Miloš Teodosić (©Starsport)
Miloš Teodosić (©Starsport)

Zvezdina lađa bez kormilara

Vreme čitanja: 6min | pet. 26.01.24. | 11:34

Miloš Teodosić propustio utakmice sa Baskonijom i Albom, protiv Asvela igrao rovit... U Berlinu podbacila i centarska linija

Partijom koju je pružio protiv Makabija, neposredno nakon odlaska Šabaza Nejpira, Miloš Teodosić je svima stavio do znanja da je Crvena zvezda njegov tim. Da se on pita na Malom Kalemegdanu ove sezone. S ozbirom da je svima pokazao da je jedan od najboljih organizatora igre u Evropi i u 37. godini, kao i da su crveno-beli sjajno počeli 2024. godinu i drugi krug borbe u Evroligi, rodio se optimizam na Malom Kalemegdanu da bi posle turbulentna tri meseca sve moglo da se okrene. Konačno je uhvaćen pravi kurs sa Teom za kormilom, ali kada su povrede počele da more valjevskog maestra, crveno-bela lađa je krenula u pogrešnom smeru...

Povredio se u susretu sa Cedevitom Olimpijom, koji je ekipa Janisa Sferopulosa izgubila velikim delom zbog evidentnog zamora materijala. Bio je to četvrti meč u nedelju dana, izvojevane su dve velike pobede protiv Fenerbahčea i Partizana i uz Teodosićev peh, izostanke Nikole Topića i Luke Mitrovića, Zvezda je pala u Ljubljani. Nije to bio ni približno bolan poraz kao onaj koji je usledio. A ponovo nije bilo Teodosića da vadi kestenje iz vatre. Očigledno rovit, nije mogao da utiče na razvoj situacije na terenu protiv Asvela, odbrana je podbacila i srpski šampion je doživeo bolno prizemljenje posle euforičnog starta nove kalendarske godine.

Izabrane vesti

Ipak, iskusni plejmejker je stisnuo zube, samo 48 sati kasnije bio je spreman za još jedno predavanje i očitao lekciju košarkašima Olimpije usred Milana. Nije zatrpao koš Manekena, nije čak podelio ni ogroman broj asistencija. Daleko od toga da se ta njegova partija može svrstati u najbolje ove sezone. Ipak, u ključnim momentima je majstorskim potezima pravio razliku. Delio lucidne asistencije u svom stilu, ubacio bitne šuteve u poslednjoj četvrtini i tako praktično rešio pitanje pobednika u Mediolanum forumu. Upravo takav njegov doprinos je nedostajao Zvezdi da ostvari pozitivne rezultate u prethodna dva susreta. Ipak, osim što je bio čovek odluke u Prestonici mode, zaradio je i povredu zadnje lože...

Iako su crveno-beli na pogon Jaga dos Santosa ubacili 90 poena Baskoniji, opšti utisak je da su falili Miloševi kvaliteti da se u drugom poluvremenu bolje iskontrolišu dešavanja na parketu. Srljala je Zvezda u napadu u trećoj deonici, dozvolila rivalu da se preko Markusa Hauarda razmaše i preokrene rezultata, a onda se po ko zna koji put ove sezone vratila u meč, samo da bi stala pred ciljem.

Usledilo je pravo napadačko mučenje u susretu sa još jednim fenjerašem. Malo šta je Zvezdi polazilo za rukom u Berlinu. Čak i kada je defanzivno odrađivala dobar posao, nije uspevala to da materijalizuje na protivničkoj polovini. Tek u poslednjoj četvrtini je priterana uza zid počela da daje znake života, ali je još jednom bilo kasno... Brojke dovoljno pokazuju koliku rupu je ostavio Teodosić: devet asistencija, 7/26 za tri (26,9 odsto) i 21/43 (48,8) za dva. Nije bilo tečnosti u napadu, nedostajalo je strpljenja, donošene su i loše odluke. Iako je na kraju postigla 80 poena, Zvezda je u Mercedes Benc Areni odigrala jednu od ofanzivno najslabijih utakmica u sezoni.

Odmah se na tapetu našao Jago, iako je postigao 20 poena i bio jedan od retkih koji su makar individualno uspevali da pronađu put do protivničkog koša. Jasno je da su dve asistencije za preko 24 minuta u igri izuzetno razočaravajuće, ali ne treba zaboraviti da je Brazilac letos doveden kao praktično treća opcija na poziciji organizatora igre, da mu je ovo prva sezona u Evroligi... Desilo se šta se desilo, Nejpir je totalno podbacio, usledile su povrede i energični plejmejker se našao pod reflektorima. Kada se sve sabere i oduzme, njemu se ne može mnogo zameriti za loše rezultate u prethodnom periodu. Davao je sve od sebe, hvatali su ga i grčevi, ali se vraćao uporno na teren i pokušavao da povuče ekipu... Nije bilo dovoljno, jer Jago u ovom trenutku jednostavno ne može više. A Zvezda nema drugog da preuzme organizaciju igre u svoje ruke.

Novajlija Džavonte Smart takođe ne može da bude označen kao krivac, jer je u glavnom gradu Nemačke odigrao tek treću utakmicu u evropskoj košarci. U nedostatku boljih opcija na tržištu i praktično iz nužde, zbog serije povreda na bekovskim pozicijama, crveno-beli su doveli rukija i potrebno je određeno vreme da se adaptira na nove uslove kako bi od njega mogao da se očekuje još bolji i konstantniji doprinos na oba kraja terena. Mada je i protiv Baskonije i protiv Albe imao dobrih momenata i pokazao da ima potencijal da bude dobro pojačanje, ali čeka ga ozbiljan rad da bi taj status dostigao.

Uz spoljnu liniju, koja okrnjena i bez lidera nije uspela da odradi dobar posao u prethodnoj utakmici, podbacili su i visoki igrači. Izuzev Džoela Bolomboja (devet poena i 11 skokova), Sferopulos protiv Albe kao da nije imao drugu peticu. Luka Mitrović, Majk Tobi i Fredi Gilespi su zajedno doprineli sa pet poena, a gotovo je neverovatan podatak da nisu uhvatili nijedan skok. I upravo je taj segment igre bitno uticao na ishod dve poslednje utakmice crveno-belih. Baskoniji su dozvolili 15, Albi 14 ofanzivnih skokova, uhvatili na oba meča po 21 loptu pod svojim obručem. Ne treba zaboraviti da je Zvezda do poslednjih nekoliko utakmica bila u vrhu Evrolige kada su skokovi u pitanju - i dalje je druga prema broju ofanzivnih (12,5). Ipak, zagrađivanje pod sopstvenim košem se pretvorilo u ozbiljan problem crveno-bele čete, koja je posle gostovanja u Nemačkoj 15. na evroligaškoj lestvici sa 22,4 defanzivna skoka po meču.

Jedan od razloga za veliki pad u tom segmentu igre svakako se može pronaći i u povredi Luke Mitrovića. Uspela je Zvezda bez njega da savlada Fenerbahče i Partizan, protiv Olimpije Milano je rovit odigrao oko 12 minuta, postigao šest poena, uz tri skoka. U duelu sa timom iz Vitorije je postigao šest poena, podelio tri asistencije, ali uhvatio samo dva defanzivna skoka, a protiv Albe - bez poena i skoka, uz po dve asistencije i izgubljene lopte (indeks -4). Povreda je potpuno izbacila iz ritma jednog od najboljih i najkonstantnijih igrača Zvezde u prva tri meseca tekuće sezone. Zbog gustog rasporeda praktično nema mogućnost da se kroz treninge ponovo uigra i sinoć je posebno se videlo koliko nedostaje Sferopulosovoj ekipi. Pritom, grčki stručnjak ne može ozbiljno da se osloni na Tobija na evro-sceni, Gilespi, izuzvev derbija, još nije pronašao željeni ritam u novom timu..

Kada se podvuče crta, tim sa Malog Kalemegdana je nekako uspeo i da prebrodi Mitrovićev izostanak, ali bez Teodosića je skrenuo sa kursa. Protiv Asvela, Baskonije i Albe, praktično nije bilo obojice. Miloš je bio rovit protiv francuskog kluba, Luka potpuno van ritma odigrao mečeve sa ekipama iz Vitorije i Berlina. To Crvena zvezda nije uspela da nadomesti.

Posle dva vezana poraza u Evroligi, šanse crveno-belih za plasman u plej-in su drastično opale. Nije sve izgubljeno, ali sada je najbitniji predstojeći meč u ABA ligi, koji bi mogao da odluči borbu za prvo mesto pred plej-of. Zvezda će ponovo ugostiti večitog rivala u Štark Areni, ekipa mora da pokaže reakciju, a dobar rezultat u derbiju bi značajno pomogao da se zaleče rane posle bolnog poraza u Nemačkoj. Posle susreta sa Partizanom, ekipa sa Malog Kalemegdana će u novom duplom kolu elitnog takmičenja ugostiti Valensiju i Barselonu, što bi mogla da bude i poslednja prilika da se uhvati još jedan zalet u trci za doigravanje.



tagovi

KK Crvena zvezdaMiloš TeodosićJago dos SantosDžavonte SmartLuka MitrovićJanis Sferopulos

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara