku Jagodić Kuridže kojom je Zvezdu odveo na plus šest (57:51) uz četiri minuta na satu.

Zvezda pred završnih deset minuta ne samo da je zadržala razliku iz prvog poluvremena, već je istu nadogradila uz pravi poklon Lasa i Tejlora! Prvo zbog tehničke greške klupi što je bila posledica preteranog komentarisanja sudijske odluke da svira Tejloru čist faul nad Dobrićem uz desetinku do kraja četvrtine! Kolom je ubacio jedno, Dobrić još dva i Zvezda je na poslednji mali odmor otišla sa respektabilnih osam poena razlike (66:58)!

I pored odličnog ulaska u poslednju četvrtinu i čak 12 poena viška (70:58) ipak nisu omogućili mirniji završetak. Nije ni logično očekivati kada se igra u Madridu protiv Reala...

EVROLIGA – ZAOSTALI MEČ 19. KOLA

Ponedeljak

Real Madrid - Crvena zvezda 77:79



tagovi

Ognjen DobrićOgnjen KuzmićAleksa RadanovKori VoldenTrej TompkinsDžejsi KerolKK Crvena zvezdaKK Real MadridEvroliga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara