Foto: Star Sport
Foto: Star Sport

Zvezdina odbrana iz Milana recept za Ivanovićevu Baskoniju, Rogavlopulos kao opomena

Vreme čitanja: 5min | čet. 18.01.24. | 11:41

Grčki reprezentativac iz drugog plana naneo crveno-belima veliku štetu u Vitoriji i pokazao da španski tim ima mnogo oružja

Posle četiri utakmice u dve sedmice, tri velike pobede protiv Fenerbahčea, Partizan Mozzart Beta i Olimpije Milano, ali i gorkog poraza od Asvela, košarkaši Crvene zvezde nastavljaju trku za plej-of pozicijama u Evroligi. Imali su naporan početak 2024, koji je ostavio posledice u vidu povreda nekolicine igrača, a pred duel sa Baskonijom u Štark Areni (19.00) imali su konačno nešto više vremena za predah, ali i treninge, a dobili su i pojačanje u spoljnoj liniji u vidu Džavontea Smarta.

Amerikanac bi mogao da debituje u susretu sa ekipom bivšeg trenera crveno-belih Duška Ivanovića, ali iako posle samo jednog treninga sa timom ne može mnogo da se očekuje od bivšeg košarkaša Milvokija, Majamija i Filadelfije, nema sumnje da bi mogao da pomogne spoljnoj liniji u odsustvu Nikole Topića i Nemanje Nedovića. Makar da Miloš Teodosić i Jago dos Santos, koji igra odlično u poslednje vreme, dobiju nešto više vremena za odmor, jer će im energija biti preko potrebna protiv atletski sjajne ekipe iz Vitorije, koja teži da kompletnih 40 minuta igra u visokom intenzitetu.

Izabrane vesti

Otkako se Ivanović vratio, tim iz Fernando Buesa Arene je na 16 utakmica ubeležio 10 pobeda. Na prvih osam pod vođstvom bivšeg trenera Zvezde, Baski su upisali čak sedam pobeda. Efekat koji je crnogorski stručnjak proizveo povratkom bio je snažan, ali iako je utisak da je počeo da jenjava (tri trijumfa na poslednjih osam mečeva), jasno je da je za kratko vreme Duško transformisao Baskoniju u ekipu koju niko ne voli da vidi na drugom kraju terena.

Sličan uticaj imao je i na crveno-bele kada ih je preuzeo prošle sezone. Pojačao je intenzitet, promenio mentalitet tima i protivnike redom obarao kao čunjeve. Njegov potpis uklesan je i u igru tima iz Vitorije. Znala je uprava kluba šta može da očekuje od njega kada ga je krajem oktobra po treći put vratila – to je i dobila. Natpis „nikada se ne predaj bez borbe“ koji krasi enterijere Buesa Arene kao da je Ivanović lično napisao.


Izvukao je najbolje od tima koji je preuzeo od Đoana Penjaroje. Baski su atletski odlični, igraju sa velikom energijom i bore se do poslednjeg trenutka. Zato je jasno da će koncentracija u redovima ekipe Janisa Sferopulosa morati da bude na visokom nivou od prvog do poslednjeg minuta, ali i da će pristup utakmici morati da bude pravi, uz agresivnu odbranu od sudijskog podbacivanja lopte. Nešto slično kao prošle sedmice u Milanu.

Odigrali su crveno-beli odbranu na izuzetno nivou protiv čete Etorea Mesine koja beleži sjajne rezultate na svom terenu čitave sezone. Nisu dozvolili ključnim igračima milanske ekipe da se razmašu, kako u spoljnoj, tako i u unutrašnjoj liniji. Na kraju ih je možda malo iznenadio mladi Đordano Bortolani (14 poena), dok je Aleks Pojtres na čistu borbenost i snagu došao do svojih 12 poena, ali sa time je Zvezda itekako mogla da živi u Mediolanum forumu.

Zato će od ključnog značaja biti da se zaustave udarne igle i Ivanovićeve ekipe. Počevši od verovato najboljeg šutera u Evroligi Markusa Hauarda, preko borbenih Čime Monekea i Kodija Miler Mekintajera, pa i stamenog Tadasa Sedekerskisa koji je bez dileme jedno od otkrovenja Baskonije ove sezone. Ta četvorka napravila je najveće probleme timu sa Malog Kalemegdana i početkom decembra u Vitoriji: Hauard je trojke šutirao 5/7 (17 poena), Sedekerskis je bio igrač utakmice sa 17 poena i osam skokova, Moneke je takođe bio na pragu dabl-dabla sa 15 poena i devet uhvaćenih lopti, dok je bivši igrač Partizana Miler Mekintajer zabeležio čak 12 asistencija.

Ipak, dobila je Zvezda u Buesa Areni i opomenu da Baskonija ne preti samo preko pomenutog kvarteta. Tada se kao čovek iz senke pojavio grčki reprezentativac Nikos Rogavlopulos i brojao do 14. Odigrao je daleko najbolji meč u Evroligi i svaki put kažnjavao crveno-bele kada bi dobio nešto više prostora, s ozbirom da je sa distance šutirao 4/6. Naravno, tu je i reprezentativac Srbije Vanja Marinković koji generalno ima dobru sezonu, iako je možda u poslednje vreme u blagom padu formu, ali to ne sme da zavara. Visoki igrači srpskog šampiona će pored Monekea i Sedekerskisa imati puno posla i sa veoma agilnim, ali snažnim centrom Majkom Kocarom, atletski izvanrednim Kalifom Diopom…

"Dolazi nam ekipa koja igra veoma dobro ove sezone, posebno u tranziciji. Za njih nema neke razlike da li igraju kod kuće ili na strani, imaju dobar skor. Možda su Hauard, Moneke i Miler Mekintajer najveća opasnost, ali svima se mora posvetiti pažnja. Tu su i Vanja Marinković, Sedekerskis koji igra odlično... Imaju visoke, pokretne centre i opasni su sa svih strana. Mi smo na našem terenu i od prvog minuta moramo da budemo fokusrani da ispunimo zadatke, da bi došli do nekog pozitivnog rezultata," rekao je Stefan Lazarević uoči večerašnjeg susreta.

Dakle, pred crveno-belima je još jedan težak zadatak, ali to se može reći za većinu mečeva u Evroligi. Posebno kada su u pitanju dueli konkurenata za mesta u plej-ofu. To što su Baski na dve pobede udaljeni je i pokazatelj koliko je predstojeći meč značajan za Sferopulosov tim. Ipak, pokazao je u prethodnom periodu da može da savlada i najveće izazove, da ima snage da prevaziđe brojne kadrovske probleme koji su ga zadesili u prethodnom periodu. Na kraju krajeva, Zvezda je jedina dobila Fenerbahče u Istanbulu ove sezone, naterala Partizan na jednu od najslabijih partija, svela Olimpiju u Milanu na samo 62 poena. Navijači su to prepoznali, pa se očekuju i pune tribine Štark Arene, što će bez sumnje biti Zvezdina velika prednost. Na kraju krajeva, samo tri tima su se iz Beograda vraćala sa pobedom u vreći, a devet ih je dolazilo na megdan Crvenoj zvezdi u elitnom takmičenju.

EVROLIGA - 22. KOLO

Četvrtak

18.30: (2,10) Anadolu Efes (15,0) Barselona (1,90)

19.00: (1,65) Crvena zvezda (15,0) Baskonija (2,80)

20.00: (2,65) Alba Berlin (16,0) Bajern (1,60)

20.15: (1,50) Olimpijakos (16,0) Makabi Tel Aviv (3,00)

20.30: (1,30) Virtus Bolonja (17,0) Asvel (4,10)

Petak

19.30: (2,65) Žalgiris (16,0) Fenerbahče (1,60)

20.00: (2,10) Monako (15,0) Real Madrid (1,90)

20.15: (1,45) Panatinaikos (16,0) Partizan Mozzart Bet (3,20)

20.30: (1,60) Valensija (16,0) Milano (2,65)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaBaskonijaJanis SferopulosDuško IvanovićMarkus HauardČima MonekeKodi Miler MekintajerDžavonte SmartJago dos Santos

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara